Поділитись:

Як у Луцьку працює ринок наркоторгівлі та хто його «кришує» (відео)

Автор: Максим Косюр |
Понеділок, 16 жовтня 2023, 10:15
Як у Луцьку працює ринок наркоторгівлі та хто його «кришує» (відео)

У Луцьку чоловік, якого судять за збут заборонених речовин, розповів, як зараз працює ринок наркоторгівлі та хто його «кришує».

Про це йдеться у сюжеті ТРК «Аверс».

Купити заборонену речовину лучани можуть без проблем, адже у відкритому доступі є багато інтернет-ресурсів, які цим займаються. Так, на лаві підсудних опинився Сергій Федосеєв, якого звинувачують у збуті наркотиків, проте сам чоловік заявляє, що цим не займається, а тільки вживає ці психотропи.

«Це повна підстава, мене приписали до двох людей, яких я не знаю. Я був знайомий з дівчиною, яка була дружиною «главаря банди», я його ніколи не бачив до першого судового засідання. У мене є квартира, машина та будинок в селі, стаття передбачає конфіскацію усього майна», – зазначає чоловік.

Сергій ФедосеєвСергій Федосеєв

За словами прокурора Миколи Плечука, підсудних зловили на гарячому та знайшли у них амфетамін.

«Під вартою нема нікого. Щодо трьох фігурантів застосували запобіжний захід – заставу, а ще один зараз під домашнім арештом. Це було ще десь у 2017-2018 році. Були проведені оперативні закупки і в результаті двох осіб затримали, вони мали при собі близько 100 грам амфетаміну», – зазначає прокурор.

Микола ПлечукМикола Плечук

Лучанин Сергій також поділився із журналістами особливостями роботи наркоринку у Луцьку. За його словами, раніше було не так, і весь товар люди носили із собою. Залежні знали, хто продає та напряму підходили й купували, а зараз все перейшло у мережу інтернет.

«Раніше все було простіше, усе було на руках у людей, люди собі займалися. Я до них приходив, брав в людини і собі вживав. Відповідні поліцейські служби усе зачистили й воно перейшло в інтернет. Зараз воно кришується... я пізніше вам розкажу ким, але, думаю, ви самі зрозуміли. Якщо хтось новенький не «кришований» заходить на ринок, його закривають через три місяці чи пів року. Якщо ти не під тими, хто його кришує він не проіснує і 6 місяців», – каже Сергій Федосеєв.

Лучанин додає, що не кожен наркозалежний може підійти на роль «закладчика». За його словами, у магазину бувають проблеми з персоналом, тоді вони дивляться на переписки з клієнтами й комусь з них можуть запропонувати такий підробіток. Проте здебільшого, пояснює Сергій, надають перевагу тим, хто не вживає, адже є ризик, що людина буде недокладати речовини іншим покупцям.

Довідково:

 

Сергій Федосеєв – учасник міжрегіональної організованої злочинної групи, яка реалізовувала наркотики на території області. Його затримали ще в лютому 2018 року під час перевезення значної партії амфетаміну. Йому оголошена підозра за ч.3 ст. 307 і матеріали кримінального провадження розглядаються в суді.

Як повідомляє підсудний, зараз у місті діє близько 10-15 магазинів, де можна купити наркотики, проте правоохоронці цю інформацію спростовують і додають, що на Волині немає жодного такого магазину. Журналісти сайту новин Луцька та Волині «Конкурент» звернулися за коментарем до поліції, аби там роз'яснили, як борються з наркоринком у місті. Речниця ГУНП у Волинській області Ольга Бузулук каже, що правоохоронці намагаються вживати усіх необхідних заходів для цього.

«Співробітники поліції Волині й управління боротьби з наркозлочинністю ГУНП у Волинській області постійно вживають заходів для протидії наркозлочинності. Зокрема, проводять комплекс негласних слідчих дій, про які не можна розголошувати інформацію. Ця робота висвітлюється на офіційних ресурсах поліції. Одночасно може проводитись документування кількох різних злочинів у цій сфері. Волинські поліцейські здійснюють обшуки й в інших регіонах держави. Адже проведений аналіз свідчить, що наркотики здебільшого потрапляють в нашу область з інших регіонів», – зазначає речниця.

Ольга БузулукОльга Бузулук

Наприклад, якщо йдеться про «закладчиків», то, зазначає Ольга Бузулук, зазвичай це «заїжджі» особи – мешканці інших регіонів. Днями такого затримали волинські поліцейські. Він приїхав на Волинь, лишив закладки, мав намір розкладати їх і в інших областях, але був затриманий. Надалі за місцем його проживання в іншій області провели санкціонований обшук, тож тепер він постане перед судом.

Щодо онлайн магазинів, то адмініструються вони не з Волинської області, додає пані Ольга. У цьому напрямку в поліції також проводять ряд заходів. Зокрема, влітку поліцейські припинили роботу телеграм-каналу, який адміністрував волинянин, нині він перебуває під вартою, його справа слухається в суді.

«Станом на 30.09.2023 на території області зареєстрували 648 злочинів у сфері незаконного обігу наркотичних засобів, психотропних речових, їх аналогів та прекурсорів. Слідчі повідомили про підозру по 530 кримінальних правопорушеннях, тобто розкриття становить 82%. По решті тривають досудові розслідування та будуть прийняті процесуальні рішення. Із загальної кількості зареєстрованих наркозлочинів, 358 – за фактом збуту наркотиків; 246 злочинів – пов’язаних зі зберіганням наркотиків без мети збуту», – розповідає керівник управління боротьби з наркозлочинністю ГУНП Олег Зубко.

За словами пана Олега, правоохоронці знешкодили 8 наркопритонів, по 7 фактах вже оголосили про підозру 7 особам за ст. 317 КК України (Організація або утримання місць для незаконного вживання, виробництва чи виготовлення наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів). Крім того, поліцейські задокументували 114 фактів збуту наркотиків через інтернет і по всіх фактах оголошено про підозру.

Спеціаліст додає, що збір і аналіз оперативної інформації про учасників злочинних угруповань або окремих осіб, які причетні до незаконного виготовлення, постачання і розповсюдження «важких» наркотиків здійснюється постійно. Цього року до суду з обвинувальним актом направили два кримінальних провадження щодо учасників таких організованих злочинних груп.

Працівники поліції області, розповідає Олег Зубко (станом на 30 вересня 2023 року) вилучили: майже 9 кг канабісу, майже 2 кг амфетаміну, майже 4 кг так званих «дизайнерських наркотиків», понад 8 кг психотропної речовини «альфа PVP», а також – коноплі, отруйні та сильнодіючі лікарські засоби, кокаїн тощо.

Якщо ж ви володієте інформацією про порушення і злочини в цій сфері, у поліції просять повідомляти на лінію 102 негайно – все це ретельно перевіряється.

Нагадаємо, що у 2021 році міський голова Луцька повідомляв, що силами місцевих мешканців у Княгининку вдалось затримати близько сотні осіб, які розповсюджували або шукали наркотики. Проте правоохоронці назвали цю інформацію фейковою та заявили, що тоді вдалось виявити тільки трьох чоловіків.

Згодом у селі встановили камери відеонагляду, які дозволять відслідковувати «закладників» наркотиків удень і вночі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів