Поділитись:

Скільки на Волині облаштували місць тимчасового проживання для переселенців

Субота, 04 листопада 2023, 17:51
Скільки на Волині облаштували місць тимчасового проживання для переселенців

На Волині від початку повномасштабної війни для внутрішньо переміщених українців створили й облаштували понад 80 прихистків. Станом на кінець жовтня 2023-го в області є 16 офіційних прихистків, які подали документи на отримання статусу «місця тимчасового проживання» (МТП). 

Про це в програмі «Радіодень» на «Українському радіо. Луцьк» розповіла заступниця директора департаменту соціальної та ветеранської політики ОДА Олена Маркусик, – пише Суспільне.

З її слів, є чимало прихистків, котрі ще не подавали документи в обласну військову адміністрацію і не включені в перелік МТП. Однак регулювання їхньої діяльності та порядок функціонування затверджений постановою Кабміну № 930 про «Деякі питання функціонування місць тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб» від 1 вересня 2023 року.

Скільки переселенців прийняли на Волині та як і де вони облаштовувалися

Територіальні громади Волині з кінця лютого 2022 року й донині прийняли майже 70 тисяч переміщених осіб. Станом на жовтень, зазначила Олена Маркусик, є 49 тисяч офіційно зареєстрованих ВПО.

Посадовиця сказала, що 2022-го та 2023-го людей із різних регіонів тимчасово поселяли в заклади державної, комунальної та приватної форм власності: хостели, готелі, релігійні храми, спортивні комплекси, заклади освіти та культури. За цей період, каже заступниця директора департаменту соціальної та ветеранської політики, у прихистках оселялося до 2 000 людей.

«Звичайно, виникало запитання на скільки довго можна проживати в такому прихистку, які сім'ї мають право на проживання чи першочергове поселення у такі прихистки. Переважна більшість, а це 96 % ВПО, зараз проживають у приватному секторі, винаймають квартири», — наголосила Олена Маркусик.

16 офіційних місць тимчасового проживання переселенців, які є нині на Волині – це ті місця та об'єкти, розповіла посадовиця, керівники яких звернулися з відповідною заявою до обласної державної адміністрації.

Прихистки, якими опікуються благодійники

Під опікою благодійного фонду «Рокада» на Волині, розповіла його координаторка Ірина Корольчук у радійній програмі «Радіодень», з початку 2023 року перебуває 19 прихистків. Після моніторингу обласної військової роботи 16 цих прихистків увійшли в перелік і згодом набудуть статус МТП. З її слів, документи щодо трьох інших прихистків до ОВА поки не подавали, оскільки чекають на зміни в законодавчому полі.

«Є деякі умови, на які приватні прихистки з хорошими умовами не погоджуються. Здебільшого прихистки наші в гуртожитках навчальних закладів, є два прихистки в малокомплектних законсервованих школах, які не порушують освітній процес, і також прихистки, які були при релігійних організаціях», – каже координаторка фонду.

Ірина Корольчук зазначила, що постанова Кабміну № 930 визначає вимоги та мінімальні стандарти, яким повинен відповідати прихисток, аби в ньому могли проживати переселенці. Йдеться про електро-, водо-, теплопостачання, забезпечення інклюзії, облаштовані місця для прийому та приготування їжі, наявне кухонне приладдя, пральні машини, бойлери, а в кімнатах – меблі.

Важливим, з її слів, є також дотримання правил протипожежної безпеки та наявність укриттів. Окрім "фізичних" вимог, законодавець також передбачає договір на проживання для ВПО з визначеними умовами терміном на шість місяців із можливістю продовження його дії.

«Це гарний крок, бо врегулює багато питань, якими зловживали як і приймаюча сторона, так і внутрішньо переміщені особи. В цих умовах прописано, що не може поселятися людина, яка порушує правила проживання, наприклад зловживає спиртним, має порушення ментального розладу. Тобто це ті категорії людей, які не давали комфортно проживати іншим людям», — додала Ірина Корольчук.

Скільки людей знайшли прихисток у гуртожитку луцького коледжу

У гуртожитку Луцького педагогічного коледжу станом на жовтень 2023 року проживає 45 людей із різних областей, із яких 10 дітей і п'ятеро людей з інвалідністю, розповіла заступниця директора з виховної роботи Луцького педагогічного коледжу Тетяна Оксенчук.

«У нас є люди з Краматорська, Лисичанська, Рубіжного, Харкова, Миколаєва. Є бабуся, якій 97 років, і найменший — хлопчик, який відвідує садочок. 10 людей працездатного віку. працюють, з них троє працевлаштовані в нашому гуртожитку», — сказала освітянка.

З її слів, прихистком для людей, які втратили свої домівки, гуртожиток служить з 4 березня 2022 року і впродовж цього часу тут проживали більш як тисяча людей.

Як зауважила заступниця директора департаменту соціальної та ветеранської політики ОДА Олена Маркусик, право на пріоритетне поселення в місця тимчасового проживання мають такі категорії, як:

  • багатодітні сім’ї та сім’ї з дітьми;
  • сім’ї з маломобільних груп населення;
  • сім’ї, один з членів якої бере (брав) участь у бойових діях;
  • сім’ї, один з членів якої є ветераном війни;
  • сім’ї загиблих (померлих) захисників і захисниць України;
  • особи похилого віку;
  • вагітні жінки;
  • люди, які втратили працездатність;
  • люди з інвалідністю;
  • внутрішньо переміщені особи, житло яких було пошкоджено або знищено внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України.

«Якщо сім'я втратила своє житло і житло ще не відбудоване, немає куди повертатися, то вона має право проживати в місцях тимчасового проживання на території області. Переселенці, які приїхали з території, де ведуть бойові дії або тимчасово окуповані території», — додала посадовиця.

Нагадаємо: Віцепрем'єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук заявила, що у владі точаться дискусії щодо того, скільки років український громадянин може вважатися внутрішньо переміщеною особою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів