Поділитись:

Вакцина «ЗЕ»: ризики та переваги президентства Володимира Зеленського

Середа, 10 квітня 2019, 14:40

Здача аналізів напередодні другого туру президентських виборів. Дебати на НСК «Олімпійський». Справжня війна у соціальних мережах та протистояння кандидатів у відеозверненнях один до одного. І все це активно підживлюється медіа, які належать різним олігархам і, відповідно, по-різному розставляють акценти щодо тих чи інших подій.

Такого шоу в контексті президентських виборів Україна ще не бачила. Але дивуватися тут насправді немає чому, адже один із кандидатів на пост Глави держави є одним із найуспішніших шоуменів на пострадянському просторі. Тому подібного варто було очікувати. Однак точно не відомо, що очікувати від Володимира Зеленського в ролі Президента України. І зараз мова не про серіальний образ, а про цілком реального лідера воюючої держави зі складною
внутрішньополітичною ситуацією, колабораціонізмом окремих регіонів, культурним розломом, економічною кризою та суспільством, яке чекає швидких і докорінних змін.

Ключовим фактором для містера «ЗЕ» тут якраз є українське суспільство, 30 % якого в першому турі проголосували за мрію, подаровану Володимиром
Зеленським. Мрію про прекрасну, успішну, демократичну Україну, з якою буде рахуватися весь світ. Саме такою постає Україна в кінці локомотиву передвиборчої агітації пана Володимира – серіалу «Слуга народу». І те, що українці голосують не за реальність, а за віртуальний світ, який з фарсом змалювали автори «Слуги народу», дуже засмучує.

Окрім того, кандидатура Володимира Зеленського у першому турі успішно замінила графу «Проти всіх», що також стало одним із ключових моментів президентських виборів 2019.

Але очевидно, що електорат лідера виборчих перегонів є більш вибагливим. На відміну від прихильників Петра Порошенка, це переважно молоді люди, які за своєю природою є більш імпульсивними, вони вимагають швидких та рішучих змін і, як правило, це ті, в кого високе почуття розчарування старими політикамии і великі надії на нові обличчя.

Однак простими рішеннями не вирішуються складні проблеми. Відсутність або небажання показувати свою команду «професіоналів», на яку так покладається некомпетентний Володимир Зеленський, наштовхує на багато думок. На просторах Facebook вже активно обговорюється скандал, пов’язаний із присутністю у штабі Володимира Зеленського колишніх регіоналів – Дмитра Разумкова, Андрія Портнова та Олени Лукаш. А невідомість щодо людей, які можуть зайняти ключові посади в країні, лякає ще більше.

Відсутність конкретного плану дій щодо вирішення конфлікту на Донбасі теж насторожує. Перемовини з Путіним, супутниковий проукраїнський канал на окупованих територіях та налагодження ефективного, взаємозрозумілого діалогу із мешканцями Донбасу, які щодня слухають Скабєєву і Соловйова, – це шлях в нікуди. Безглуздо надіятися на такий сценарій вирішення конфлікту з Росією, яка має геополітичні амбіції та власні плани на Україну.

До кінця не відомо, в якому форматі існує і бізнес-партнерство між Ігорем Коломойським та Володимиром Зеленським. Їх бізнес-стосунки закінчуються на «плюсах», охоронній фірмі та автомобілем, на якому останнім часом їздить Володимир Зеленський? Чи їх пов’язує щось більше? На це питання точної відповіді зараз ніхто не зможе дати. Але факт різносторонньої підтримки «ображеним олігархом» Володимира Зеленського є очевидним.

Навіть якщо відкинути всі можливі ризики щодо некомпетентності та не самостійності Володимира Зеленського, виникає ще ряд запитань:

  • Чи протримається рівень популярності Зеленського до парламентських виборів і чи зможе зайти в необхідній кількості політична партія «Слуга народу» до парламенту?
  • Чи зможе він замінити своєю харизмою дипломатичні здібності чинного Президента (який також є предметом багатьох дискусій) на міжнародній арені?
  • Чи усвідомлює сам Володимир Зеленський, куди він потрапив та з чим йому доведеться зіткнутися?

Адже без своєї політичної сили та коаліції у Верховній Раді можна забути про реалізацію власних задумів у внутрішній політиці. Без дієвої дипломатії на міжнародній арені слід чекати на посилення агресії з боку РФ. Без усвідомлення особливостей політичної дійсності України неможливо налагодити конструктивні та якісні зміни в країні.

Щодо переваг, які може отримати Україна, якщо президентом стане Володимир Зеленський, то це може бути акумуляція молоді та її інтеграція в суспільно-політичне життя. В перспективі Україна зможе отримати якісну генерацію політиків. Друга перевага – це отримання такої необхідної дл багатьох із нас вакцини від власної наївності. Наївності щодо уявлень про можливість кардинально швидких змін за допомогою чарівної палички чи чарівного Василя Голобородька.

Слід усвідомити, що якісні зміни швидко не приходять. Це плід тяжкої і наполегливої праці не тільки політиків, але і всього суспільства. Це тернистий шлях державотворення та формування громадянського суспільства. І ми зараз на цьому шляху. Тому швидке розчарування Володимиром Зеленським, яке цілком
можливе, може допомогти створити українцям необхідний імунітет до популізму, який зараз постав в абсолютно новому форматі. Головне, щоб ця «вакцина» не стала смертельною для всього організму. А президентство окремого кандидата не призвело до невтішного фіналу історії під назвою «Незалежна Україна».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Журналісти знайшли таємний штаб Зеленського (розслідування)

Надрукувати
мітки:
коментарів