Поділитись:

Виграли грант: у Луцьку сім’я з Донеччини відкрила кав'ярню (відео)

Вівторок, 16 травня 2023, 22:27
Виграли грант: у Луцьку сім’я з Донеччини відкрила кав'ярню (відео)

У Луцьку на вулиці Привокзальній сім’я переселенців із Покровська, що на Донеччині, відкрила нову кав’ярню. У цьому їм допомогла державна програма.

Про це йдеться у сюжеті телеканалу «Конкурент TV».

Власниця кав'ярні Христина Гусєва народилася на Волині, однак довго жила на Донеччині у місті Покровськ. Велика війна змусила її родину повертатись на Волинь та починати свою діяльність знову.  Жінка каже, що з процесом приготування ароматної та смачної кави знайома давно, і ця кав’ярня – її з чоловіком не перше творіння.

«Зробити кав'ярню – це, скоріше, як хобі було. В Донецькій області відкрити таке було цікаво, тому що ми запропонували щось зі своїми знаннями та нашим волинським колоритом. Колорит полягав в гостинності, в спілкуванні з гостями», – каже власниця.

Через російську агресію Христині, її чоловіку та доньці довелося покинути Покровськ та залишити власний успішний бізнес. У переддень повномасштабного вторгнення росіян в Україну жінка з донькою перебували у Маріуполі, там на початку березня мали відкривати ще одну кав’ярню.

«24 лютого я була в місті Покровськ, там не було нічого такого. Ми просто прокинулися і побачили, як і вся Україна, про те, що почалася війна. А до цього, буквально за день, 23 лютого, я виїхала з Маріуполя, чудом. Якби ми не виїхали, то, думаю, все було б набагато гірше. Я виїхала з донькою ввечері, в Маріуполі ще все було спокійно. Буквально вже о 4-5 ранку починалися обстріли всіх трас. Мені сказали, що краще виїхати. Ми не зібрали ніяких речей, тільки необхідне і поїхали до чоловіка в Покровськ», – розповідає Христина Гусєва.

Бізнес довелося лишити та практично ні з чим виїжджати. Коли сім’я приїхала на Волинь, то одразу ж почала думати, як жити далі та чим займатись. На допомогу їм прийшла нова програма від держави – надання грантів на розвиток власної справи.

«З липня минулого року запроваджено програму «Власна справа» в рамках урядового проєкту «єРобота». Завдяки цій програмі громадяни можуть на безповоротній основі отримати мікрогранти до 250 тисяч гривень на створення нового або розвиток уже діючого бізнесу. Програма діє і в цьому році. З квітня місяця учасники бойових дій, а також для члени їхніх сімей та особи з інвалідністю внаслідок війни можуть подати заявку на отримання гранту від держави на старт чи розвиток власної справи. Це дуже подібно до грантової програми, яка діяла з минулого року, тут різняться тільки суми та вимоги», – повідомила директорка Волинського обласного центру зайнятості Алла Куцин.

В цій програмі можна отримати як і 250 тисяч гривень, так і 500, і навіть 1 мільйон гривень. Однак в залежності від суми гранту потрібно забезпечити відповідну кількість робочих місць. Саме про цей грант дізналися Христина та її чоловік, який зараз боронить нашу державу. Проте виграти грант – завдання не з легких. Заявку кожного претендента ретельно перевіряють, адже кошти виділяються чималі.

«Спілкувалися з Христининим чоловіком, оскільки він подавався на отримання гранту. Він подав заявку, ми її отримали, запросили його на співбесіду. Він доволі гарно розповів, оскільки у них вже ж був досвід такої кав’ярні. Він нам розповів, як він бачить цей бізнес, яким чином він буде все це організовувати. І у нас сумнівів не було, те що вони зможуть реалізуватися. Тому рішення комісії обласного центру зайнятості– рекомендувати їм надати грант», – наголосила Алла Куцин.

Кав’ярня успішно почала роботу і тішить гостей смачною кавою вже близько п'яти місяців. Бариста кав’ярні розповів, що їхній колектив – це справжня родина, в якій кожен вніс щось своє у розвиток закладу.

«Періодично переглядав вакансії, побачив, що потрібен бариста. Залишив резюме, мене покликала ще за майже два місяці до відкриття. І який коннект прямо – отак волну пустив, а Христина її зловила. І ось 4 місяці разом, придумуємо ідеї, прогресуємо. Загалом, робота супер», – каже бариста Роман.

Зазначають, що на Волині упродовж 2022-2023 років позитивне рішення в отриманні гранту за програмою «єРобота» отримали 149 осіб, а це – 166 створених робочих місць для волинян.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
26 квітня 2024
17:45
25 квітня 2024
22:02
24 квітня 2024