Поділитись:

У Франції відкрили неолітичне поселення, якому немає аналогів у Європі

Субота, 02 вересня 2023, 02:59
У Франції відкрили неолітичне поселення, якому немає аналогів у Європі

Археологи знайшли прадавнє неолітичне поселення на болотах на північному сході Франції, яке має виключну цінність з огляду на ті висновки, які ця знахідка дозволить зробити людству щодо життя нашої цивілізації близько 3500 років тому.

Як пише Newsweek, йдеться про розкопки, які фахівці провели у співпраці з Національним центром наукових досліджень Франції (CNRS) в районі болота Сен-Гон (територія департаменту Валь-де-Марн, близько 136 км від Парижа), – передає УНІАН. 

Археологи кажуть, що це поселення «не має аналогів» у Європі та дозволяє нарешті скласти "мозаїку" знань, яких не ставало науковцям в контексті дослідження неолітичного періоду. Зокрема, було знайдено велику кількість об'єктів, які дозволяють глибше зазирнути у життя людей, які існували на планеті 3500 років тому.

«Це остання частина мозаїки, якої нам не вистачало», – прокоментував дослідник CNRS Ремі Мартіно.

Археологи намагалися знайти це місце близько 150 років: з моменту, коли виявили на цій території мінеральні утворення з кременю.

В рамках нового відкриття там знайшли близько 15 крем’яних копалень, розташованих на площі 450 гектарів землі, а також 135 гіпогеїв (поховальних склепів періоду неоліту). 

Також на місці розташування стародавнього поселення знайшли п'ять кам'яних вуличок, колодязі та полірувачі для сокир.

За словами Мартіно, ці знахідки дозволять археологам дізнатися багато нового про «економічну, суспільну та територіальну організацію неоліту». Він назвав це винятково рідкісним відкриттям для суспільства. 

«Це поселення мало продуману структуру. Воно свідчить, що основи нашого суспільства вже зароджувалися тут у той час», – вказав він. 

Однією з найцікавіших знахідок виявився невеликий предмет овальної форми, зроблений з перламутру, який має два отвори в центрі. Археологи вважають, що це "попередник" сучасного ґудзика. Знахідку датують 3400-3300 роками тому.

Фахівці констатують, що цей «ґудзик» напрочуд чудово зберігся. Це дає надію, що під час розкопок вдасться знайти ще більше неушкоджених знахідок. 

Зазначається, що дослідники разом з CNRS почали вивчати цю місцевість близько 20 років тому, хоча до цього село шукали інші археологи близько півтора століття.

У дослідницькому проєкті брали участь 50 фахівців з Франції, а також практиканти-студенти з інших країн світу. Під час розкопок довелося залучити близько 20 екскаваторів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
14:10
13 квітня 2024
16 лютого 2024
28 січня 2024
24 грудня 2023
23 грудня 2023
21 грудня 2023
14 листопада 2023
01 листопада 2023
20 жовтня 2023