Поділитись:

Урбаніст розповів про «недолугість» луцького ЦУМу

П'ятниця, 02 лютого 2024, 09:46
Урбаніст розповів про «недолугість» луцького ЦУМу

Блогер-урбаніст порівняв два варіанти Центрального універмагу Луцька – його радянську версію та сучасну.

Будівля першого універмагу «Луцьк» була спроектована групою архітекторів на чолі з Євгеном Ходаковським і відкрилася наприкінці 1960-х років. Її історія завершилася у 2011 році, – пише NE:Urban.

Урбаніст розповів про «недолугість» луцького ЦУМу

Відкриття постмодерного універмагу відбулося в 2012 після пожежі. Проект реконструкції розроблений інститутом «КОМФОРТБУД». Загальна площа будівлі збільшилась з 7716 до 11471 м2.

«Перша будівля була чітким відображенням навколишньої дійсності: типовий радянський проект, який реалізований, до прикладу, в Рівному, був дещо змінений в стилі тодішньої моди. Друга ж будівля натомість чітко відображає дійсність початку нульових. Тоді була мода на будівлі з неокласичними елементами.

Урбаніст розповів про «недолугість» луцького ЦУМу

Недолугість радянського ЦУМу полягала в тому, що попри величезну площу вікон, через що він мав би бути відкритим та світлим, всі вони були повністю заставлені стелажами. Проте його екстер'єрне вирішення мені більше подобається, ніж нової споруди», – йдеться у дописі.

У коментарях до цього допису виникло жваве обговорення. Так, на приклад, користувач Romek Pawluk зауважив, що це була не стільки «недолугість радянського ЦУМу», як недолугість людей, які керували ним як торгівельним закладом.

«До того ж, власне «радянського» у цій архітектурі якось і не помітно. Задум авторів був передовий і стильний. Неможливо заперечити, що в основу проєкту автори поклали майже всі принципи Ле Корбюзьє (відомі, як «П'ять відправних точок сучасної архітектури»), творчість якого до сьогодні надихає архітекторів і є хрестоматійною.

Наприкінці свого існування той ЦУМ дійсно був засраний, жалюзі, які закривали всю площу вікон десятиліттями не милися, ніде в інтер'єрі не було денного світла. Але замість того, щоб все вимити і викинути зайве, звели просто архітектурну меншовартісну (хоч і претензійну) порнографію.

Так ЦУМ виглядав у рік відкриття і якби так виглядав після генерального миття і прибирання, то був би архітектурною перлинкою міста і сьогодні. Одним словом, ще одна сторінка «епохи втрачених можливостей», – йдеться у коментарі.

Урбаніст розповів про «недолугість» луцького ЦУМу

Нагадаємо: урбаніст розніс архітектуру центру Луцька.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів