«Ви виграли іPhone»: як у фейсбуці «розвели» на гроші волинянку

Четвер, 14 березня 2024, 12:26

Мешканка волинського міста Горохів Надія Н. стала жертвою інтернет-шахрайства.  Про це жінка розповіла у мережі фейсбук, де її і ошукали.  

Зі слів горохівчанки, в особисті повідомлення їй написала така собі Юлія Поліщук, яка представилась керівником групи «Наш Луцьк».

Одразу зауважимо: як з’ясували журналісти сайту новин Луцька та Волині «Конкурент», серед адмінів пабліка «Наш Луцьк» у фейсбуці немає людини із таким ім’ям.

Так от Юлія Поліщук повідомила Надії, що вона виграла іPhone 7 на 128 Гб у конкурсі, який начебто проводився серед «підписників групи». Попросила написати свої контактні дані, а також оплатити «внесок у розмірі 155 гривень протягом однієї години», мовляв, це обов’язкова умова для отримання подарунка.

 

 

 

Для кращої мотивації пошвидше переказати гроші на картку кмітлива Юлія скинула фото омріяного айфону. Зрозуміло, що горохівчанка кошти переказала.

«Надіюсь, у вас тільки приємні емоції і головне – без хвилювань) Стараюся вчиняти завжди совісно і не хочу, щоб ви даремно за щось переживали», – написала Юлія Поліщук після отримання грошового переказу.

 

 

Проте обіцяного подарунка у той день ніхто Наді не відправив. Наступного дня Юлія написала «переможниці» розіграшу, що змушена повернути їй кошти, бо начебто «спонсор змінив суму внеску» і він тепер становить не 155 гривень, які вже були переказані,  а 305 гривень.

 

 

«Гроші, які ви сплачуєте, вам повертаються, не знаю, чи це корисно буде почути. (Чесно кажучи, раніше був подібний випадок і тоді людина доплатила і їй все відправили, і я думала такого більше не повториться, але, як бачу, повторилось», – написала «керівниця» фейсбук-спільноти.

Надія переказала ще 150 гривень, після чого Юлія Поліщук подякувала і… зникла. Зрозуміло, що ніякого виграного айфона їй не надіслали.

 

«За поточний рік зареєстровано 856 злочинів за фактом шахрайств, з них розкрито 349 проваджень. Загальна сума збитків 12 921000 гривень. Найбільш популярним видом шахрайств – під приводом переходу за фішинговим посиланням (допомога від організацій і т.д) – 402 провадження», – розповів керівник сектору протидії шахрайствам ГУНП Назарій Оксенюк

У волинській кіберполіції застерігають користувачів інтернету від шахрайств, а тим більше від переказу грошей сумнівним особам: шахраї вміють добре маскуватися під добросовісних продавців. 

Також наголошують, що у мережі необхідно бути обережними під час взаємодії з невідомими посиланнями, файлами або запитами на надання особистої інформації. Перевірка посилань та відправників, а також уникання надання особистої інформації невідомим джерелам, допоможе у запобіганні шахрайству. 

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: