Поділитись:

Хроніка Луцька-2017. Згадаймо важливі, шокуючі та добрі новини

Понеділок, 08 січня 2018, 21:00

Сотні подій сталися у Луцьку протягом минулого 2017 року. Вони були важливі, сумні, веселі та навіть курйозні. Сайт «Конкурент» вирішив згадати, що відбулося у місті, склавши хроніку Луцька.

Січень: спроба пограбувати банк, грип та смерть Антона Кривицького

Автор фото:Олександр Ніколайчук

Січень 2017 року почався доволі сонно. Аж всередині місяця депутати прийняли бюджет Луцька.

Не обійшлося і без кадрових рішень. Наприклад, звільнилася депутат Луцькради Наталія Бунда, яка очолювала управління туризму та промоції Луцька. Пізніше стало відомо, що вона перейшла працювати до Львівської міської ради. Несподівану посаду отримав екс-депутат міської ради та адвокат Андрій Осіпов – він очолив Одеську кіностудію. А колишнього міського голову Богдана Шибу призначили керівником підприємства "Волиньстандартметрологія". Серед втрат січня – смерть колишнього міського голови Антона Кривицького.

У січні на Волині, та в Луцьку зокрема, лютував грип. Батьки навіть вимагали ввести карантин у школах.

Не обійшлося і без криміналу. Наприкінці січня на бульварі Дружби Народів намагалися "обчистити" банкомат. Один з невідомих мав при собі предмети, схожі на гранату і пістолет – відстрілювався.

На негаразди із криміногенною ситуацією скаржилися і мешканці будинків, що поблизу луцького торговельно-розважального комплексу "Порт-Сіті". Також у місті затримали учасників організованого злочинного угруповання – "домушників". Злочинців затримали після їхнього чергового проникнення у будинок в районі Львівської. "Мізками" цієї банди є Даур Марганія – кримінальний злочинець.

Із приємностей – підтримка міською радою проекту рішення, яке запропонував депутат Андрій Покровський, щодо надання в оренду вільних земельних ділянок в місті на конкурентних засадах для будівництва багатоповерхівок.

Також у Луцьку почали реєструвати шлюб за добу. В Луцькому політехнічному університеті після ремонту відкрили басейн. Також затвердили новий графік маршруту 22а.

Лютий: смерть Миколи Романюка, боротьба за крісло секретаря, сині кити

Лютий затьмарила сумна подія для Луцька – відійшов у вічність міський голова Микола Романюк. З цього часу місто поглинула політична боротьба за крісло мера. Депутати то не могли провести сесії, то приймали рішення щодо зміни політичної орієнтації. Так, Волинська обласна організація партії Блок Петра Порошенка "Солідарність" зазначала, що її лави полишив Євген Ткачук.

В обласній раді шуму наробили обшуки у КП "Волиньприродресурс".

Резонансним було, як в Україні, так і в Луцьку поширення небезпечної гри "Синій кит".

Окрім цього на Волинь вперше приїхав екс-президент Грузії Михайло Саакашвілі.

Серед інфраструктурних рішень – прийняте рішення про виселення центру зайнятості на вулиці Ярощука задля відбудови садочка, створення у департаменті соціальної політики у 2017 році відділу з роботи з учасниками АТО та членами їх сімей.

Березень: забастовки маршрутників, обстріл Генконсульства, новий секретар

У березні розмови про підняття до 4-х гривень ціни на проїзд у маршрутках Луцька набули досить реальних рис. В кінці місяця це рішення таки було прийняте. Також у луцьких тролейбусах встановили валідатори. Хоча й не на довго.

У політичному житті Луцька криза ставала все більш відчутною. Говорили про необхідність розпуску міської ради. Зрештою, після спроб, спроб і ще раз спроб, посаду секретаря отримав депутат міської ради Ігор Поліщук. Міська рада також нарешті визнала факт смерті Миколи Романюка. Після цих подій політична боротьба з сесійної залиш перемістилася до суду.

Кілька днів гаряче було і на Київському майдані. Через розгін блокувальників торгівлі з ОРДЛО, відбулися мітинги під Волинською ОДА.

Шокувало не лише Луцьк, а й Україну разом із Польщею обстріл з гранатомета Генерального консульства РП.

У березні мешканці Прилуцького виступили зі згодою до об'єднання з Луцьком

Відійшов у вічність високопреосвященніший митрополит Ніфонт (Солодуха). Із ним прощалися тисячі вірян.

Квітень: нова влада, сморід та холод

У політичному житті квітня головними новинами було призначення нових заступників міського голови Луцька. Загалом Луцьк у цей період охопили куди ближчі до власної сорочки проблеми. Наприклад, відключення гарячої води частині лучан. Через холод лучани просили знову запустити систему опалення у місті, але лише один будинок спромігся отримати згоду на ввімкнення опалення.

Окрім цього постала проблема смороду у Луцьку. Муніципали та патрульні ловили водіїв, які незаконно скидали нечистоти у каналізацію.

Із сумних новин квітня – рішення про припинення цілодобового мовлення радіостанції "Луцьк", смерть айдарівця Олега Твердохліба.

Травень: приїзд Президента, "Жар її…" та боротьба з нечистотами

У травні, як і у квітні, головна увага від Луцька була переміщена до Ковеля та його проблем із ветсанзаводом. В обласному центрі в той час тривав ремонт "Ротонди" у парку, продовжували ловити незаконних зливачів лайна. Серед політичних зрушень можна назвати призначення головою Наглядової ради Луцького технічного університету нардепа Степана Івахіва. Окрім цього до Луцька нарешті завітав Президент України Петро Порошенко. А згодом на Волині побував і Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман.

Галасу у мережі наробила суперечлива реклама компанії "Дмитрук" зі слоганом "Жар її…". Тим часом на вулиці Лесі Українки запрацював кольоровий фонтан. Квітень лучани зустріли із новими цінами у маршрутках, і ось в травні у соціальних мережах мешканці на знак протесту почали закликати підтримати електротранспорт, фотографуючи квиточки. Це тривало недовго. Невдалим виявився травень для ФК "Волинь", вона втратила остаточно шанс залишитися у прем'єр-лізі.

Управління освіти Луцька отримало нового керівникаЗиновію Лещенко. А в РЦ "Промінь" відкрили супермаркет "Сільпо". Традиційно у травні Луцьк на велодень заполонили любителі екологічного транспорту.

А видання "Конкурент" презентувало власну паперову версію.

Червень: недовибори, ДТП з маршруткою та черги за паспортами

Автор фото:Луцький ЦНАП

На початку місяця часткової перемоги у суді домоглася екс-секретар міської ради Юлія Вусенко щодо повернення її на цю посаду.

Традиційно на Трійцю до Луцька приїздив патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет.

Сколихнула місто неймовірна історія порятунку від самогубства патрульними поліцейськими молодого лучанина.

У червні сталася важлива подія для Луцька в Києві: комітет Верховної Ради рекомендував призначити дострокові позачергові вибори в неділю, 24 вересня. Втім сама Рада це питання згодом провалила.

В обласному центрі тим часом згоріло авто нардепа Ігоря Лапіна. За попередніми висновками, загоряння автомобіля відбулось у зв'язку із замкнення електромережі автомобіля.

У червні в Луцьку офіційно відкрили туристичний сезон. Та на фоні цього лучани не забували, чи то просто не могли забути про нестепний сморід.

Сколихнула місто аварія за участю маршрутки, де постраждали люди. Тим часом містяни почали все частіше жалітися на стан вулиці Богдана Хмельницького. А також на черги за закордонним паспортами, які виникли після вступу в дію безвізу.

Тим часом у міській раді нарешті вирішили, куди перенести квітковий ринок з дворів на проспекті Волі.

Липень: підпал, нічний фестиваль, вірус

Середній літній місяць розпочався з приємного відкриття оновленого "Сіті Парку", фестивалю "Ніч у Луцькому замку". У кафе Ring презентували меню для незрячих.

У політичному житті відбулася неочікувана зміна: раптово заяву про звільнення написав секретар міської ради Ігор Поліщук. Згодом його місце зайняв Григорій Пустовіт, а Поліщук отримав місце його радника.

Юлія Вусенко виграла у суді черговий етап боротьби з повернення у крісло. Однак це їй глобально не дуже зарадило. Депутати таки поновили її на посаді і знову звільнили. На Волинь у липні приїздила нардеп Надія Савченко, а тим часом Рада провалила голосування про призначення виборів мера Луцька. Паралельно на політичній кухні почали готувати відкликання п'ятьох депутатів Луцькради. А депутати організували альтернативний збір підписів на свою підтримку, щоб їх не відкликали.

У луцькому ЦНАПі тим часом запустили електронну чергу, а пожежа на електропідстанції залишила частину міста у темряві. Тим часом у парку презентували оновлену "Ротонду".

У Луцьку, як і по всій Україні, компанії та приватні користувачі, відчули наслідки вірусу Petya. І традиційно для літа, лучани відчули наслідки зливи: Луцьк затопило.

А ось ресторан Patio di Fiori постраждав від пожежі.

Серпень: оновлений "Промінь", побиття студентів, фестиваль "Бандерштат"

Останній літній місяць почався з новини про обшук у Волинській облспоживспілці у зв'язку зі справою про розтрату майна. Актуальним все досі було питання смороду у Луцьку, відбулися громадські слухання. А правоохоронці накривали незаконні гральні заклади.

Із кримінальних новин — масова бійка, у якій постраждали темношкірі студенти. Також місто сколихнула аварія за участю маршрутки, де до лікарні потрапили 15 осіб. Тим часом у місті гримів фестиваль "Бандерштат". Окрім цього Луцьк став західним центром олімпійської підготовки. А луцький парк добряче причепурили.

У передчутті важкого початку опалювального сезону на "Луцьктеплі" почали говорити про нечувані борги.

Галасу наробило затримання голови "Варти порядку" Олександра Тиводара. А також справа щодо головного митника Віктора Кривіцького. А проекти рішень про намір не продовжувати оренду частини землі під Центральним ринком призвело і до мітингів, і до гучних заяв, і до крику.

Наприкінці літа Луцьк побачив оновлений розважальний центр "Промінь". Презентували також громадянський рух "Свідомі". А лучани у своїх телевізорах отримали змогу дивитися новий "12 канал".

Вересень: криза на ДКП "Луцьктепло" та перенесення ринків

Доки діти йшли до школи, через перенесення ринку на Львівській обурювалися мешканці вулиці, куди хотіли перемістити МАФи. А на одному з виконкомів остаточно вирішили переселити квітковий ринок до філармонії.

Ситуація на ДКП "Луцьктепло" переросла у стан критичної: рахунки заблокували і розблокувати їх можливо через реструктуризацію боргів.

А в місті галасу наробило затримання голови кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатів під час одержання 2 тисяч доларів США неправомірної вигоди.

Також шокувала місто трагічна загибель лучанки внаслідок несправності ліфта.

Свою позитивну позицію щодо об'єднання з Луцьком визначили депутати Прилуцької сільської ради.

У Східноєвропейському національному університеті імені Лесі Українки обрали нову Наглядову раду. Більшість довірила пост голови Наглядової ради народному депутату України від Горохівського округу № 20 Сергію Мартиняку.

А на території "City Park" в галереї вуличного мистецтва "4/8 Gallery" відбулося відкриття експозиції "Розтотожнення" запорізького художника Єгора Фруктового.

Жовтень: відмова Прилуцького, унікальна операція, перепоховання жертв Луцької тюрми

Між об'єднанням Прилуцького та Луцька прірва почала рости: голова сільської ради Валентин Арчибасов наклав вето на рішення про об'єднання з містом.

Тим часом у Луцьк заїхав з візитом Михайло Саакашвілі, хоча й не зібрав велику армію прихильників.

Департамент муніципальної варти розпочав боротьбу з обмежувачами руху у дворах: під знос пішли самовільні паркани, клумби тощо.

Місто в той час окутував холод, і аж наприкінці жовтня тепло в квартири лучан таки подали. Але, додамо, середина жовтня в Луцьку була теплою. Навіть був побитий 30-річний температурний рекорд

У Центральному парку відкрили оновлені алеї, у скверах заборонили вигулювати собак, але умови для вигулу створили лише в одному місці.

У Волинській обласній лікарні провели унікальну для Луцька операцію з відновлення слуху.

А на подвір'ї колишньої в'язниці відбулося перепоховання розстріляних жертв Луцької тюрми 23 червня 1941 року.

Листопад: хабар екс-депутата, гімн для Луцька, нові тарифи

Попри рішення про початок опалювального сезону, тепло спочатку було не всім. Студенти Східноєвропейського університету навіть вдалися до протесту проти холодних аудиторій.

Тим часом поліція не спала і затримала на хабарі колишнього депутата Волинської обласної ради. Викликала резонанс і п'яна їзда лучанки, яка хотіли бути найкрасивішою в Україні.

Почали шукати нового керівника для інфекційної лікарні. А неподалік Луцька знайшли будинок, в якому проти волі утримували понад 30 людей, які мають алкогольну та наркотичну залежності.

З інших луцьких новин згадаємо наступні: громадський туалет на Театральному майдані здали в найм новому орендарю, складали гімни Луцька, дітей вакцинували від кору, затримали велику партію підробленого алкоголю, почали діяти нові тарифи на воду, в клінічному пологовому будинку презентували роботу нового сучасного інкубатора, запустили маршрутку №6, а вандали поглумилися над Центральним парком.

До слова, у Луцьку прийняли рішення, що пора обмежити рух у парку і почали процедуру громадського обговорення цих новацій.

У міській раді тим часом Юлію Вусенко знову поновили на посаді й одразу звільнили..

Грудень: унікальна ялинка, перший серйозний сніг, нові відкриття

Сніжок змусив у грудні вийти на маршрути снігоочисну техніку, а подекуди наробив лиха – від ваги снігу три кабелі обвалилися, як наслідок, пошкодило частину стіни, і постраждало припарковане авто.

Серед резонансний новин: смерть у Луцькому СІЗО 25-річного чоловіка. Окрім цього у грудні помер відомий письменник та журналіст Іван Корсак.

У соцмережах великого галасу наробило зникнення пса Біма з пішохідної вулиці Лесі Українки.

На вулиці Конякіна завершили довгобуд і відкрили Будинок правосуддя. Під Луцьком почав діяти новий сервісний центр МВС.

Тим часом меломани насолоджувалися джазовим фестивалем у Луцьку.

Місто поступово готувалося зустрічати Новий рік. Засвітили головні ялинки на Театральному майдані а також незвичну ялинку біля РЦ "Промінь". Згодом у центрі міста засвітили нову ілюмінацію. А пізніше новорічного настрою додала святкова фура Coca-Cola.

Однак проблеми теж були. Наприклад, з вивезенням сміття у Луцьку. Остання сесія міської ради Луцька увічнилася штовханиною – депутат Луцькради Євгеній Ткачук штурхнув громадського активіста Сергія Рижкова. У результаті той відлетів на стіл депутатів, що сиділи поряд.

Однак і позитивні події були. Наприклад, дійшли згоди, коли округи без депутатів отримають кошти для впорядкування.

У Східноєвропейському університеті обрали "Міс університету". А у місті почало діяти нове виробництво упаковки з іноземними інвестиціями та європейськими амбіціями "Татрафан".

Надрукувати
мітки:
коментарів