Поділитись:

Як на Волині боротимуться з фіктивними підприємствами (фото)

Автор: Максим Косюр |
Середа, 22 березня 2023, 19:31
Як на Волині боротимуться з фіктивними підприємствами (фото)

Боротьба з фіктивними фірмами, які допомагають мінімізувати сплату податків, на Волині проводитиметься у три етапи.

Про це під час робочого візиту на Волинь розповів директор БЕБу Вадим Мельник.

Фірми з ознаками фіктивності – не нове явище для економіки Волинської області та України загалом. Такі компанії доводять до мільйонних податкових боргів, а потім успішно ліквідують через суд. Пан Мельник наголосив, що ці компанії – це пріорітет для Бюро економічної безпеки. Адже вони хочуть викорінити системні явища, що вподальшому унеможливить виникнення нових правопорушень.

«Фіктивні фірми - це пріорітет в роботі Бюро економічної безпеки. Акцент робиться на знищенні системного явища. Фіктивну фірму створюють для незаконного здобуття грошей від надання послуг з мінімізації податків живому сектору економіки. Цією фірмою скористається, наприклад, 50 суб'єктів живого бізнесу. Виникає питання - бігати за кожним з 50-ти суб'єктів окремо чи спіймати цей один, але основний та попередити виникнення інших», – каже очільник бюро.

Вадим МельникВадим Мельник
 

Вони розробили спеціальний механізм боротьби з такими суб'єктами, який включає три етапи. Спочатку працівники бюро зупиняють діяльність такої фірми, потім притягують винних до відповідальності, і у висновку стягують не сплачені податки з бізнесу.

«По-перше, ми маємо виявити та знищити цю фірму. Потім необхідно зупинити її діяльність. Кримінальні провадження можуть довго рухатися експертизами, перевірками та судами. По-друге, притягнути виних до відповідальності з залученням НАБУ, ДБР. По-третє, звернутися до бізнесу з проханням сплатити податки, яких вони уникнули. Якщо ж не платитимуть – розглядатимемо ситуацію по-іншому. Так уже працює бюро економічної безпеки», – пояснив Вадим Мельник.

Як на Волині боротимуться з фіктивними підприємствами (фото) 

Проте з притягненням до відповідальності виникають проблеми. Адже немає напрацьованого закону, за яким судитимуть винних. Колись в Україні діяла 205 стаття, яка карала за створення або придбання суб'єктів підприємництва з метою прикриття незаконної діяльності. Як зазначив очільник БЕБу, вони хочуть повернути цю статтю, але з доопрацюваннями, щоб винним у створені фіктивних компаній одразу було що інкримінувати.

Нагадаємо: 22 березня, директор Бюро економічної безпеки України Вадим Мельник приїхав на Волинь та обговорив регіональний план боротьби проти тіньовї економіки з представниками влади та бізнесу. 

Як на Волині боротимуться з фіктивними підприємствами (фото) 

Як на Волині боротимуться з фіктивними підприємствами (фото) 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
24 квітня 2024
23 квітня 2024
20 квітня 2024
09:09
19 квітня 2024