Поділитись:

Генпрокуратура розслідує 171 випадок сексуального насильства проти українців військовими рф

Субота, 04 березня 2023, 22:14

Свідчення українців, які стали жертвами сексуального насилля росіян в Україні, демонструють світовій спільноті справжнє обличчя агресії рф.  

Про це перша леді України Олена Зеленська розповіла під час пресконференції «Об‘єднані заради справедливості», – повідомляє Укрінформ.

«Люди, які постраждали від сексуального насильства і свідчать про це, демонструють не тільки власну мужність, вони – важливі голоси на підтримку України у світі, і завдяки їм світ дізнається про справжнє обличчя агресії росії проти нашої України», – сказала Зеленська.

Вона додала, що багато хто з постраждалих від таких злочинів як зґвалтування кажуть, що їхнє життя було тільки до, а після – це існування. Зокрема, їм страшно згадувати те, що сталося, важко розмовляти з правоохоронцями, нестерпна увага ЗМІ. 

«Кількість і неприхованість зґвалтувань мирних українців дає впевненість у тому, що це свідома політика російської армії, це їхня свідома психологічна і фізична зброя проти українців», – наголосила Зеленська.

Вона нагадала деякі випадки сексуального насильства росіян проти українців, які розслідує Офіс Генпрокурора.

«На Херсонщині під загрозою застосування зброї військовий російської федерації неодноразово ґвалтував 62-річну жінку, на Київщині зґвалтовано маму і дівчинку, батька били і змушували спостерігати. Ще одна родина на Київщині – мама, донька і онука. Їх ґвалтували два тижні. Святогірськ - жінку ґвалтували троє військових рф. Всі постраждалі зараз працюють з психологами», – розповіла дружина Президента.

Зеленська зауважила, що 171 випадок сексуального насильства проти українців зараз розслідують у Генпрокуратурі. Серед постраждалих – 39 чоловіків, 13 неповнолітніх, у тому числі хлопчик.

Дружина президента акцентувала, що про ці випадки відомо тільки тому, що люди знайшли в собі сили говорити, а скільки ще страждають мовчки, особливо на окупованих територіях, - невідомо.

«Постраждалі від насильства часто мовчать тому, що бояться косих поглядів, пліток, осуду. Ми з вами – суспільство вільних людей, які зараз виборюють справедливість. Тому в першу чергу маємо дати цю справедливість постраждалим від страшних злочинів цієї жахливої війни. Маємо створити насамперед справедливе ставлення до них, дати їм підтримку, повагу й допомогу», – сказала Зеленська.

Вона наголосила, що постраждалі мають знати про те, що держава завжди на їхньому боці і все міжнародне право та вільний світ, необхідно гарантувати підтримку та психологічну допомогу, а покарання для їхніх кривдників – це найголовніше – потрібно всьому світу.

«Засудження російських ґвалтувань та інших воєнних злочинів потрібне як прецедент, щоб будь-який потенційний агресор ... знав, що подібне не минеться безкарно», – сказала перша леді.

Крім того, вона заявила, що необхідно звільнити окуповані території, бо там досі панують ґвалтівники і мародери, і поки вони там – продовжується насильство.  

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
08 березня 2024
12 лютого 2024
26 січня 2024
04 січня 2024
27 вересня 2023
14 вересня 2023
04 вересня 2023
28 серпня 2023
18 серпня 2023