Поділитись:

Українці вважають корупцію найбільшою проблемою після війни: опитування

Четвер, 02 листопада 2023, 06:38
Українці вважають корупцію найбільшою проблемою після війни: опитування

На думку українців найбільшою проблемою України крім війни, за нею йдуть корупція та низькі зарплати і пенсії.

Про це свідчать результати опитування Київського міжнародного інституту соціології (КМІС), – передає Суспільне.

«Війна, безумовно, є найбільшою проблемою України та українців. Проте якщо запитувати, які проблеми поза війною найбільше турбують українців, то серед зазначеного переліку 63% говорять про корупцію», – зазначили автори опитування.

Друга топпроблема – низькі зарплати та пенсії – 46%. Інші важливі проблеми: високі комунальні тарифи – 26%, демографічні ризики – 22% та безробіття – 20%.

Хто має докладати зусиль для боротьби з корупцією

54% респондентів стверджують, що насамперед боротися з корупцією мають нові антикорупційні органи, створені після 2014 року. Водночас досить багато респондентів також говорять про президента / Офіс президента (43%) і умовно «старі» правоохоронні органи, як-от поліція, СБУ, прокуратура.

«Корупція лишається потужним тригером для українців і, крім Перемоги, українці хочуть ефективної боротьби з корупцією. Результати цього опитування ще раз засвідчують увагу, яке населення приділяє корупції», — сказав виконавчий директор КМІС Антон Грушецький.

Він зазначив, що питання власного добробуту менше турбує населення, ніж несправедливість через корупцію.

«Варто додати, що за результатами опитування КМІС для Консультативної місії Європейського Союзу 68% українців вважають, що щоб добитися правосуддя потрібно дати хабар», — сказав Грушецький.

Від кого населення в першу чергу очікує дій з подолання корупції

«Ми бачимо органи з нової антикорупційної інфраструктури, хоча водночас за результатами опитування КМІС для Консультативної місії ЄС наразі НАБУ довіряють 31% (не довіряють – 44%). Загалом щодо антикорупційних органів 33% вважають, що вони здатні боротися з корупцією, а 56% вважають, що нездатні. Водночас кращою є зараз довіра до СБУ (59% довіряють і 26% не довіряють) та поліції (56% довіряють і 37% не довіряють)», — сказав Грушецький.

За його словами, громадськість очікує активних дій влади на різних рівнях з подолання корупції.

Директор КМІС нагадав, що наразі 59% українців усе-таки схиляються до думки, що є спроби боротьби з корупцією та є позитивні зміни, тому не варто говорити про безнадійність ситуації та приреченість.

Дослідження тривало з 30 вересня до 13 жовтня. Методом телефонних інтерв’ю на основі випадкової вибірки мобільних номерів опитали 2 007 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України (крім АР Крим). Опитування проводилося з дорослими (у віці 18 років і старше) громадянами України, які на момент опитування проживали на території України (у межах, які контролювалися владою України до 24 лютого 2022 року). До вибірки не могли потрапити мешканці тимчасово окупованих територій, а також опитування не проводилося з громадянами закордоном.

Формально за звичайних обставин статистична похибка такої вибірки (з імовірністю 0,95 і з врахуванням дизайн-ефекту 1,1) не перевищувала 2,4% для показників, близьких до 50%, 2,1% для показників, близьких до 25%, 1,5% − для показників, близьких до 10%, 1,1% − для показників, близьких до 5%.

За умов війни крім зазначеної формальної похибки додається певне систематичне відхилення. Але соціологи переконані, що отримані результати все одно зберігають високу репрезентативність та дозволяють досить надійно аналізувати суспільні настрої населення.

Надрукувати
мітки:
коментарів
24 квітня 2024
26 березня 2024
02 березня 2024
11 грудня 2023
20 листопада 2023
02 листопада 2023
31 жовтня 2023
29 вересня 2023
29 серпня 2023
21 серпня 2023