Поділитись:

Керівництво Держспецзв'язку підозрюють у заволодінні 62 млн грн (схема)

Понеділок, 20 листопада 2023, 14:10
Керівництво Держспецзв'язку підозрюють у заволодінні 62 млн грн (схема)

Спеціалізована антикорупційна прокуратура та Національне антикорупційне бюро України повідомили про підозру голові Держспецзв'язку, його заступнику та іншим у заволодінні понад 62 мільйонами гривень.

У понеділок, 20 листопада, стало відомо, що Кабмін звільнив з посад керівництво Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України – очільника відомства Юрія Щиголя та його заступника Віктор Жору.

«Кабінетом міністрів України звільнено Щиголя Юрія Федоровича з посади голови Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України; Жору Віктора Володимировича з посади заступника голови Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації», – написав у телеграмі представник Уряду у Верховній Раді Тарас Мельничук.

Виконання обов’язків голови Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України тимчасово поклали на Дмитра Маковського.

Того ж дня, 20 листопада, у Національному антикорупційному бюро заявили про викриття організованої групи в складі з керівництвом Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України (Держспецзв’язку), які заволоділи державними коштами на суму понад 62 млн грн.

«Слідство встановило, що впродовж 2020-2022 років власник групи компаній у змові із керівництвом Держспецзв’язку розробили схему заволодіння бюджетними коштами, виділеними на закупівлю обладнання та програмного забезпечення. Для цього залучили дві підконтрольні компанії, а закупівлю засекретили, аби уникнути відкритих торгів та забезпечити їх перемогу. З цими компаніями підпорядковане Держспецзв’язку держпідприємство уклало договори на постачання відповідного ПЗ та послуг та перерахувало у 2021-2022 роках кошти у сумі понад 285 млн грн. Проте реальна вартість ПЗ, яке компанії придбали в іноземного виробника, становила 223 млн грн, а різницею у понад 62 млн грн і заволоділи учасники злочину. Ці кошти вивели на рахунки підконтрольних компаній за кордоном з метою легалізації та розподілення між членами організованої групи», – йдеться у повідомленні.

Наразі підозрюються шість осіб:

  • Голова Держспецзв’язку та його заступник; 
  • гендиректор та співробітник держпідприємства; 
  • власник групи компаній (організатор схеми) та один його працівник.

Кваліфікація – ч. 5 ст. 191 КК України.

Вирішується питання щодо обрання підозрюваним запобіжного заходу. Досудове розслідування триває.

Керівництво Держспецзв'язку підозрюють у заволодінні 62 млн грн (схема) 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів
23 квітня 2024
02 квітня 2024
19 лютого 2024
14 лютого 2024
24 листопада 2023
21 листопада 2023
17 жовтня 2023
25 вересня 2023
18 вересня 2023