Поділитись:

Перейменування вулиць в Луцьку: чому Бенделіані змінили на Климчука

Вівторок, 02 липня 2024, 15:31
Перейменування вулиць в Луцьку: чому Бенделіані змінили на Климчука

У Луцьку в процесі декомунізації вулицю Бенделіані перейменували на вулицю Сергія Климчука.

Вулиця Климчука Сергія розташована у мікрорайоні ЛПЗ. Виникла у 70-х роках: власне тоді, коли цей район розбудовували для працівників підшипникового заводу. До 2023 року мала назву Бенделіані. Про історію цієї вулиці розповіла кандидатка історичних наук, співробітниця Українського інституту національної пам’яті Леся Бондарук, – йдеться в новому подкасті Вікторії Жуковської та Анастасії Передрій «Луцьк, вулиця Перейменована».

«Вулиця імені радянського льотчика Чичико Бенделіані у Луцьку з'явилася у 70-х роках. Хоча сам воїн загинув у 1944 році і був похований у Ковельському районі у селі Битень. У 2008 році донька його перепоховала із Волині у Грузії, у Тбілісі. І, відповідно, сьогодні, коли йшлося про переіменування топонімів у місті Луцьку, було доцільно для громади міста увічнити ім'я нинішнього героя за незалежність України Сергія Климчука, який жив на цій вулиці і який загинув. І навіть лучани і волиняни створили петицію, яка набрала понад третя голосів, з проханням перейменувати цю вулицю. Дуже важливо їм було увічнити сьогодні тих, хто боровся за незалежність України із сучасних умовах», – пояснила Леся Бондарук. 

Однак щоби перейменувати вулицю, довелося витратити чимало часу та зусиль. Як це відбувалося, розповіла Вікторія Климчук-Длугач, донька полеглого захисника України: 

«У березні 2023 року я ініціювала створення петиції і безпосередньо створила її на єдиному сайті місцевих петицій. Петиція була зареєстрована не відразу, це зайняло трошки часу, але, зрештою, це вдалося зробити. Там я пояснила змістовно, які кроки мають бути зроблені, чому саме на честь Сергія Климчука має бути названа вулиця і все решта. Потім почався період збору підписів, він стандартний - триває 14 днів. Потім міська рада Луцька взяла цю петицію на розгляд. Загалом весь процес зайняв від березня до жовтня місяця. У кінці жовтня було проголосовано міською радою на засіданні перейменувати вулицю».

З її слів, важливо будь-яким доступним чином вшановувати пам'ять полеглих у війні Росії проти України героїв і героїнь. 

«Це треба не сім'ям насправді, тому що ми і так пам'ятаємо. Я і так пам'ятаю, хто був мій батько, який загинув на війні. Це для інших: це важливо для дітей, які підростають, важливо, чи вони будуть жити на вулиці імені совєцького льотчика Бенделіані, чи вони будуть жити на вулиці Климчука. Це дійсно важливо, тому що це закарбовується, це запам'ятовується. І, до речі, перейменувати вулицю - це один із найпростіших, насправді, способів вшанування пам'яті, бо це направду не забирає багато коштів з місцевого бюджету. Це дійсно ефективно в контексті популяризації постатей полеглих захисників та захисниць України. Це важливі історичні рішення в контексті процесів декомунізації та деколонізації», – наголосила Вікторія.

Климчук Сергій Дмитрович був волинянином, був юристом, також викладав право в університеті. Був учасником і Революції гідності, і Помаранчевої революції. У 2014 року він добровольцем пішов служити у батальйон «Айдар», який на той момент виконував бойові завдання на Луганщині. Військовий загинув у серпні 2014 року в одній з бойових операцій. Він посмертно отримав орден «За мужність», орден за оборону Луганського аеропорту, а також посмертно звання почесного громадянина міста Луцька.

Читайте також, чому Єршова змінили на Яремчука та чому Кольцова змінили на Скоропадського.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів