Поділитись:

Закиди Зеленського до Залужного сигналізують про розкол в українському керівництві, – NYT

Неділя, 05 листопада 2023, 13:11
Фото ілюстративне
Фото ілюстративне

У тому, що Офіс президента в суботу розкритикував головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного за останні матеріали, західні ЗМІ вбачають «яскравий публічний докір», який показує розрив між військовим і цивільним керівництвом в Україні.

Про це пише Українська правда, посилаючись на The New York Times.

Видання відреагувало на те, як заступник керівника Офісу президента Ігор Жовква, коментуючи статтю Залужного в журналі The Economist, заявив, що «військовим не варто виносити на публіку те, що відбувається на фронті».

«Це був яскравий публічний докір, який сигналізував про розрив між військовим і цивільним керівництвом у й без того непростий для України час. Розрив між генералом і президентом виникає в той час, коли Україна бореться у військовій та дипломатичній боротьбі. Її операції вздовж зіткнення не дали жодного прогресу, але призвели до великих втрат з обох сторін, і Україна стикається з посиленням російських атак на сході. Водночас у деяких європейських столицях та серед членів Республіканської партії США зріс скептицизм щодо допомоги Україні», – пише NYT.

Видання вважає, що ознаки розколу з’явилися в п’ятницю, коли Офіс Володимира Зеленського звільнив одного з перших заступників генерала Залужного, командувача Силами спеціальних операцій генерала Віктора Хоренка, не надавши пояснень.

Журналісти пишуть, що американські військові офіцери, які працювали з генералом Хоренком, були здивовані новиною про його усунення та описали робочі стосунки з ним як «тісні та ефективні».

NYT пише, що звільнення Хоренка спантеличило багатьох людей, хоча «у лавах є нарікання з приводу того, що сприймалося як політично орієнтовані рішення щодо стратегії, включаючи початок десантного нападу через річку Дніпро на півдні України, який ще не закріпив плацдарму на контрольованому Росією східному березі річки».

Нагадаємо: Валерій Залужний у статті для The Economist повідомив, що російсько-українська війна стає «позиційною» війною статичних і виснажливих боїв, як у Першій світовій війні, на противагу «маневровій» війні руху і швидкості. Головнокомандувач назвав п'ять пріоритетів у війні з Росією. Під час інтерв'ю The Economist він попередив, що, швидше за все, «глибокого та красивого прориву» у наступі ЗСУ не буде. Натомість Володимир Зеленський, коментуючи статтю Головнокомандувача ЗСУ, зазначив, що Україна не перебуває у патовій ситуації у зв'язку із переходом війни на стадію позиційного виснаження.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів