Поділитись:

Де в Україні найдорожчий проїзд у громадському транспорті (інфографіка)

Автор: Максим Косюр |
Понеділок, 07 серпня 2023, 12:55
Де в Україні найдорожчий проїзд у громадському транспорті (інфографіка)

Громадський транспорт – це річ, яка присутня у житті майже кожного українця, адже більшість людей користується ним щодня. Найважливішим питанням, яке цікавить абсолютно усіх, є ціна на проїзд. Спойлер – в одному з українських міст за нього плати непотрібно.

Відповідну інформацію журналісти сайту новин Луцька та Волині «Конкурент» отримали у відповідь на інформаційні запити.

Ми порівняли вартість проїзду в міському електротранспорті, маршрутках та метро. Наприклад, у Миколаєві вартість маршрутного квитка – найдорожча, а в Харкові взагалі містяни їздять безплатно. Щодо метро, то усюди ціни майже однакові.

Дані актуальні станом на 1 червня 2023 року. Але за час, коли ми готували матеріал, ціни могли змінитися, наприклад, у Луцьку вартість тролейбусного квитка зросла до 8 гривень, а в інфографіці вказана стара – 6 гривень.

Почнемо з приємного – з безплатного проїзду. У Харкові на період дії воєнного стану маршрутки возять людей безплатно. До великої війни ціна квитка коливалася від 6 до 7 гривень. Щодо найдорожчого проїзду, то це про Миколаїв, де один квиток можна придбати за 20 гривень. Але тут не все так однозначно, адже ця ціна встановлена лише для доїзду до певного району міста. Якщо ж маршрут не перевищує 10 км, то ви заплатите не більше, ніж 14 гривень.

Схожа ситуація й у Вінниці, де на маршрутах №30А і №30Б вартість квитка становить 18 гривень, проте тимчасовий тариф на проїзд одного пасажира у муніципальному автобусі – 12 гривень.

Крім того, у багатьох містах діють спеціальні проїзні картки, з якими проїзд теж стане дешевшим. Наприклад, у Житомирі ціна проїзду – 14 гривень, проте з проїзною «Карткою Житомирянина» – 10 гривень.

Маршрутки, які курсують у ЛуцькуМаршрутки, які курсують у Луцьку

Найбільші ціни за одну поїздку у Миколаєві – 20 грн, Дніпрі – 18 грн та Одесі – 15 грн. На четвертій сходинці опинилися Луцьк та Житомир, де вартість квитка – 14 грн.

У трійку з найбільшою вартістю на проїзд в електротранспорті увійшли Житомир – 15 грн, Чернігів – 12 грн, а третє місце з ціною в 10 гривень ділять одразу чотири населені пункти – Івано-Франківськ, Львів, Тернопіль, Черкаси. В Ужгороді міського електротранспорту взагалі немає. 

Трамвай у ВінниціТрамвай у Вінниці

В Івано-Франківську, Києві, Миколаєві, Тернополі та Житомирі діють спеціальні проїзні карти, з якими вартість проїзду стає дешевшою. Розрахунок готівкою чи банківською карткою обійдеться на декілька гривень більше. 

Що по метро?

Станція метро у КиєвіСтанція метро у Києві

В Україні станом на зараз працює тільки три метрополітени: у Києві, Дніпрі та Харкові. Також є підземна електричка у Кривому Розі, яку інколи називають четвертим метрополітеном.

Загалом ціна у всіх метро однакова і становить 8 гривень. Київський метрополітен пропонує різного виду проїзні, з різною кількістю поїздок, наприклад, до 50. З такою карткою ви платитимете менше – 6,5-8 гривень (залежить від кількості доступних поїздок). За 1300 гривень можна придбати безлімітну карту, з якою можна їздити стільки, скільки забажаєте.

Де дорого, а де – дешево?

Отож, Харків очолює список міст, у яких найдешевший проїзд. На період дії воєнного стану його там зробили безкоштовним. Найдорожчі пасажирські перевезення – у Миколаєві, де за поїздку можуть взяти до 20 гривень..

Найдорожчий електротранспорт – у Житомирі (до 15 гривень), на другому місці – Чернігів (12 гривень), а третю позицію займають чотири міста: Черкаси, Тернопіль, Львів, Івано-Франківськ.

Ціни ж на метро у всіх містах, де воно є, однакові – 8 гривень за квиток, але можна використати проїзні картки, з якими вартість поїздки буде дешевшою. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
27 квітня 2024
17:26
26 квітня 2024
17:45
25 квітня 2024
22:02
24 квітня 2024