Поділитись:

Зерновий конфлікт: Україну можуть не хотіти бачити в ЄС (відео)

Четвер, 21 вересня 2023, 21:45
Зерновий конфлікт: Україну можуть не хотіти бачити в ЄС (відео)

На початку травня Єврокомісія запровадила ембарго на імпорт українських зернових (насіння соняшнику, кукурудзи, ріпаку та пшениці) до п’яти країн: Польщі, Словаччини, Угорщини, Болгарії та Румунії. Обмеження діяли до 15 вересня, і Єврокомісія вирішила їх не продовжувати. Та попри це, Польща, Угорщина та Словаччина оголосили, що в односторонньому порядку продовжать ембарго. Все це переросло в позов України до СОТ (Світова організація торгівлі) та окремі вислови політиків як зі сторони України так і Польщі, навіть лунали тези про зниження підтримки України з боку Польщі. Хоча віцепрем’єр Польщі Качинський запевнив, що підтримка залишиться.

У новому випуску програми «Прайм-Тайм» на телеканалі «КонкурентTV» генерал-майор запасу СБУ Віктор Ягун розповів про можливі наслідки зернового конфлікту та подальший розвиток подій.

Віктор Ягун розповів, що попри протистояння України і Польщі спільному ворогу – Росії, у кожної країни всеодно залишаються власні інтереси. Окрім того, незабаром у Польщі будуть вибори і зрозуміло, що наразі польський уряд відстоює інтереси своїх виборців у лиці фермерів. Зараз основна задача кожної сторони сісти на стіл перемовин і знайти вихід із ситуації.

Проте генерал-майор запасу СБУ вважає, що у перспективі Україну чекає надзвичайно складна ситуація щодо допуску нас до ЄС з боку країн, що мають потужне аграрне лобі. Адже кількість зерна, що Україна може збувати на європейському ринку несе реальну і серйозну загрозу для фермерів тих країн. 

«Ми, як аграрна країна, в якій є величезний і потужний аграрний сегмент просто знищимо, знищимо з нашими дешевими цінами і дешевою робочою силою, аграрний комплекс країн які знаходяться на дотації», – каже він.

Аналогічна ситуація складається з небажанням бачити Туреччину у ЄС, адже овочі та фрукти, що вирощуються в цій країні значно дешевші за аналогічно продукцію європейських країн.

Детальніше у випуску:

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів