Поділитись:

У Києві хлопці споювали і ґвалтували дівчат на камеру: що про це думають волинянки

Середа, 01 лютого 2023, 20:01
У Києві хлопці споювали і ґвалтували дівчат на камеру: що про це думають волинянки

У соціальних мережах набув розголосу скандал навколо історії про хлопців з Івано-Франківська, які влаштовували гучні вечірки, де підсипали дівчатам наркотики,  а потів ґвалтували їх. Відео з цих вечірок вони поширювали в соцмережах. Відомо, що поліція прийшла з обшуками до організаторів цих вечірок. 

Волинянки поділилися думками щодо цієї теми. Вони переконані, що не можна звинувачувати жертву у зґвалтуванні.

У коментарі сайту новин Луцька «Конкурент» координаторка «Українського жіночого фонду» і депутатка Луцької міської ради Ірина Колковська повідомила, що не можна звинувачувати жінку у зґвалтуванні та винен лише ґвалтівник.

Ірина КолковськаІрина Колковська
  

«Я, як професіонал, як жінка і як особистість, підтримую думку, що не можна і не припустимо звинувачувати жінку у зґвалтуванні. Винен лише ґвалтівник. І це вже питання Кримінального кодексу України», – повідомила Ірина.    

Пані Ірина наголосила, що раніше питання зґвалтування обговорювалось у вузьких професійних колах: з психологами, з представниками різних фондів, які займаються у справах жінок. Наразі ця новина обурила достатню кількість людей і набула розголосу, що є позитивним моментом в цій ситуації.

«Люди не повинні звинувачувати жертв ґвалтування. Сама вдягла коротку спідницю, сама спровокувала – це абсолютний стереотип. Ми можемо боротися з цим стереотипом і протидіяти насильству. Ця ситуація набула такого розголосу, що про неї знає вся Україна. Абсолютно всі пишуть, що це не припустимо – і батьки, і блогери, і мандрівниці, і медійні особистості», – додала депутатка.

Голова правління всеукраїнської ГО PRO Women UA Юлія Євпак написала, що обурили й факт зґвалтування, і коментарі, які виправдовують зґвалтування в загальнодоступних група. Вона наголосила, що завжди винен тільки ґвалтівник і це здорова позиція – захищати тих, кого зґвалтувати. 

Юлія ЄвпакЮлія Євпак
 

«Ми в PRO Women UA постійно підіймаємо теми, які стосуються особистої безпеки дівчат з різних сторін – як соціальних, так і психологічних та юридичних. В такі складні для нашої країни часи ми не можемо дозволити собі толерантність до знущань в нашому суспільстві. Нас не просто схвилювала ситуація зі зґвалтуваннями: обурили й факт, і коментарі, які виправдовують зґвалтування в загальнодоступних групах, і толерантне ставлення тих, хто місяцями слідкував за групами в телеграмі з цим контентом та ніяк не проявив себе», – повідомила Юлія.

Юлія Євпак додала, що ті, хто шукає виправдання ґвалтівника – жертви росіянської та совкової пропаганди.

«В зґвалтуванні винен ґвалтівник. Не одяг дівчини чи хлопця, чоловіка чи жінки, не вечірки, не зачіска, не коктейлі. Лише ґвалтівник. І це здорова позиція – захищати тих, кого зґвалтувати. Нонсенс в тому, що хтось думає інакше. Якщо хтось шукає виправдання ґвалтівника, то вони є жертвами росіянської та совкової пропаганди й виховання про культ сили, що заснований на приниженні слабшого, меншого, безпорадного. Ми маємо зупинити ці наративи в нашому суспільстві, інакше дійдемо до виправлення війни та нападу росіі на Україну й розбудови маленької раши тут», – резюмувала вона.

Речниця ГУНП у Волинській області поліції Ольга Бузулук розповіла, що в поліції нерідко натрапляють на факт насильства до жінок, дітей і людей похилого віку тощо.

Ольга БузулукОльга Бузулук
 

«У цій конкретній ситуації я розумію, наскільки це все жахливо з огляду на те, що стало надбанням публічності. Звісно, я відчула презирство і нерозуміння. Бо ти нібито живеш у своїй «бульбашці», де оточення нормальне й адекватне, а тут раптом таке. Я розумію, що десь схожі речі відбуваються, але навчилась ставитись до цього холоднокровно, щоб не піддаватись надміру емоціям», – наголосила речниця.

Інформує, що не піддаватись емоціям допомагає і безпосередньо тим працівникам поліції, які виїжджають на випадки насильства. Тоді вони не можуть проявляти почуттів чи якихось суб’єктивних емоцій, а мають діяти відповідно до законодавства.

«В цій ситуації поліція відреагувала дуже оперативно та якісно, всі це підкреслюють, але й тішить, що звертають увагу на доведення вини, на рішення суду, а тут уже від поліцейських мало що залежить. Є ряд інших правоохоронних органів, є позиції адвокатів, свідчення потерпілих, які, сподіваюсь, таки будуть», –  пише Ольга.

Речниця запевнила, що в суспільстві досі не розуміють, що насильство не можна замовчувати й толерувати і суспільство має докладати зусиль, аби це викорінити.

«Щодо насильства, то, звісно, частіше звертаються до поліції жінки, і зауважу, що всі такі факти перевіряються, скрізь виїжджають наряди поліції. На порушників складаються матеріали, їх притягують до кримінальної відповідальності. Сьогодні можна отримати і консультації, і юридичну підтримку. Звісно, не всі в суспільстві «дозріли» до розуміння того, що насильство не можна замовчувати й толерувати – окремі коментарі в соцмережах цьому свідчення. Однак всі адекватні люди мають докладати зусиль, аби це викорінити, а закладати такі поняття потрібно з самого дитинства, і це стосується хлопчиків, та й дівчаток також.

У мене дві маленькі дочки, і вони все це вже знають давно, бо з дітьми потрібно про все це говорити: і про межі дозволеного, і про наслідки, читати відповідну літературу, відвідувати психолога, якщо треба, – це має бути нормою», – додала Ольга Бузулук.

Також щодо цієї ситуації на фейсбук-сторінці висловилась поетка з Луцька – Тетяна Власова. Вона написала вірш, в якому окреслила думку, що жінка не винна у зґвалтуванні, в якому б стані й в якому б одязі вона не була. Вона наголосила, якщо дівчина відмовила у сексі – це означає, що чоловік немає права її торкатись, або якщо вона спить, погано почувається або без свідомості й чоловік користується її безпорадністю — значить, він злочинець.

Тетяна ВласоваТетяна Власова
 

«Якщо я вдягаю коротку спідницю, а тобі від цього хочеться мене зґвалтувати – я в цьому не винна.

Якщо я не хочу з тобою знайомитись і це викликає в тебе агресію – я в цьому не винна.

Якщо я приходжу в клуб, танцюю там і п‘ю алкоголь, а ти сприймаєш це як натяк на секс із тобою – я в цьому не винна.

Якщо я йду вулицею ввечері, а ти вирішуєш переслідувати мене на своєму автомобілі – уяви собі, в цьому я теж не винна...», – пише поетка.

Нагадаємо: хлопці з Івано-Франківська влаштовували гучні вечірки, де підсипали дівчатам наркотики,  а потів ґвалтували їх.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
04 квітня 2024
02 квітня 2024
21 березня 2024
08 березня 2024
29 лютого 2024
12 лютого 2024
07 лютого 2024
26 січня 2024
23 січня 2024
08:20
04 січня 2024