Поділитись:

Нове життя для ВПО: як житловий проєкт НЕФКО та ЄС змінив Ківерцівську громаду

Понеділок, 12 лютого 2024, 18:31
Нове життя для ВПО: як житловий проєкт НЕФКО та ЄС змінив Ківерцівську громаду

Завдяки енергоефективній реконструкції колишнього гуртожитку школи-інтернату переселенці отримали житло у Ківерцівській громаді в рамках програми, що фінансується ЄС та реалізується під управлінням НЕФКО.

Про це повідомляють в Північній екологічній фінансовій корпорації.

Ківерці – місто на північному заході України, розташоване приблизно за 12 км від обласного центру Луцька, та адміністративний центр Ківерцівської територіальної громади, чиє населення становить близько 18 тис. осіб. Попри невеликий розмір, на початку повномасштабного вторгнення Росії громада прийняла понад 3000 внутрішньо переміщених осіб (ВПО) і постала необхідність невідкладно забезпечити їх житлом.

Місцева влада багато років хотіла реконструювати будівлю, але реалізувати проєкт раніше не вдавалося. Однак цю ідею нарешті втілили в життя завдяки програмі «Підтримка ЄС для нагальних потреб розміщення внутрішньо переміщених осіб (ВПО) в Україні», що фінансується Європейським Союзом і реалізується під управлінням НЕФКО. Загальний бюджет програми становить 19,4 млн євро, з них близько 1,5 млн євро було виділено на реконструкцію гуртожитку в селі Тростянець Ківерцівської громади.

Окрім задоволення житлових потреб ВПО, проєкт позитивно вплинув на всю Ківерцівську громаду. Завдяки впровадженню передових «зелених» практик і стандартів витрачатиметься менше коштів із міського бюджету на опалення та утримання будівлі.

«Відновлення цієї будівлі – це важливо, бо це ще одна гарна локація, де є укриття та їдальня, якими зможуть користуватися всі. Завдяки співпраці з Євросоюзом та НЕФКО колись занедбана будівля перетворилася на одну з найекологічніших в нашій громаді. Відтепер багато сімей переселенців із дітьми зможуть жити в цих добре функціонуючих квартирах на сприятливих умовах. Вони можуть почати нове життя тут, знайшовши роботу в нашій громаді», – пояснює голова Ківерцівської міської ради Олександр Ковальчук.

Юрій Погуляйко, Олександр Ковальчук та переселенка АннаЮрій Погуляйко, Олександр Ковальчук та переселенка Анна

24 січня оновлений гуртожиток прийняв перших мешканців. Серед них Ілля, уродженець Часового Яру Донецької області, де він мешкав із братом і сестрою. Лише сім місяців тому вони залишили місто, що перебувало під постійними обстрілами, переїхавши до тимчасового притулку для переселенців у селі Ставок, що між Рівним і Луцьком. Знайшовши роботу в місцевому готелі, родина оселилася там в кімнаті для персоналу, де вони мешкали втрьох, поки не отримали ключ від квартири у відремонтованому будинку.

Ілля сподівається, що новий дім подарує йому та його братові та сестрі відчуття стабільності.

«Ми навряд чи повернемося на Донеччину, бо, думаю, вже не буде куди. Отримати квартиру для нас дуже важливо. Коли я приїхав сюди, в мене нічого не було, і я не знав, що мене очікує і чи зможу я мати тут щось своє. Від цього житла ми очікуємо постійний прихисток, бо, коли не знаєш, де ти прокинешся за місяць, це лячно. Сподіваюся, ми зможемо жити тут комфортно ще довго», – каже хлопечь.

Ілля з братом та сестроюІлля з братом та сестрою

Іван теж родом з Донеччини, з Бахмута. Попри початок бойових дій, він залишився там, займався волонтерством і допомагав людям, доки не потрапив під обстріл, втративши руку. Після лікування в лікарні Іван знайшов прихисток у Ківерцях і мешкає в громаді вже близько року.

Він задоволений умовами в новій квартирі й переконаний у важливості житлових проєктів для ВПО.

«Для України такі проєкти дуже важливі, тому що багато людей втратили житло. Я спілкуюся з багатьма сусідами з Бахмуту, яких розкидало по всій країні. На останніх фотографіях, які я бачив, наш будинок, багатоповерхівка, наполовину зруйнований. Повертатися нам нема куди. Тому буду облаштовуватися тут», – розповідає чоловік.

ІванІван

Знайшла новий дім у Тростянці й харків’янка Анна. Коли почалася повномасштабна війна з Росією, її родина півтора місяця жила під постійними обстрілами. Однак, дбаючи про безпеку своєї маленької доньки, вони вирішили поїхати з міста. Після переїзду їхні життя кардинально змінилися.

«Я влаштувалася працювати на завод, хоча сама за фахом архітекторка, а мій чоловік вступив добровольцем в лави ЗСУ, де зараз служить у десантно-штурмових військах», – зазначає Анна.

Переїзд до нової квартири для Анни — величезний крок вперед.

«Я так мріяла про квартиру. Я рада, що в моєї дитини знову буде власна кімната, як була в Харкові. Я дуже вдячна всім. У мене немає слів. Я хочу плакати від щастя. Умови надзвичайно подобаються: в квартирі все є, все нове, дуже красиво», – додала вона.

АннаАнна

Виконуючий обов’язки керівника відділу «Економічна співпраця, енергетика, інфраструктура і довкілля» Представництва Європейського Союзу в

Україні Хенрік Вітфельт розповів:

«Дуже приємно стати свідком успішної реалізації другого проєкту в рамках ініціативи «Підтримка ЄС для нагальних потреб розміщення внутрішньо переміщених осіб (ВПО) в Україні». Разом із партнерами з НЕФКО ЄС невпинно працює, щоб надати українцям, що переїхали з регіонів, де точаться бойові дії, вкрай необхідну допомогу. Для цього здійснюється перепрофілювання та реконструкція наявної муніципальної інфраструктури, що перетворює її на енергоефективне житло», – коментує Хенрік Вітфельт.

«Проєкт у Ківерцях — яскравий приклад синергії, яку створюють мотивована муніципальна влада, фінансування від Європейського Союзу, а також допомога та підтримка НЕФКО на всіх етапах реалізації проєкту, – коментує Ронні Нільссон, старший радник НЕФКО. – Ми як і раніше прагнемо співпрацювати з українськими громадами, зосереджуючись на забезпеченні ВПО житлом та базовими послугами і підтримці довгострокового зеленого відновлення країни».

Нове життя для ВПО: як житловий проєкт НЕФКО та ЄС змінив Ківерцівську громаду

Нове життя для ВПО: як житловий проєкт НЕФКО та ЄС змінив Ківерцівську громаду

Нове життя для ВПО: як житловий проєкт НЕФКО та ЄС змінив Ківерцівську громаду

В гуртожитку було проведено капітальний ремонт, щоб перетворити його на окремі, повністю мебльовані квартири. Перепланована будівля була утеплена, оснащена тепловим насосом, сонячними панелями та генератором, щоб забезпечити стабільне електропостачання.

«Ми все розібрали, і залишилися тільки стіни, — розповідає директор компанії-підрядника ТзОВ «Житлобуд» Леонід Стефанович. — Після укріплення фундаменту всі роботи — від внутрішнього оздоблення до під’єднання електрики — було виконано за новітніми технологіями. За весь свій 40-річний досвід роботи в галузі я вперше мав змогу зробити проєкт під ключ. У кожній квартирі є все необхідне для комфортного життя».

Реконструкція житла для переселенців у Ківерцях була реалізована в рамках проєкту «Підтримка ЄС нагальних потреб розміщення внутрішньо переміщених осіб (ВПО) в Україні», що фінансується Європейським Союзом і реалізується під управлінням НЕФКО. Ініціатива спрямована на забезпечення громадян України, змушених покинути свої домівки через збройну агресію Росії, житлом у десяти містах західної та центральної України, зокрема в Ківерцях, Чернівцях, Чорткові, Івано-Франківську, Хмельницькому, Ковелі, Луцьку, Рівному, Золочеві та Звягелі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів