Поділитись:

У Луцьку руйнується стара синагога: просять врятувати будівлю

Субота, 18 березня 2023, 07:49
У Луцьку руйнується стара синагога: просять врятувати будівлю

Будівля великої синагоги у Луцьку руйнується.

Про це заявив депутат Волинської обласної ради Віктор Галан-Влащук під час засідання сесії 16 березня, повідомляє Інсайдер-Медіа.

У своєму депутатському запиті він зазначив, що культурна пам’ятка, яка розташована за адресою вул. Данила Галицького 33, зараз на межі розвалу і потребує заходів збереження.

«У 2021 році релігійну пам’ятку передали релігійній організації. Увесь цей час синагога перебуває у вкрай незадовільному стані. Стіни недоглянуті, потребують укріплення та ремонту, дах протікає. За таких обставин через певний час культурна пам’ятка буде повністю зруйнована. Перед цим, впродовж 20 років, приміщення використовувала дитячо-юнацька спортивна школа «Динамо» і в цей період будівля перебувала в хорошому стані. Приміщення самої синагоги знаходиться в історико-культурному заповіднику «Старий Луцьк» і потребує збереження та відновлення», – йдеться в запиті депутата, який він скерував до Волиньради, Волинської ОВА та Волинської обласної прокуратури. 

Нагадаємо, 27 травня 2021 року луцьким євреям офіційно передали будівлю синагоги, де раніше тривалий час була спортшкола «Динамо». 

Довідково:
Велика синагога – стара ренесансна синагога з оборонною вежею; пам'ятка архітектури національного значення, розташована на вулиці Данила Галицького в історико-культурному заповіднику «Старий Луцьк». Збудована у 1620-х роках у центрі одного із єврейських штетлів Луцька. Довгий час виконувала роль релігійного, освітнього та громадського центру луцьких євреїв. Крім того, об'єкт виконував оборонні функції. Синагога була частково знищена у 1942 році і в наступні десятиліття. Частково відновлена у 1970-х роках. Довгий час використовувалася як приміщення спортивного клубу. У 2021 приміщення передали у постійне безоплатне користування релігійній організації «Іудейська релігійна громада Хабад-Любавич»

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів