Поділитись:

Стоїть майже 100 років: будинок на Кривому Валу був найбільшим готелем в Луцьку (фото)

Середа, 13 вересня 2023, 12:12
Стоїть майже 100 років: будинок на Кривому Валу був найбільшим готелем в Луцьку (фото)

Будинок у Луцьку, в якому нині розташований Пенсійний фонд, був спроєктований в другій половині 1920-х років, хоч подібний до проєктів часів до Першої світової війни.

Про це пише краєзнавець Олександр Котис.

У Луцьку зберігся будинок, який сміливо приписувався до дизайну часів до Першої світової, але насправді був накреслений в другій половині 1920-х років. Це ще один приклад, який доводить культурну інерцію в архітектурі 1920-х років.

Сьогодні у будинку, що знаходиться на вулиці Кривий Вал, 32, розташований Пенсійний фонд.

Його історія пов'язана з одним із перших луцьких кінотеатрів, який називався «Ренесанс» і розважав місцеву публіку на зламі ХІХ-ХХ століть. Розташований на землях Луцького Хрестовоздвиженського братства, він мав різних власників. Їхня постійна зміна призвела до останніх власників – родини Сруля та Еви Рахман. На початку 1920-х років вони знесли стару будівлю «Ренесансу», яка перестала на той час виконувати свої функції. Останній час існування кінотеатру зафіксовано в часи Першої світової війни. Тоді він вже не мав своєї попередньої назви, а фігурував у документах просто як військовий кінотеатр.

Отже, старі аварійні споруди були знесені й на їхньому місці Рахмани вирішили збудувати готель. Його запроєктував архітектор Луціан Тимофтевіч у 1927 році. Це прізвище зустрічаємо вперше. Можливо, він не з Луцька. Власники вибрали назву «Савой», цілком популярну для такого типу закладів.

Стоїть майже 100 років: будинок на Кривому Валу був найбільшим готелем в Луцьку (фото)

Наступного року двері готелю відчинилися для відвідувачів. Ці самі двері реставрувалися у 2022 році. На первинному кресленні вони показані меншої ширини, але внесення змін на місці без відображення цього в документації було поширеним явищем.

У 1940 році готель «Савой» ще працював і на той час був найбільшим в Луцьку з кількістю номерів 23. Коли саме його закрили, не відомо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів