Поділитись:

Супрун пояснила, чому небезпечне "гугл-лікування"

П'ятниця, 14 вересня 2018, 10:20
Супрун пояснила, чому небезпечне «гугл-лікування»

Чи траплялася з вами ситуація, коли начитавшись в інтернеті інформації про хвороби, у вас проявлялися її симптоми? Або ж навпаки: при появі якогось симптому ви відразу "гуглите", щоб пошукати, чим ви захворіли і як вилікувати хворобу?

Це відбувається часто, адже сьогодні в мережі існує безліч ресурсів, де опубліковані різні "експертні" думки та успішні історії одужання. На жаль, в таких історіях ви найчастіше не знайдете коментаря лікаря або ж посилання на авторитетне наукове дослідження. А суб'єктивне та однобічне висвітлення інформації може спонукати вас нехтувати справді дієвими та корисними порадами, які ви могли б отримати у лікаря, – пише у своєму Facebook в.о. Міністра охорони здоров′я Уляна Супрун.

Такий самостійний пошук інформації щодо здоров'я може бути небезпечний ще тим, що люди не тільки читають та поширюють знайдену інформацію, але й вирішують самостійно лікуватись без порад чи обговорення з лікарем.

Зі слів Супрун, кілька років тому було опубліковане велике дослідження на цю тему. Опитали понад 12 тисяч людей з 12 різних країн. Результати вражають: близько половини учасників дослідження відповіли, що вони завжди шукають інформацію з приводу здоров'я в інтернеті. І лише чверть опитаних перевіряли надійність інформації та звертали увагу на авторитетність джерела. Ці тенденції створили новий алгоритм поведінки: спочатку люди визначають власні симптоми, шукають причини в інтернеті і зрештою самостійно ставлять собі діагноз взагалі без візиту до лікаря.

Довіра до неперевірених джерел може бути небезпечною для здоров'я. Адже часто, люди, які шукають в інтернеті розв'язання проблеми, невірно трактують нормальні або помірні симптоми як прояв серйозного захворювання. Через це виникає надмірна тривожність та небезпека лікування хвороби, якої насправді не існує.

Без сумніву, доступність інформації в інтернеті може бути корисною, адже підвищує загальну поінформованість людей в тому числі і в питаннях здоров'я. Але точно це не найкраще місце, де потрібно шукати шляхи вирішення проблем зі здоров'ям самостійно.

Щоб впевнитись в вірогідності інформації, Уляна Супрун рекомендує користуватися авторитетними ресурсами. Шукайте в тексті посилання на наукові дослідження та перевірені джерела. Якщо ви знайшли якусь інформацію – завжди консультуйтеся з приводу цього з лікарем.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: СУПРУН РОЗПОВІЛА, ЧОМУ СМІЯТИСЯ КОРИСНО ДЛЯ ЗДОРОВ'Я

Надрукувати
мітки:
коментарів
24 квітня 2024
11 квітня 2024
28 березня 2024
20 березня 2024
13 березня 2024
28 лютого 2024
21 лютого 2024
14 лютого 2024
13 лютого 2024
12 лютого 2024
15:15