Поділитись:

Падіння, політ, випали зуби: 5 найпоширеніших снів та їхні приховані значення

П'ятниця, 05 квітня 2024, 05:25
Падіння, політ, випали зуби: 5 найпоширеніших снів та їхні приховані значення

Американський психолог і доктор філософії Марк Треверс назвав 5 найпоширеніших снів і їхні приховані значення. 

Про це пише УНІАН з посиланням на Forbes.

«Сни, можливо, один із найбільш невловимих фрагментів нашої підсвідомості, відбуваються під час фази швидкого руху очей. Хоча точна мета сновидінь залишається давньою темою суперечок, дослідники підрахували, що середньостатистичній людині сниться від чотирьох до шести снів за ніч», – пише автор.

Постійним предметом суперечок є і їхні походження зі значенням.

Зазначається, що сни сповнені символіки, кожна з яких несе своє особливе значення і резонанс для кожної людини. Разом з тим, дослідження журналу "Мотивація та емоції" показують, що по всьому світу в наших снах є безліч спільних мотивів.

Як зазначив психолог, хоча інтерпретації можуть відрізнятися, деякі теми повторюються у різних культурах і контекстах.

Сни – поширені символи сновидінь та їхні значення

Падіння. Сни про падіння, ймовірно, один із найпоширеніших мотивів сновидінь, часто спричиняють почуття уразливості та втрати контролю. Психологічно ці сни можуть символізувати страх невдачі або відчуття занурення в особистий хаос. З іншого боку, падіння може також вказувати на необхідність відпустити заборони і прийняти зміни. Фрейд інтерпретував падіння як прояв сексуальних бажань або тривог, що відображає прагнення до звільнення або капітуляції.

Політ. На відміну від падіння, мрії про політ являють собою стрімке звільнення від земних обмежень. Психологічно політ уві сні може символізувати свободу, розширення можливостей і перевагу. Юнг розглядав політ як метафору духовного сходження, що означає подорож до просвітлення. Подібні сни часто збігаються з почуттям наснаги та ейфорії і дають уявлення про потенціал нашого людського духу.

Переслідування або напад. Відчуття переслідування уві сні пробуджує наші первісні інстинкти страху і захисту. Психологічно ці сни можуть символізувати уникнення зіткнення з невирішеними конфліктами або емоціями. Це може відображати відчуття пригніченості зовнішнім тиском або внутрішньою метушнею. Юнг інтерпретував ці сни як конфронтацію з нашими тіньовими «я».

Випадання зубів. Як не дивно, сни про втрату зубів напрочуд поширені і часто викликають почуття занепокоєння і уразливості. Психологічно ці сни можуть символізувати страх старіння, втрату життєвих сил або занепокоєння з приводу самооцінки. Альтернативно, вони також можуть означати необхідність оновлення та відродження, відмови від старих звичок або переконань, щоб звільнити місце для зростання. Однак Фрейд інтерпретував їх як відображення сексуальних тривог або страхів кастрації.

Публічна нагота. Психологічно ці сни можуть символізувати страх осуду, неприйняття або соціального контролю. Вони можуть відображати невпевненість у собі або бажання приховати передбачувані недоліки та слабкості. Юнг інтерпретував наготу як зняття соціальних масок і удавань, оголюючи справжнє "я" під фасадом соціального конформізму.

«Від класичної до сучасної психології вивчення снів відкриває вікно в глибини нашої підсвідомості. І в наших особистих пошуках розуміння, прийняття дивацтва наших снів дає нам змогу досліджувати глибини нашої істинної сутності. У наших світах снів говорить несвідоме. Слухаючи його, ми можемо розкрити глибокі істини, які лежать під поверхнею нашого життя наяву», – зазначив психолог.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
11 квітня 2024
01 квітня 2024
18 березня 2024
15 березня 2024
13 березня 2024
26 лютого 2024
07 лютого 2024
04 лютого 2024
19 січня 2024