Поділитись:

«Дочка» Луцькводоканалу «Евода», щоб не платити мільйонні борги, хоче ліквідуватися (відео)

Субота, 16 вересня 2023, 16:08
«Дочка» Луцькводоканалу «Евода», щоб не платити мільйонні борги, хоче ліквідуватися (відео)

Луцька міська рада хоче ліквідувати дочірнє підприємство комунального підприємства «Луцькводоканал» «Евода Трейд», яке загрузло по вуха в судових тяганинах і, за підсумками першого півріччя 2023 року, працює у збиток.

Про причини і наслідки цього процесу простими словами розповів головний редактор сайту новин Луцька і Волині «Конкурент» Андрій Лучик в програмі «Слово редактору» на телеканалі «Конкурент TV».

«Є комунальне підприємство «Луцькводоканал». Ми всі його знаємо, адже вода, яка тече з крана, – це його робота. Воно повністю належить нам із вами. Луцькводоканал утворив дочірнє підприємство – «Евода Трейд». Це вже дочірнє підприємство, яке теж належить нам із вами, мало займатися торгівлею електроенергією, газом, а також забезпечувати доставку комунальних платіжок до споживачів», – пояснює Андрій Лучик.

Але створене дочірнє підприємство «Евода Трейд» хочуть ліквідувати.

Чому Луцькводоконал хоче ліквідувати «Евода Трейд»?

Якщо подивитися пояснювальну записку проєкту рішення про ліквідацію цього підприємства, то, зазначає Андрій Лучик, винні усі:

  • держава, яка не ухвалює потрібні рішення;
  • комунальні підприємства Волинської області, які не хочуть закуповувати електроенергію в «Еводи»;
  • інтернет-сайти, які висвітлюють діяльність підприємства...

«Тобто винні усі, окрім керівників цього підприємства», – резюмує автор і ведучий програми.

Що ж ми маємо насправді?

В підприємства «Еводи Трейд» є ціла купа програних судів і тепер воно змушене повернути ці кошти тим, кому вони постачали електроенергію.

«Якщо простими словами, то в Україні діє ринок електроенергії. Це означає, що ціна на кіловат/годину може змінюватися в залежності від того, скільки електроенергії буде вироблено, за якою ціною і який буде попит в конкретний момент. Що робить «Евода»? Ставить низьку ціну для комунальних установ. А коли ціна за електроенергію росла на ринку, було не вигідно продавати за фіксованою ціною. Тому «Евода» ціну підіймала за рахунок того, що постачала менше кіловат споживачам», – пояснює Андрій Лучик.

Цю схему помітила прокуратура і оскаржила ряд таких додатків до договорів. Суд зобов'язав підприємство «Евода Трейд» повернути мільйони гривень.

Інша судова історія – це постачання електроенергії водоканалам, які зараз знаходяться на окупованій території. Грошей від них немає, а Луцьку компанію змушують заплатити.

Що тепер робить Луцька міська рада?

Виконком Луцької міськради виводить матеріальні цінності. Зокрема серед матеріальних цінностей, окрім меблів та офісної техніки (ноутбуків), є кавомашина марки «Delongi», яка на момент покупки коштувала понад 11 тисяч гривень.

Тобто, пояснює Андрій Лучик, «Евода Трейд» за наші з вами гроші купила собі таку кавоварку. А ще за наші гроші винаймала приміщення в дорогому приватному офісному центрі.

«Але, як я вже казав вище, за версією «Еводи», винні держава, комунальні установи Волинської області та засоби масової інформації! Хто? Хто має понести за це відповідальність???» – запитує Андрій Лучик.

Нагадаємо: дочірнє підприємство «Луцькводоканалу» масово програє судові справи щодо стягнення коштів. Так, у грудні 2022 року енергетична компанія «Укренерго» звернулася до суду з позовом про стягнення з «Еводи» 16 мільйонів гривень, тоді феміда стала на бік «Укренерго». Вже у січні 2023 року Боратинська сільська рада через суд змусила «Евода Трейд» повернути майже 300 тисяч гривень.

У лютому 2023 року з «Евода Трейд» судилась Горохівська громада. За даними тієї справи, суд постановив повернути Горохівській міськраді 213 тисяч гривень, які та сплатила за електрику, але фактично так її й не отримала. Нещодавно був ще один суд, в результаті якого дочірнє підприємство «Луцькводоканалу» «Евода» має повернути департаменту молоді та спорту Луцькради майже 425 тисяч гривень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів
20 квітня 2024
06 лютого 2024
11:49
01 лютого 2024
12 січня 2024
10 січня 2024
04 січня 2024
27 грудня 2023
08:30
21 грудня 2023
19:19
11 грудня 2023