Поділитись:

Скандал у луцькому ОСББ: мешканець звинувачує голову у шахрайстві (фото)

Вівторок, 12 березня 2024, 16:16
Фото – ілюстративне
Фото – ілюстративне

У Луцьку розгорівся скандал в ОСББ «Загородня 2». Один із мешканців Микола Гончарук підозрює голову об'єднання співвласників Раїсу Байду у шахрайстві, мовляв, вона хоче внести зміни в статут і тим самим зменшити кількість необхідних голосів для прийняття фінансових рішень.

Відповідний допис зі звинуваченнями з'явився у місцевих фейсбук-спільнотах. Чоловік пише, що під приводом змін у законодавстві голова ОСББ хоче, цитуємо: «хитрістю змінити статут ОСББ».

Зауважимо, що у законах дійсно відбулись зміни. Тепер участь в голосуванні можна брати в онлайн режимі. Але за умови, що це прописано у статуті. Саме тому, зі слів автора допису, Раїса Байда й хоче внести відповідні зміни.Проте разом з тим, пише автор, вона пропонує ще одну зміну:

«Окрім цього, в статут вона з особистої ініціативи вносить зміни щодо мінімального відсотка голосів для прийняття фінансових рішень, тарифів на утримання будинку. Замість 67% вона прописує 50%. Це для того, щоб їй легше було назбирати необхідну кількість голосів. Тому що виманити підпис в 50% жителів, якими легко маніпулювати, набагато легше, ніж у 67%», – пише користувач Микола Гончарук.

Допис Миколи ГончарукаДопис Миколи Гончарука
 

Як додає Микола, пані голова намагалась збільшити тариф на утримання будинку без згоди інших мешканців. За його словами, вона просто поставила усіх власників квартир перед фактом. Але здорожчання не відбулось, бо жителі не дали їй цього зробити без голосування.

Чоловік каже, що Раїса Байда намагалась самотужки зібрати необхідну кількість підписів, але Микола їй завадив. Тоді голова навіть викликала поліцію і заявляла, що Микола Гончарук намагався її побити. Проте під час сутички, додає чоловік, були присутні свідки, які стверджували, що ніяких насильницьких дій не було.

Нова редакція статутуНова редакція статуту

Нова редакція статутуНова редакція статуту

Речниця ГУНП у Волинській області Ольга Бузулук підтвердила, що заява про конфлікт надходила, у справі розбирався дільничий. Вона зазначила, що насильницьких дій щодо жінки не було, матеріали розглянуті згідно із ЗУ «Про звернення громадян».

Журналісти сайту новин Луцька та Волині «Конкурент» звернулись за роз'ясненням до Раїси Байди. За її словами, зміни до статуту уже внесли. Вона додає, що робили це, бо дозволило законодавство. Якщо раніше для ухвалення фінансових рішень їм обов'язково потрібно було отримати підтримку 2/3 мешканців, то з прийнятими змінами достатньо голосів більшості.

«Законодавчо провелися зміни 50% чи 67%. Я з адвокатом говорила, і він каже, що якщо проголосувала більшість, то рішення прийняте. Якщо провели збори, люди проголосували, їм пояснили, тоді рішення прийняте. Там не тільки ці зміни, там багато змін. Там чітко вказано, як ведуться голосування, ведуться протоколи... Ми через ЦНАП їх реєструємо. Усе законно. Один будинок проголосував 2/3 проголосували, а цей чоловік забрав в мене ті голоси і не віддав. Я з ним поговорила, ми домовились іти до адвоката. Цей статут типовий, він є на сайті, є шаблон. Ми усі його реєструємо, затверджуємо. Він же відмовився йти до адвоката», – каже голова ОСББ.

Раїса БайдаРаїса Байда

Пані Раїса припускає, що він це робить, бо хоче посісти її місце. Одного разу, як розповіла чинна керівниця, їй як очільниці ОСББ намагались висловити недовіру та обрати нового голову. Але цієї пропозиції не підтримали й вона продовжила очолювати об'єднання.

Крім того, зміни щодо кількості необхідних голосів для ухвалення фінансових рішень внесли до статуту, аби, зі слів пані Раїси, легше було ухвалювати ці ж рішення. Жінка каже, що назбирати необхідну кількість голосів – нереально, бо є члени об'єднання, які «проти усього».

«... я іду і доношу людям, але розумієте, сьогодні навіть 50 + 1 голос набрати нереально. У нас у будинку є, наприклад, нежитлові приміщення, які проти всього і нам так само ті 2/3 голосів назбирати нереально і неможливо», – пояснює Лариса Байда.

У коментарі нашим журналістам юрист Валентин Хаймик розповів, що вносити зміни до статуту ОСББ – цілком нормальна та законна практика. Крім того, не суперечить законодавству і зміна кількості необхідних голосів для ухвалення рішень.

«Згідно з законом, рішення на загальних зборах вважається прийнятим, якщо за нього проголосувало більше як 50% власників квартир. І є окремі норми в законі, де вказано, що для прийняття рішень має бути певний відсоток голосів. Але закон дозволяє від 50% до 75% голосів для питань щодо розміру плати за утримання будинків та інші питання щодо розпорядження майном. В законі пише, що має бути від 50% до 67%. Від 50%, це мається на увазі, не менше як 50%, тобто 50+1 відсоток. Тому в цій ситуації, яку описує лучанин, йдеться про те, що голова пропонує знизити цей відсоток до 50+1 відсоток», – каже Хаймик.

Валентин ХаймикВалентин Хаймик
 

За словами юриста, це законно. Але таке рішення буде чинним, якщо за нього проголосують ті ж 67% власників квартир. Він також зауважив, що разом зі змінами законодавства такі зміни можна вносити. Ба більше, зміни до статуту можна вносити й за бажання як мешканців, так і голови, але знову ж таки їх мають підтримати під час голосування на загальних зборах. Якщо ж мешканці вважатимуть такі пропозиції непотрібними, то завжди можуть висловитись проти.

Нагадаємо: у Луцьку затопило підвали багатоповерхівки. Така ситуація трапилась на вулиці Корольова, 11. Люди – обурені. Кажуть, вода у підвалах стоїть вже майже місяць, і пройти там – неможливо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
26 квітня 2024
17:45
25 квітня 2024
22:02
24 квітня 2024