Поділитись:

Чоловікам за неявку у ТЦК за повісткою почали проходити штрафи у Viber: що робити

Неділя, 19 листопада 2023, 11:57
Фото ілюстративне
Фото ілюстративне

Повістка вважається законно врученою, якщо вона правильно заповнена та видана належним чином уповноваженою особою. Повістки, відправлені на емейли, поштові скриньки чи месенджері, не вважається дійсним. Втім уже є випадок, коли за неявку до ТЦК за повісткою у Viber чоловіку вручили штраф.

Про те, що робити у такому випадку, пише РБК-Україна із посиланням на адвоката Володимира Крекотня.

Чи законними є штрафи за неявку у ТЦК за повісткою у Viber

«За неявку до ТЦК по повістці, що надіслана у Viber, дійсно можна отримати штраф у розмірі 5100 грн. Розповідаю, як це діє на основі реальної справи», – каже адвокат.

Він заявляє, що ТЦК нібито направила повістку чоловікові у Viber, а той не прийшов у призначене місце та час. У військкоматі не маючи інформації, чи це дійсно номер телефону цього чоловіка і чи дійсно він отримав повістку, виписали йому штраф у розмірі 5100 грн.

«Людина про це дізналась, подала до суду і той визнав, що дії ТЦК є незаконними», – каже адвокат.

За словами Крекотня, хоча представники ТЦК наполягали на тому, що діяли законно, своїм рішенням суд став на сторону чоловіка, скасувавши постанову.

«Суд навів такі ключові позиції: позивач під час складання відносно нього протоколу про адміністративне правопорушення не був присутнім та з протоколом його не ознайомлювали. У зв’язку з цим, чоловік був позбавлений можливості надати пояснення по суті правопорушення, йому не було роз`яснено його процесуальні права, не було ознайомлено з протоколом та не вручено його копію, що, на думку суду, є істотним порушенням прав позивача», – каже адвокат.

Суд наголосив, що оскаржувана постанова винесена на підставі протоколу, складеного з порушенням вимог закону. Отже, така постанова є незаконною.

«За вищезазначених обставин суд дійшов висновку, що оскаржувана постанова є протиправною, підлягає скасуванню, а провадження у справі про притягнення позивача до адміністративної відповідальності – закриттю. А знаєте, що тут найгарніше? На підставі таких постанов людей називають ухиляннями і вносять їх персональні дані у якісь бази», – говорить Крекотень.

Адвокат радить українцям, які опинились у такій ситуації не боятись відстоювати свої права й оскаржувати постанови про штраф у суді.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів