Поділитись:

Кафедральний собор Святої Трійці у Луцьку 400 років тому належав ордену бернардинців

П'ятниця, 10 листопада 2023, 10:51
Кафедральний собор Святої Трійці у Луцьку 400 років тому належав ордену бернардинців

Мало хто знає, але у древньому Лучеську влаштували свої осідки аж 8 католицьких орденів. А Кафедральний собор Святої Трійці, що в серці Луцька, в XVII столітті належав бернардинам.

Кафедральний собор Святої Трійці – місце, яке обов’язково потрапить в об’єктив вашої камери, адже знаходиться у самому центрі сучасного Луцька, – пише VisitLutsk.com. Однак, у XVII столітті, ця обитель належала бернардинам – одному із найбільших орденів на теренах міста.

Ченці ордену бернардинців (східноєвропейське відгалуження ордену францисканців) оселилися в Луцьку напередодні буремних подій. Завдяки підтримці місцевої шляхти почали тут свою діяльність і отримали в користування дерев’яний костел святого Христа.

«І нехай воздасть нам Бог сили піднятися з руїн, і запанувати мирові та добру над пристанищем святого Бернардина», – так закінчив свою молитву священик без монастиря Антоній Янишевський, втікаючи з міста.

А змусили його тікати козаки під проводом Богдана Хмельницького.

Після подій 1648 року ченці не впали у зневіру, швиденько усе відбудували, та, навіть, придбали орган. Розжилися фруктовим садом, пекарнею та власною броварнею.

Минуло лиш півстоліття з часу розорення обителі козаками, як одного серпневого дня 1696 року настоятель монастиря Сильвестр Славочевський скликав мешканців на допомогу. Монастирський комплекс знову палав.

І підпалив його власний співробітник – органіст, що таким чином вирішив приховати крадіжку.

В історії також є згадки про те, що через свою скупість отці лишилися щедрих дарувань.

Кафедральний собор Святої Трійці у Луцьку 400 років тому належав ордену бернардинцівКафедральний собор Святої Трійці у Луцьку 400 років тому належав ордену бернардинців 

Фото Кафедрального собору Святої Трійці - Віктор Петрук; старовинне фото узято з книги Віктора Літевчука «Луцьк у старовинній листівці, гравюрі та фотографії».

Нагадаємо: з вини російських солдатів у ХІХ ст. в Луцьку згорів монастир з коштовною бібліотекою. А етнограф Оскар Кольберг, який у ХІХ столітті відвідав Луцьк, залишив запис про відьму, яку обезголовили через її злодіяння.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів