Поділитись:

Верховна Рада відреагувала на звернення луцьких депутатів про заборону УПЦ «МП» (фото)

Четвер, 04 травня 2023, 14:08
Верховна Рада відреагувала на звернення луцьких депутатів про заборону УПЦ «МП» (фото)

Депутати Луцької міської ради під час минулої сесії скерували звернення Президенту України Володимиру Зеленському та Верховній Раді,  з проханням ухвалити відповідні законопроєкти, які дозволять законним шляхом заборонити діяльність релігійних організацій, пов'язаних з російською федерацією. Ініціатором цього проєкту рішення виступив депутат міської ради від фракції Громадянський рух «СВІДОМІ» Андрій Лучик.

На відповідне звернення Верховна Рада України відреагувала та надіслала відповідь у Луцькраду.

У комітеті з питань гуманітарної та інформаційної політики зазначають, що у разі порушення релігійною організацією положень Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» або інших законодавчих актів України її діяльність може бути припинена за рішенням суду. Але для цього мають бути конкретні підстави:

  • вчинення релігійною організацією дій, недопустимість яких передбачена статтями 3, 5 і 17 цього Закону;
  • поєднання обрядової чи проповідницької діяльності релігійної організації з посяганнями на життя, здоров'я, свободу і гідність особи;
  • систематичне порушення встановленого законодавством порядку проведення публічних релігійних заходів;
  • спонукання громадян до невиконання своїх конституційних обов'язків або дій, які супроводжуються грубими порушеннями громадського порядку чи посяганням на права і майно державних, громадських або релігійних організацій;
  • засудження її уповноважених осіб за вчинення кримінального правопорушення проти основ національної безпеки України, передбаченого статтею 1111 ККУ.

У листі також повідомляють, що після великої кількості звернень органів місцевого самоврядування у Комітеті пройшли слухання на тему загрози нацбезпеці України, яка пов’язана з діяльністю релігійних організацій, що керуються органами з країни-агресора.

«Учасники обговорення констатували, що російська православна церква у тісній співпраці з державною владою держави-агресора відіграла значну роль у формуванні та поширенні ідеології «русского міра». Діяльність рпц має бути повністю заборонена на території України», – йдеться в листі.

Скриншот з листаСкриншот з листа
 

За результатами цих слухань у Верховній Раді зареєстрували низку законодавчих ініціатив, які покликані заборонити діяльність релігійних організацій, які пов'язані з країною-агресором. Наразі вони чекають на розгляд відповідних законопроєктів нардепами Ради.

Крім того,  Державна служба України з етнополітики та свободи совісті здійснила релігієзнавчу експертизу Статуту про управління Української Православної Церкви на наявність церковно-канонічного зв’язку з Московським патріархатом, яка показала, що такий зв'язок таки існує.

Нагадаємо: депутати Волинської обласної ради вирішили заборонити діяльність УПЦ «МП» на території Волині та розірвати з цією релігійною організацією усі договори оренди та користування об'єктами, які є пам'ятками архітектури. У Нововолинську першими в області забрали землю у «московських» попів. Пізніше міськрада Володимира ухвалила рішення про заборону діяльності УПЦ «московського» патріархату на території громади. А журналісти з'ясували, скільки волинських пам’яток архітектури перебуває в користуванні Української православної церкви.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів