Поділитись:

У Луцьку роблять лазерне 3D-сканування памʼяток архітектури (фото)

П'ятниця, 31 березня 2023, 16:45
У Луцьку роблять лазерне 3D-сканування памʼяток архітектури (фото)

Луцьк долучили до проєкту #SaveUkrainianHeritage, аби здійснити лазерне 3D-сканування та фотограмметричну зйомку памʼяток архітектури міста.

Про це повідомляє управління туризму та промоції міста Луцької міської ради.

Зважаючи на те, що історичні пам’ятки культури й архітектури мають значну цінність з точки зору туристичного інтересу до них, управління туризму та промоції міста Луцької міської ради ініціювало долучення Луцька до проєкту #SaveUkrainianHeritage та звернулось до фонду Aliph Foundation з проханням профінансувати лазерне 3D-сканування та фотограмметричну зйомку памʼяток архітектури нашого міста. Грантодавець підтримав ініціативу та обрав для роботи такі об’єкти:

  1. Луцький замок.
  2. Кафедральний собор Святої Трійці.
  3. Єзуїтський колегіум (з підземеллям) з вежею Чорторийських та муром Окольного замку.
  4. Кафедральний костел святих апостолів Петра і Павла з підземеллям.

У Луцьку роблять лазерне 3D-сканування памʼяток архітектури (фото) 

У Луцьку роблять лазерне 3D-сканування памʼяток архітектури (фото) 

Роботи в Луцьку виконують фахівці ТОВ «СКАЙРОН», яке займається 3D-скануванням об’єктів матеріальної культурної спадщини з 2016 року. За цей час ними було оцифровано сотні обʼєктів, десятки з яких – у високій деталізації. Матеріали сканувань пам’яток культурної спадщини використовувались як у проєктах реставрації, так і для їх промоції.

З 24 лютого 2022 року «СКАЙРОН» сконцентрувались на програмі превентивного сканування об’єктів культурної спадщини та архітектури як одного із засобів фіксації і збереження інформації про них у зв’язку із загрозою знищення. За період 2022 року було оцифровано 41 обʼєкт у різних містах України в рамках проєкту #SaveUkrainianHeritage.

Усі дані сканування зберігаються на сервері виконавця та надійно захищені від пошкодження. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів