Поділитись:

Міноборони: закупівлі продуктів для війська намагаються зірвати

Вівторок, 21 листопада 2023, 12:45
Міноборони: закупівлі продуктів для війська намагаються зірвати

Закупівлі продуктів для війська намагаються зірвати – Міністерство оборони вже звернулося до правоохоронних органів із заявою про вчинене кримінальне правопорушення.

Про це у вівторок, 21 листопада, повідомили на сайті Міноборони.

Повідомляють, що 1 та 2 листопада на платформі електронних закупівель Prozorro Міністерство оборони України оголосило про проведення спрощеної закупівлі продуктів харчування для українського війська. В одній з областей був виставлений лот на закупівлю їжі.

При цьому одна компанія-учасниця, яка змагалась за цей лот, з 2016 року взагалі не здійснювала будь-яку фінансово-господарську діяльність, її банківські рахунки були закриті, а документи на підтвердження кваліфікаційних критеріїв – відсутні. Крім цього, серед учасників лотів, в компанії були найвищі цінові пропозиції. Тому Міністерство відхилило цінову пропозицію компанії на участі в торгах. У відповідь компанія подала до суду та заблокувала процес визначення переможців.

На думку МОУ, така діяльність свідчить про те, що компанія взяла участь у торгах з ціллю зірвати процес своєчасного постачання на перший квартал 2024 року.

Міноборони вже звернулося до правоохоронців із заявою про вчинене кримінальне правопорушення передбаченого ч. 1 ст. 114-1 КК України (перешкоджання законній діяльності Збройних Сил України та інших військових формувань).

«Закупівлі по харчуванню в Міністерстві оборони – відкриті. Будь-яка компанія може подати пропозиції, але при цьому може не завантажити всі необхідні підтверджуючі документи. Вже після аукціону ми розглядаємо документи учасників, якщо вони не відповідають кваліфікаційним вимогам, такий учасник відхиляється. Вже були випадки, коли окремі компанії зловживали принципами відкритості та вдавались до маніпуляцій українським законодавством. Однак, такі судові позови не були успішними. Наголошую, Міністерство буде жорстко, в межах закону, реагувати на подібні спроби атак на публічні закупівлі для потреб ЗСУ», - зазначив заступник Міністра оборони Дмитро Кліменков.

У Міноборони підкреслили, що виявило ознаки використання подібної «схеми» і за іншими лотами: деякі учасники закупівель зловживають принципами відкритості та вдаються до маніпуляцій українським законодавством, аби перешкоди проведенню своєчасних закупівель продуктів для армії.

Міноборони готує заяви до правоохоронних органів за усіма випадками, аби зупинити зловживання та своєчасно провести закупівлі в інтересах держави.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
25 квітня 2024
22 квітня 2024
16 квітня 2024
04 квітня 2024
29 березня 2024
28 березня 2024
22 березня 2024
19 лютого 2024
14 лютого 2024