Поділитись:

Хеві-метал не робить своїх фанатів жорстокими: вчені розвіяли міф

Неділя, 17 березня 2019, 06:58
Хеві-метал не робить своїх фанатів жорстокими: вчені розвіяли міф

Люди, особливо батьки, стурбовані можливими наслідками впливу різкої, шаленої або ж "важкої" музики на суспільство. Принаймні, з приходом рок-н-ролу.

Нині батьки, вчителі, громадські діячі та дослідники звернули увагу на важкий реп та дез-метал, а також на їхній потенційний вплив на розвиток мозку дітей та молоді.

У новому дослідженні, проведеному групою дослідників з Університету Маккуорі в Австралії, було протестовано 80 студентів-добровольців, щоб оцінити їхню реакцію на насильство за допомогою музики-"посередника", – повідомляє інтернет-портал technology.org

Тобто обом групам – 32 студентам, які самостійно визначилися як любителі дез-металу, і 48 студентам, які не слухають жорстку музику – було запропоновано заглянути в пристрій, здатний показувати різні зображення одночасно.

Попередні дослідження показали, що цей метод, який називається "парадигмою бінокулярного суперництва", є надійним у виявленні упередженості до різних стимулів, в цьому випадку – до насильницьких зображень, які були показані одночасно з нейтральними.

Потім студентів запитали, яке з двох зображень вони бачать. Виявилося, були випадки, коли люди бачили лише розмиті картинки. Однак загальні результати не показали суттєвих відмінностей між групами, і це, як стверджують дослідники, свідчить про те, що "тяжка" музика не зменшує чутливість людей до реального насильства.

Щоб зафіксувати висновки, група виконала інший експеримент, повторюючи ту ж саму процедуру під супровід хеві-метал або ж легкої та приємної музики.

Тут, знову ж таки, результати підтвердили, що "і шанувальники, і антифанати тяжкої музики демонструють надійний ухил від насильницьких образів та бачили більше нейтральних зображень, незалежно від того, які жанри музики вони слухали", – написали дослідники у своїй роботі в журналі Royal Society Open Science.

Це дослідження співпадає з іншими дослідженнями, які вказують на те, що шанувальники шаленої музики мають таку ж емпатичну здатність, як і ті, хто віддає перевагу більш невимушеній мелодії, що ставить під сумнів гіпотезу, що "тяжке" мистецтво призводить до фактичного насильства.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гурт The Hardkiss привіз у «Промінь» новий альбом, відомі хіти та вірші (фото)

Надрукувати
мітки:
коментарів