Поділитись:

#Сім_сорок: Пішоходам правила не писані? Чи не читані?

Вівторок, 15 січня 2019, 07:40

#Сім_сорок: Пішоходам правила не писані? Чи не читані?

Значна частина пішоходів переконана, що правила дорожнього руху написані лише для водіїв. Це водії повинні їхати на зелене світло світлофора, а на червоне стояти, гарно паркуватися, вмикати повороти, а при порушенні цих правил – відповідати за свої помилки. Діло пішоходів зовсім мале – просто ходити.

Уроки в автошколі ж показали, що й пішоходи мають виконувати чимало правил і бути не менш відповідальними і уважними на дорогах.

Не так давно лучани на платформі «Відкрите місто» писали, що навпроти «Там-Таму» негайно потрібно розширити перехід, бо ж «в години пік пішоходи йдуть назустріч один одному як стінка на стінку». Однак пішоходи на те й пішоходи – йдуть як заманеться. Хоча у ПДР чітко вказано, що варто дотримуватися правого боку (йдучи по тротуарах і пішохідних доріжках, або там де їх немає). То може й не треба розширювати той перехід, а просто ходити за правилами?

#Сім_сорок: Пішоходам правила не писані? Чи не читані?

Ще одним «промахом» пішоходів є те, що вони не зважають на звукові сигнали «швидкої», автомобілів поліції, рятувальників. Коли ж водії автомобілів реагують на маячки та сигнали оперативно, то пішоходи можуть перебігти дорогу перед самісінькою «швидкою», бо ж «зелене світло»! Хоча за правилами ДР та й керуючись здоровим глуздом є зрозуміло, що в таких випадках потрібно утриматися від переходу проїзної частини та залишити її.

Окремо варто виділити активізацію режима «курей». Це той випадок, коли до переходу лишилося ступити 5 метрів, однак дорогу (із сумками-торбами) варто переходити вже і негайно. Людей не лякають/стримують і рейди поліцейських, які попереджають про небезпеку. А в правилах дорожнього руху чітко написано – пішоходам забороняється виходити на проїзну частину, не впевнившись у відсутності небезпеки для себе та інших учасників руху.

Що вже говорити, коли пішоходи, які стали свідками ДТП стараються якомога швидше залишити це місце. Хоча за правилами вони би мали надати можливу допомогу потерпілим, записати прізвища та адреси очевидців, повідомити орган чи уповноважений підрозділ Національної поліції про пригоду, необхідні дані про себе і перебувати на місці до прибуття поліцейських.

Як бачимо, правил дорожнього руху і для пішоходів є чимало. І якби кожен прочитав із книжки ПДР бодай одну сторінку про обов'язки і права пішоходів, то, запевняю, проблем та дорожніх пригод було б значно менше.

Надрукувати
мітки:
коментарів
17 квітня 2024
23 грудня 2023
06 листопада 2023
11:45
02 вересня 2023
20:42
15 березня 2023
27 серпня 2022
10 вересня 2021
15 серпня 2021
19:15
05 липня 2021
03 травня 2021