Поділитись:

Як луцька Галя стала Балуваною: шість секретів успіху

Четвер, 04 травня 2023, 10:30
Як луцька Галя стала Балуваною: шість секретів успіху

Почавши з 10 магазинів напівфабрикатів у Луцьку, бренд «Галя Балувана» за два роки збільшив їхню кількість до 700.

Про те, як вдалося «розкрутити» бізнес, розповів співзасновник консалтингової компанії «Франч» Роман Кирилович, яка і запустила франшизу.

Зі слів Романа Кириловича, запускаючи волинську «Галю Балувану», компанія порушила майже всі правила франчайзингу.

«Основа успіху бренду — сміливість і рішучість власника, а також швидкість експансії», – зазначає він. 

Почавши з 10 магазинів у Луцьку, регіональний бренд стрімко розширився по всій Україні – відкрилися 700 магазинів напівфабрикатів за два роки.

Цю франшизу запустили у квітні 2020 року, у розпал пандемії. За перший рік компанія відкрила 300 магазинів. Це був другий результат на ринку після франшизи «Нової Пошти». 

А все починалося з простої мрії Володимира Матвійчука, співзасновника компанії. Він хотів створити бренд №1 на ринку, який існував протягом десятиліть.

Як луцька Галя стала Балуваною: шість секретів успіху 

«Галя Балувана» змінила підхід до напівфабрикатів, запропонувавши смачні крафтові продукти з ресторанною якістю за доступними цінами. Виробництво «за склом» зміцнило довіру покупців. Правильний маркетинг, формат магазинів і зростання популярності категорії під час пандемії сприяли успіху бренду. За два роки мережа зросла до 700 магазинів.

Запуск франшизи викликав великий інтерес серед підприємців, що стимулювало швидке розширення мережі. У підсумку висока швидкість стала основним девізом франшизи «Галя Балувана».

«Як я вже сказав, у цій франшизі ми порушили багато правил, але іноді винятки виявляються успішними. Зазвичай франшиза «прив'язує» своїх партнерів до себе за допомогою поставок продукції, маркетингу, IT, аналітики тощо. Але при розробці стратегії «Галя Балувана» ми створили менше точок прив'язки і дали більше свободи партнерам. Обмеження, як-от географічна стратегія з мінімальною відстанню в 1 км між точками, створювали дефіцит вільних локацій і стимулювали швидке ухвалення рішень про вступ до мережі», – розповідає Роман Кирилович.

Згодом «Галя Балувана» розробила сайт, де партнери самі обирають адреси та перевіряють доступність локацій з урахуванням інших точок. Взагалі, географічна стратегія, спрямована на створення внутрішньої конкуренції між партнерами, виявилася дуже успішною. Ексклюзивні права на територію не спрацювали, партнери ставали токсичними і починали диктувати центральному офісу свої правила. Тому від них відмовилися. 

Компанія оцінила підхід, коли внутрішня конкуренція стимулює партнерів до розвитку. Адже вони розуміли, що якщо вийдуть із мережі, то втратять не тільки вступний внесок ($9000), а й захищену територію (радіусом 1 км). Поруч із ними тут же відкриється партнер «Галі» і за рахунок довіри клієнтів до бренду вб'є того, хто вирішить покинути франшизу.

Як луцька Галя стала Балуваною: шість секретів успіху 

«Галя Балувана» застосувала лояльні умови франшизи, включно з низьким роялті у 2000 грн (близько 70 доларів), що виявилося успішним. Франчайзі могли заробляти близько 10 000 доларів на місяць, сплачуючи незначну суму роялті. Підтримка франчайзі включала маркетинг, креативи, рекламні матеріали та розвиток асортименту, а також постійне оновлення рецептів.

Компанія використовувала стратегію поетапного надання рецептів: франчайзі спочатку отримували 60 з 400 рецептів, а потім поступово отримували нові рецепти та страви. Це вирішувало проблеми навчання і мотивувало франчайзі залишатися в системі.

Як луцька Галя стала Балуваною: шість секретів успіху 

Центральний офіс розробляв нові рецепти, навчав франчайзі, надавав відеоінструкції та технологічні карти, що створювало відчуття постійного розвитку та мотивувало франчайзі залишатися в системі.

Отже, лояльні умови франшизи, постійне оновлення асортименту та можливостей для заробітку дали змогу «Галя Балувана» успішно розвивати свій бізнес за допомогою франшизи. 

Роман Кирилович виділив 6 ключових підходів, які сприяли успіху та швидкому зростанню компанії:

  1. Швидкість зростання та експансії.
  2. Географічна стратегія.
  3. Внутрішня конкуренція.
  4. Лояльні умови франшизи.
  5. Постійне оновлення асортименту.
  6. Вигідний бізнес.

Що далі?

Сьогодні компанія продовжує свій розвиток під новим брендом MultiCook і орієнтується на міжнародний ринок. На момент написання статті (початок квітня 2023 року, – ред.) компанія підписала понад 100 договорів у 20+ країнах. Скоро історія, розпочата в Україні, продовжиться в усьому світі.

Як луцька Галя стала Балуваною: шість секретів успіху 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів