Поділитись:

Кінці у воду: у Луцьку ліквідовують підприємство всупереч рішенню депутатів

Четвер, 09 листопада 2023, 20:50
Кінці у воду: у Луцьку ліквідовують підприємство всупереч рішенню депутатів

Близько чотирьох років керівництво дочірнього підприємства КП «Луцькводоканал» «Евода Трейд» розповідало громадськості та депутатам, що справи підприємства йдуть у гору, воно процвітає, приносить прибутки та веде успішну діяльність. Проте як грім серед ясного неба на вересневій сесії Луцької міської ради опинилося питання про ліквідацію цієї, як говорили, «успішної» фірми. Ліквідовували її з неабияким поспіхом – депутати дозвіл не дали, а вже наступного дня дирекція «Еводи» самовільно заявила про закриття компанії.

Успішне підприємство з поспіхом ліквідовуютьУспішне підприємство з поспіхом ліквідовують

Про це у своєму телеграм-каналі повідомив депутат міськради від фракції Громадянський рух «СВІДОМІ» Андрій Лучик.

Епопея довкола цього підприємства триває вже давно. Ми неодноразово писали про те, що «Евода» грузне у боргах та судовій тяганині, але керівництво запевняло міську раду, що все нормально. Як бачимо, тепер підприємство конче хочуть ліквідувати, навіть в обхід сесійної зали та закону. Крім того, міський голова Ігор Поліщук і досі жодним чином не відреагував на це свавілля керівників фірми. Це наводить на думку, а чи не відбувається все з його мовчазної згоди? Ми знаємо, що Ігоря Поліщука привів до влади Ігор Палиця, який перед виборами розповідав, що все буде чесно та прозоро.

Що таке «Евода Трейд» та для чого воно потрібне?

Ідею про створення цього підприємства ще у 2019 році висловив очільник КП «Луцькводоканал» Віктор Гуменюк. Тоді з 2020 року набирав чинності новий закон про ринок електроенергії. Відповідно до закону, розподілом, виробництвом і постачанням електричної енергії мали займатися різні інстанції. Кожне підприємство мало обрати собі постачальника й отримувати електрику від нього, адже «Волиньобленерго» лише розподіляло електроенергію.

Якщо постачальника підприємство знайти не зможе, тоді для таких фірм був передбачений «постачальник останньої надії» – держпідприємство «Укрінтеренерго», яке три місяці могло б забезпечувати такі компанії електрикою. Проте вартість електроенергії від «Укрінтеренерго» була б значно вищою від ринкової. За таких умов водоканал переплачував би щороку близько мільйон гривень.

Аби не витрачати цей зайвий мільйон, Гуменюк запропонував створити «Еводу», яка б постачала електроенергію для Луцькводоканалу та інших підприємств за нормальною ціною.

Чому ліквідовують та як до цього дійшло?

Здавалось, що ідея фірми й справді непогана, але за час її діяльності розпочалися суди. Спершу до «Еводи» позивалися компанії, у яких та купувала електрику для подальшого продажу. Наприклад, енергетична компанія «Укренерго» подала позов з вимогою повернути 18 мільйонів гривень заборгованості. Тоді феміда стала на бік «Укренерго».

Наталія Пасічник, директорка «Евода Трейд»Наталія Пасічник, директорка «Евода Трейд»

Один за одним прокуратура почала подавати позови проти «Еводи» з вимогами відшкодувати гроші держустановам за електрику, яку ті навіть не отримали. Так було з Боратинською громадою, яка довела у суді, що переплатила майже 300 тисяч гривень. Так само й Горохівській громаді мають повернути 213 тисяч за сплачену, але не отриману електроенергію.

Департамент молоді та спорту Луцької міської ради теж отримав збитки через цього луцького енергетика. Тоді суд зобов'язав «Евода Трейд» виплатити департаменту майже 425 тисяч гривень. Депутат Андрій Лучик зазначав, що з ліквідацією поспішають не просто так.

«По-перше, її ліквідовують через численні судові рішення, якими «Еводу» зобов'язують повернути частину коштів, отриману на тендерах. По-друге, через велику заборгованість перед постачальниками. Наприклад, перед державним «Укрнерго». І, можливо, є й інші причини, чому аврально знадобилося закривати це ДП. Але поки що про них ми можемо тільки здогадуватися», – пише депутат.

Андрій ЛучикАндрій Лучик

У проєкті рішення про ліквідацію керівництво компанії зазначало, що нарікало на те, що держава не ухвалює потрібні рішення, а комунальні підприємства Волинської області не хочуть закуповувати електроенергію в «Еводи». Крім того, одним з негативних чинників, на думку дирекції, були й інтернет-сайти, які висвітлювали діяльність підприємства у негативному світлі.

Наскільки рішення про самовільну ліквідацію відповідає закону?

Спойлер – не дуже то й відповідає. У статуті «Евода Трейд» чітко прописано, що з питань основної діяльності воно підзвітне та підконтрольне Засновнику (КП «Луцькводоканал»), Луцькій міській раді, виконавчому комітету та міському голові. Відповідно, свою ліквідацію, «дочка» водоканалу має узгоджувати з міською радою.

Статут «Евода Трейд»Статут «Евода Трейд»

У коментарі нашим журналістам депутат Андрій Лучик розповів, що у цьому випадку мова йде про перевищення службових повноважень та порушення закону про місцеве самоврядування.

«Згідно з п. 30 ч. 1 ст. 26 ЗУ «Про місцеве самоврядування в Україні», прийняття рішень щодо ліквідації підприємств комунальної власності належить до виключної компетенції міської ради. Тут можна говорити, що якісь посадові особи Луцькводоканалу перевищили свої службові повноваження. Як мінімум у цій справі мають розібратися відповідні органи», – каже депутат.

Оскільки міський голова Ігор Поліщук ніяк не реагує на явне порушення закону, Андрій Лучик направив йому депутатське звернення міському з проханням розпочати службову перевірку за даним фактом.

«Ми пам'ятаємо, що рішення про ліквідацію виносили на розгляд сесії. Тоді депутати його не підтримали й «Евода» почала ліквідацію самостійно. Якщо ж вони могли це робити без дозволу міської ради, то навіщо було виносити проєкт на розгляд депутатів? Виникає запитання – для чого такий поспіх, для чого йти на явне порушення закону, щоб ліквідувати дочірнє підприємство? Що там заховано, що там є таке цікаве, що посадові особи «Евода Трейд» не надають інформацію ні журналістам, ні депутатам? Сподіваюсь, що цим фактом зацікавляться правоохоронці » – резюмує Андрій Лучик.

Нагадаємо: колишня фірма першого заступника директора «Луцькводоканалу» Святослава Дмитроци отримує підряди у цього ж комунального підприємства практично без жодної конкуренції. Мова про луцьку компанію «Дайнемік груп». За чотири роки з нею уклали договорів на понад 5 мільйонів гривень. Водночас від «Волиньобленерго», де дружина посадовця працює комерційною директоркою, «Дайнемік груп» отримав підрядів ще на майже двісті мільйонів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів