Поділитись:

Пліснява, грибок і сморід: які умови в місцях проживання ВПО на Волині

Вівторок, 18 квітня 2023, 16:03
Пліснява, грибок і сморід: які умови в місцях проживання ВПО на Волині

На початку квітня представники Офісу Омбудсмана України здійснили перевірку умов проживання внутрішньо переміщених осіб у Волинській області. За її результатами оприлюднили світлини з порушеннями, які зафіксували.

Суспільне дізнавалося, про які порушення йдеться і як це коментують в обласній військовій адміністрації.

Результати перевірки

У своєму звіті представники Офісу Омбудсмана вказали, що у перевірених приміщеннях виявили плісняву, грибок і сморід. Оглянули п'ять місць компактного проживання для переселенців:

  • заклад дошкільної освіти «Сонечко» Цуманської селищної ради;
  • колишня будівля Олицької міської лікарні;
  • хостел, розташований у селі Липини;
  • гуртожиток Рожищенського фахового коледжу Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Гжицького;
  • помешкання церкви «Фіміам».

Частина місць компактного проживання облаштовані в старих будівлях, які потребують капітального або часткового ремонту.

«З мешканців ще й стягують орендну плату за проживання у таких умовах. При цьому на їхні нарікання ані адміністрація закладу, ані відповідний орган місцевого самоврядування не реагують», – додали в Офісі Омбудсмана.

Згадали у звіті також аварійний дах у гуртожитку та відсутність соціального супроводу для людей з інвалідністю: «Жодне приміщення, яке відвідала моніторингова група, не відповідає нормам інклюзивності будівель. Людей на візках по сходах допомагають зносити інші мешканці».

Що про звіт кажуть в ОВА

Наразі на Волині зареєстровано 57 тисяч переселенців. Більшість із них живуть у приватних будинках у селах. Про перевірки працівниками Офісу Омбудсмена, в обласній військовій адміністрації знали, – розказала Суспільному директорка обласного департаменту соцзахисту населення Оксана Гобод. Каже, що жоден зі згаданих у звіті об'єктів не є в обласному переліку місць компактного проживання внутрішньо переміщених українців.

Щодо хостелу у Ліпінах, то зі слів Оксани Гобод, він не входить до переліку місць компактного проживання переселенців, але приміщення використовують з другого дня повномасштабного вторгення. Це – приватна власність. Здебільшого переселенці зупинялися там транзитом.

«Але, після того, як почали розглядати не транзитне перебування, а проживання на довший час, то усім, хто потребував переселення, - пропонували інші місця», – додала посадовиця.

Гуртожиток Рожищенського педколеджу для поселення переселенців стали використовувати з вересня 2022-го. Проблеми із дахом там були ще до війни.

«Воєнний стан, і не може він зараз бути на 100% забезпечений ремонтними роботами, ми це повинні зрозуміти», – говорить директорка департаменту.

До садочку «Сонечко» каже Оксана Гобод, була претензія про відсутність забезпечення інклюзивності:«Зауважу, що це не спеціалізовані заклади для проживання людей з інвалідністю, і ті приміщення, які надавалися – були тимчасовими прихистками».

Також Оксана Гобод розповіла, що за період повномасштабного вторгнення у військову адміністрацію не надходило жодної офіційної скарги на неналежні умови для життя. Каже,що було два телефонні дзвінки їй особисто з проханням надати житло в іншому населеному пункті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
07 квітня 2024
01 квітня 2024
14 березня 2024
12 лютого 2024
05 лютого 2024
06 грудня 2023
23 листопада 2023
14 листопада 2023
10 листопада 2023
04 листопада 2023