Поділитись:

До Нової Зеландії повернули доісторичних птахів такахе (фото)

Середа, 30 серпня 2023, 03:13
До Нової Зеландії повернули доісторичних птахів такахе (фото)

Орнітологи повернули до Нової Зеландії рідкісних птахів такахе (Porphyrio hochstetteri), яких вважали вимерлими з 1898 року. Друга назва птаха — безкрила султанка.

Про це пише The Guardian, – передає Бабель. 

Як і багато новозеландських птахів, такахе еволюціонували окремо від місцевих ссавців. Вони не літають, мають зріст близько 50 см і живуть у горах. Археологи вважають, що вони жили у Новій Зеландії від епохи плейстоцену, що почалася 2,58 млн років тому і закінчилася 11 700 років тому.

Від 1898 року такахе вважали повністю вимерлими. Їхню популяцію знищили тварини, що прибули до Нової Зеландії разом з людьми: горностаї, кішки, тхори і щури.

До Нової Зеландії повернули доісторичних птахів такахе (фото) 

Спочатку природоохоронці зібрали та штучно інкубували яйця, щоб їх не їли хижаки. Люди годували пташенят за допомогою ляльок із характерними для птахів червоними дзьобами.

Після розведення птахів у неволі Департамент охорони природи поселив такахе в острівних заповідниках та національних парках. А минулого тижня 18 птахів випустили в долину озера Вакатіпу-Ваймаорі – гірську місцевість Південного острова Нової Зеландії.

Якщо такахе пристосуються на новому місці, у жовтні дослідники випустять на волю ще сім птахів. Ще десяток молодих особин планують поселити в долині на початку 2024 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів