Поділитись:

Директорка Луцької стоматполіклініки Яковчук вдруге взяла меддиректора без відповідної освіти (фото)

П'ятниця, 12 січня 2024, 11:11
Директорка Луцької стоматполіклініки Яковчук вдруге взяла меддиректора без відповідної освіти (фото)

Директорка Луцької міської стоматполіклініки Любов Яковчук, яка після численних нарікань мера Ігоря Поліщука на роботу стоматології, таки отримала крісло директорки, вже вдруге призначила на посаду медичного директора людину без необхідної для цього кваліфікації. Хоч сама скаржилася на некомпетентність попередніх керівників при підборі кадрів.

Про це журналістам сайту новин Луцька та Волині «Конкурент» стало відомо з відповіді на інформаційний запит, який ми надсилали у медзаклад.

Неодноразово чинна директорка у своїх інтерв'ю скаржилася на попереднє керівництво поліклініки (рекламні матеріали, – ред.). Мовляв, і рахували пацієнтів повз касу, і обладнання купували не таке і, що цікаво, наймали працівників з липовими дипломами. Так, за словами Яковчук, у закладі працювала людина, яка не мала відповідної освіти та займала цілих три посади. А професійна директорка змогла її виявити, тому та працівниця пішла.

«Вона не мала права обіймати ці посади. Як нам відомо, в неї немає вищої освіти. Чому попередні керівники не звертали на цей факт уваги, чому не перевіряли справжність документів, ми не знаємо. А ця людина працювала в стоматологічній поліклініці близько 30 років при різних очільниках. І оскільки працівники говорили про те, що вона не має вищої освіти, то можна припустити, що попередні керівники знали про цей факт. Напевно, ця людина була вигідна їм на тих посадах, які обіймала», – розповідала Любов Яковчук в інтерв'ю волинському ЗМІ, яке колись належало меру Поліщуку.

Скриншот з інтерв'ю Любові ЯковчукСкриншот з інтерв'ю Любові Яковчук

Проте сама ж Любов Яковчук підписувала накази про призначення аж двох людей на керівну посаду, які не мали відповідної для цього кваліфікації.

Спершу – Марина Орел, яка була медичним директором стоматполіклініки, але не мала, як цього вимагає її посада, стоматологічної освіти. Раніше вона працювала на посаді головного спеціаліста відділу державного контролю Держпродспоживслужби, а навчалася на санітарно-гігієнічному факультеті.

Після того, як це випливло, пані Марина звільнилася із закладу і її місце стало вакантним. Зараз же на посаду того ж таки медичного директора вдруге призначили людину без відповідної освіти – Сергія Мойсіка. Для закладу – це людина не нова, адже до цього він працював на посаді завідувача ортопедичного відділення.

«Перевести Мойсіка Сергія Миколайовича 20.12.2023 з 1,0 з посади завідувач відділення, ортопедичне відділення №1 1,0 посади медичного директора, апарат управління, з посадовим окладом згідно зі штатним розписом», – йдеться у наказі.

Сергій Мойсік. Фото з соціальних мережСергій Мойсік. Фото з соціальних мереж

Також нам надіслали й диплом пана Сергія. Відповідно до якого, він у 2009 році закінчив Національний медичний університет імені О.О. Богомольця і отримав повну вищу освіту за спеціальністю «Стоматологія» та здобув кваліфікацію лікар-стоматолог.

Диплом Сергія МойсікаДиплом Сергія Мойсіка

Здавалося б, усе добре, але якже ж без «але». Згідно з довідником кваліфікаційних характеристик професій працівників (охорона здоров'я), медичний директор повинен також мати вищу освіту II рівня за ступенем магістра та спеціальністю галузі знань «Охорона здоров'я» з наступною спеціалізацією «Управління охороною здоров'я». Ідентичні вимоги й містяться у посадовій інструкції, яку нам також надали у поліклініці.

Довідник кваліфікаційних характеристикДовідник кваліфікаційних характеристик

Кваліфікаційні вимогиКваліфікаційні вимоги

Простими словами: медичний директор стоматології має бути не тільки стоматологом, а мати навички з управління. Для цього потрібно закінчувати магістратуру з відповідним нахилом. Проте з документів, які ми отримали від медзакладу, бачимо, що Сергій Мойсік не має спеціалізації «Управління охороною здоров'я». Його призначення суперечить і довіднику кваліфікаційних характеристик, і власне посадовій інструкції Луцької міської стоматполіклініки.

Зауважимо також, що Сергія Мойсіка зарахували на курси підвищення кваліфікації до Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут». Їх він проходитиме з 10 січня 2024 року по 10 квітня 2024 року за спеціалізацією, якої йому і бракує для роботи медичним директором, – «Організація і управління охороною здоров'я». Відповідну довідку, що це засвідчує, нам також надали у комунальній поліклініці. Нагадаємо, що призначили його на посаду меддиректора 20 грудня 2023 року, а здобуває для цієї посади кваліфікацію він з 10 січня вже 2024 року.

Довідка, видана Сергію МойсікуДовідка, видана Сергію Мойсіку

Виходять, що свої обов'язки медичного директора виконувати якісно він не може, бо ж лише здобуває необхідні для цього знання.

До слова, після наших скарг Уповноваженому Верховної ради України з прав людини Дмитру Лубінцю, дані про освіту працівників у стоматполіклініці почали надавати одразу й без «відписок». Адже до того інформацію про диплом Марини Орел нам надавати відмовлялися, хоч це й було не зовсім законно.

***

Чому ж спокійна та врівноважена Любов Яковчук вдруге підписала наказ про призначення людини без необхідної на те кваліфікації – судити, звісно, не нам. Як і не нам оцінювати компетентність чинного керівництва поліклініки, але тут маємо широке поле для роздумів. Бо ж бачимо, що директорка неодноразово критикує попередніх управлінців за неякісні кадри, а саме вже двічі ступила на ті ж граблі. А нам залишається тільки сподіватися, що хтось таки зможе навчитися на власних помилках та зрозуміти, що насправді таке «якісне та компетентне» керування комунальним закладом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
24 квітня 2024
18:35
19 квітня 2024
15:56
03 квітня 2024
19:05
29 березня 2024
27 березня 2024
19:30
22 березня 2024
12:44
21 березня 2024
17:46