Поділитись:

Зґвалтування 14-річної дівчини на Закарпатті: що не так з вироком суду

Неділя, 26 березня 2023, 15:45

На Закарпатті троє підлітків зґвалтували 14-річну подругу й отримали тільки по 2 роки умовного терміну. Рішення Воловецького районного суду щодо трьох підлітків, які скоїли групове зґвалтування 14-річної дівчини, викликало хвилю обурення серед громадськості. 

Про проблеми, які піднімає на поверхню справа про групове сексуальне насильство підлітками неповнолітньої дівчини розповіла адвокатка та правозахисниця Христина Кіт.

Останні дні у інформаційному полі обговорюється вирок Воловецького районного суду Закарпатської області від 16.03.2023 року (Справа №936/285/22).

Цим рішенням суд визнав підлітків винними у вчинені сексуального насильства не пов’язаного з проникнення в тіло постраждалої особи, та призначив покарання у вигляді позбавлення волі, проте звільнив від його відбування встановивши іспитовий строк (тобто умовно).

Питання кваліфікації сексуального насильства

Чи у такому випадку мало місце сексуальне насильство (без проникнення ст. 153 КК України) чи зґвалтування (проникнення в тіло особи ст. 152 КК України)?

«Я не бачила відео та не оглядала усіх матеріалів справи, проте з тексту судового рішення все-таки видно,що мало місце проникнення як пальцями так і геніталіями, проте пошкоджень цілісної дівочої пліви не зафіксовано», – каже правозахисниця.

Кримінальний кодекс говорить про те, що достатньо проникнення в тіло особи, незалежно якими предметами чи статевими органами, для того щоб кваліфікувати дії як зґвалтування. Чи пошкоджена пліва, чи ні, немає жодного значення.

Встановлення умовного терміну відбування покарання у справах сексуального насильства

Так, Кримінально-процесуальний кодекс надає суду право встановлювати такий термін у таких категоріях злочинів. Чи справедливо це? Мабуть, останні дискусії показали що ні.

Врахування попередньої поведінки обвинуваченого його характеристики тощо

Чи зобов’язує КПК суд враховувати таку поведінку обвинувачених при призначені міри покарання – так.

Чи справедливо це у справах сексуального насильства – ні. Бо навіть відмінники та надзвичайно тихі і чемні люди у побуті можуть вчиняти сексуальне насильство і це не має впливати на покарання, зважаючи на наслідки для потерпілих, які цей злочин несе.

Стигматизація, віктимблеймінг та травматизація потерпілих від сексуального насильства, що призводить до страху розповісти про вчинений злочин

«Ми ще раз переконалися в тому, що потерпілі від сексуального насильства не одразу звертаються за допомогою і говорять про вчинений злочин. Як наслідок, ми маємо ситуацію, як у даному випадку відповідно до рішення суду, коли експертизи не можуть нам показати ні тілесних ушкоджень, ні ушкоджень статевих органів і часто ми втрачаємо інші докази що є важливими», – зазначає адвокатка.

У справах сексуального насильства необхідно змінювати стандартний підхід до розслідування, а саме розуміти що експертизи не можуть бути визначальними доказами, що у даних категоріях справ потрібно встановлювати більший строк давності притягнення до відповідальності тощо.

«І наостанок неефективна і абсолютно шкідлива система органів опіки та піклування, які не лише не дбають про інтереси дітей, але й шкодять їх інтересам. У даному випадку орган опіки мав залучити до участі у справі адвоката/ку системи безоплатної правової допомоги, щоб інтереси дитини були захищені», – йдеться в повідомленні Христини Кіт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
28 березня 2024
26 березня 2024
15:46
22 березня 2024
20 березня 2024
09:47
16 березня 2024
15 березня 2024
14 березня 2024