Поділитись:

У Луцькій стоматполіклініці – черговий скандал через пільгове лікування воїна

Понеділок, 12 лютого 2024, 15:15
Фото – ілюстративне
Фото – ілюстративне

Працівників Луцької стоматполіклініки звинуватили у тому, що вони відмовили полікувати військового за пільгою. 

Про це журналістам сайту новин Луцька та Волині «Конкурент» розповіла пані Наталія, яка прийшла відстояти право чоловіка на пільгове лікування.

Вона розповіла, що її чоловік приїхав разом з побратимом до Луцька у відпустку. Останній вирішив полікувати зуб, який його турбував, і звернувся у комунальну поліклініку, відділення на Степана Бандери. Проте там йому відмовилися пролікувати зуб безкоштовно.

Наступного дня пані Наталія пішла до медзакладу разом з воїном, аби дізнатися, на яких підставах йому відмовили у пільговому лікуванні.

«Я прийшла, задаю їм питання. Йому сказали, що він не з Луцької громади. Я запитала, чому його не можуть полікувати, бо ж вони ПДФО сплачують як не в Ківерці, то в Луцьку. І чого вони сьогодні в кожному куточку України можуть і мають право залікувати, а тут ні? Мене дуже вразила там така Ольга Іванівна, вона там сидить біля реєстратури. Вона сказала, що Поліщук особисто не давав вказівку не лікувати, але ж хтось дає такі накази, постанови чи доручення. Потім його таки прийняли і полікували. Значить же ж можна пролікуватися», – розповідає жінка.

Вона також додала, що її разом з військовим постійно скеровували у корпус поліклініки, що на проспекті Волі. Але зуб таки полікували й грошей не взяли.

Окрім того, пані Наталія опублікувала аудіозапис розмови з Ольгою Іванівною, коли прийшла дізнаватися про пільгове лікування.

Наталія: – На якій підставі не можна полікувати зуб?

Працівниця поліклініки: – Ні, ми не відмовили, чого…

Військовий: – Як військовий не підлягаю…

Наталія: – Вчора він приходив. Це військовослужбовець 53-го батальйону і він відноситься до Луцьк…, він тут всі податки сплачує. Чому в кожну лікарню можна зайти полікувати зуб в кожному куточку?

Ольга Іванівна: – Не сваріться, ви зі мною ж не сваріться…

Наталія: – Я не сварюся я задаю питання, на якій підставі вчора було відмовлено у лікуванні зуба? Яка різниця де він прописаний? Він є військовослужбовцем, він має право в кожному куточку України полікувати зуб.

Ольга Іванівна: – Зайдіть, будь ласка. Вам, певно, до директора треба. В принципі, по правилах, вам все правильно пояснили. Лікуємо безкоштовно і запротезуємо нашу (громаду, - ред.). Ми вам не відмовляємо просто хочемо, щоб все правильно і грамотно...

Почути повний запис можна у відео:

Полікувати військового таки погодилися, хоч для цього йому потрібно було два дні ходити, аби скористатися пільгою.

Зауважимо, що це вже другий випадок з проблемним пільговим протезуванням. Ми уже писали, що у Луцькій міській стоматполіклініці з учасників бойових дій та інших пільгових категорій беруть плату за стоматологічні послуги. Тоді ми намагалися поспілкуватися з директоркою закладу Любов’ю Яковчук (Качмар), але відповідати на наші запитання та відмовилась і сказала направляти запит на інформацію.

Після нашого дзвінка на сторінці закладу у фейсбук з'явився допис, в якому розповідають про пільгове та безкоштовне зубопротезування учасників бойових дій та інших пільгових категорій.

«Отож під час проведення зубопротезування учасників бойових дій ми керуємось «Комплексною програмою соціальної підтримки учасників бойових дій, бійців-добровольців, членів їх сімей, а також сімей загиблих (померлих) військовослужбовців, які зареєстровані на території Луцької міської територіальної громади, на 2021–2023 роки», – йдеться у дописі.

Право на безкоштовне та пільгове зубопротезування, додають у закладі, надається пацієнту один раз на рік. Розрахункова сума на одну особу становить не більше розміру однієї мінімальної заробітної плати, встановленої законодавством на поточний рік (7 100 грн у 2024 році).

«Якщо вартість робіт із зубопротезування - перевищує зазначену суму, це оплачується пацієнтом власним коштом. Протезування проводиться пацієнтам за чергою у комунальному підприємстві в межах коштів, затверджених в міському бюджеті», – зазначають у закладі.

Ознайомитися з переліком документів, які потрібні при реєстрації на пільгове протезування учасникам бойових дій можна за посиланням.

Отож якщо вартість лікування не перевищує цієї суми, тоді вам усе зроблять безкоштовно. Але раптом лікування обійдеться дорожче, то різницю доведеться покрити з власного кармана.

***

Вже вдруге довкола цього закладу стається прикрість з пільговим лікуванням. Цікаво, що свої відмови у наданні допомоги, лікарі мотивують внутрішніми розпорядженнями. Проте бачимо, що полікувати військового за «пільгою» таки змогли. Навіть попри те, що він не місцевий.

Чому така вибірковість у лікуванні до різних людей – невідомо. Бо ж запитати чинну директорку про це нам не вдалося.

Нагадаємо: директорка Луцької міської стоматполіклініки Любов Яковчук, яка після численних нарікань мера Ігоря Поліщука на роботу стоматології, таки отримала крісло директорки, вже вдруге призначила на посаду медичного директора людину без необхідної для цього кваліфікації. Хоч сама скаржилася на некомпетентність попередніх керівників при підборі кадрів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
26 квітня 2024
25 квітня 2024
09:59
24 квітня 2024
18:35
10:45
22 квітня 2024
20:15
21 квітня 2024
19 квітня 2024
15:56
09 квітня 2024
04 квітня 2024