Поділитись:

У Луцьку обезголовили відьму

Середа, 11 жовтня 2023, 09:20
У Луцьку обезголовили відьму

Відомий етнограф Оскар Кольберг, який у ХІХ столітті відвідав Луцьк, залишив запис про відьму, яку обезголовили через її злодіяння.

Про це пише луцький краєзнавець Олександр Котис.

З-поміж мандрівників – авантюристів, письменників, військовиків і малярів, які стали вчащати до Луцька у ХІХ столітті (раніше мандрувати для душі було не так модно), є Оскар Кольберг. Етнограф, фольклорист та композитор, автор багатотомних видань у цих галузях. Десь в середині ХІХ століття Оскар Кольберг відвідав Луцьк в рамках своїх етнографічних пошуків, після чого залишив цікавий запис.

«У луцьких судових актах має бути декрет про відьму, який висвітлює наступний випадок. Одного разу баба місила тісто на хліб, коли їй ту важливу роботу перебило теля, яке вільно походжало по хаті. Вона крикнула зі злості: «Бодай ти пропало!» Теля одразу й здохло. Бачачи це, баба побігла до вікна і позначила на ньому вугіллям тінь від сонця і постановила: скільки разів сонце буде відкидати таку ж тінь, стільки ж її слова будуть справджуватися.

Коли потім сонце відкидало ту саму тінь, в ту ж пору вона проклинала усіх своїх неприятелів. І таким способом багато їх згубила, як потім сама зізналася. Зрештою, бабу викрили і обезголовили», – розповів дослідник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів