Поділитись:

Гроші Ківерцям, а не Луцьку: на Волині – скандал через податки військових

Вівторок, 14 березня 2023, 16:13
Гроші Ківерцям, а не Луцьку: на Волині – скандал через податки військових

Ввечері у понеділок, 13 березня на фейсбук-сторінці Луцької міської ради з'явився допис про те, що 100-та окрема бригада територіальної оборони не сплачує податків до бюджету Луцької громади.

У повідомленні ішлося, що у 2022 році луцький бюджет отримав ПДФО від вказаної бригади в сумі 4,4 млн грн, а ківерцівський – 17,5 млн грн. У 2023 році до міської казни надійшло всього 14 тис. грн, до ківерцівської – 10, 2 млн грн. При тому, що сотні військовослужбовців 100-ї бригади ТРО – жителі луцької громади. Натомість, пишуть у Луцькраді, місто та громада чимало коштів спрямували на допомогу бригаді. 

Журналісти сайту новин Луцька та Волині «Конкурент» розбиралися зі ситуацією. 

ЩО КАЖУТЬ У ТЕРОБОРОНІ

Волинські тероборонівці одразу прокоментували ситуацію, мовляв, бригада сплачує податки за місцем фактичного розташування своїх підрозділів (управління бригади та окремих батальйонів).

«Жоден підрозділ бригади у м. Луцьк нині не розміщується – усі вони перебувають в районах виконання завдань. Також зауважимо, що розбудова бригади (відносно нової складової ЗСУ) вимагає величезних коштів – мова йде про сотні і сотні мільйонів гривень», – кажуть у бригаді.

ЩО КАЖУТЬ У ЛУЦЬКУ

Міський голова Луцька Ігор Поліщук у розмові із нашими журналістами зазначив, що такий розподіл податків від військових вважає дещо несправедливим, адже сотні тероборонівців є мешканцями Луцька та прилеглих сіл. 

«Ми спілкуємося з військовими, які служать у сотій бригаді і є жителями нашої громади. Зараз вони виконують бойові завдання у гарячих точках, і їх цікавить питання, куди ідуть ті податки, які вони сплачують із тих коштів, які заробляють, як військові. У тому числі, з додаткової винагороди, яка отримується від виконання безпосередньо бойових завдань. Ми поцікавилися цим питанням, і виявилося, що сота бригада фактично не здійснює сплату податку з доходів фізичних осіб у Луцьку громаду, не зважаючи на те, що сотні військовослужбовців сотої бригади є жителями безпосередньо міста Луцька або сіл, які відносяться до нашої громади. 

Я вважаю певною несправедливістю такий стан справ, оскільки ті військовослужбовці, які проживають у Луцьку, і які є жителями нашої громади, сьогодні своєю кров'ю заробляють ці гроші, і сплачують податки з них. Я думаю, вони хочуть, щоб ці податки йшли, по-перше, на допомогу сотій бригаді. Крім того, на мою думку, військові хочуть, щоб вигодонабувачами цього податку були їхні рідні, дружини, батьки, які живуть у цьому місті, ходять тут в лікарні, користуються громадським транспортом, їхні діти, які ходять у садочки, школи, гуртки, власне, на підтримку і розвиток яких і йдуть ці кошти. А не в якесь інше місто, до якого вони не мають відношення», – пояснив Ігор Поліщук. 

Ігор ПоліщукІгор Поліщук
 

Він нагадав, що місто надало бригаді допомоги на щонайменше на 15,3 млн грн і коштами, і товарами, і матеріальними цінностями. Нещодавно було виділено 5 мільйонів гривень для окремого батальйону, який перебуває на сході, і сьогодні відбувається придбання всього необхідного. Крім того, працівники Луцькради та окремих комунальних підприємств перераховували на потреби бригади свій одноденний заробіток. 

ЩО КАЖУТЬ У КІВЕРЦЯХ

Податки від військових отримує сусідня Ківерцівська громада. Очільник громади Олександр Ковальчук каже, що закон не забороняє бригаді платити податки до бюджету Ківерців. Крім того, додає, що його громада також активно підтримує тероборонівців.

«Нам платить не тільки сота бригада – нам платять і інші військові. Це все законно. Нема чітко визначеного в законі, що бригада має платити гроші саме в Луцьк. Бригада взагалі в Ковелі зареєстрована. Мені добре – мені платять податки. Ми віддаємо 50% на потреби армії. Їм на соту бригаду ми виділили більше восьми мільйонів тільки грошима. Багато купували їм оргтехніки, взуття, одежу. Вони зареєстровані у нас у колишній військовій частині – то чому вони мають нам не платити? Луцька міська рада оприлюднила в себе допис, що від неї йдуть податки. Хай Луцька міська рада менше своїм працівникам зарплату платить – тоді в них буде більше грошей», – каже він. 

Олександр КовальчукОлександр Ковальчук
 

ТЕРОБОРОНІ ТРЕБА ПІДТРИМКА

Попри те, що Луцьк вважає такий розподіл коштів несправедливим, обласний центр Волині обіцяє і надалі підтримувати тероборонівців. А у бригаді нагадують, що потреби завжди ростуть.

За словами пресофіцера 100 бригади ТрО Сергія Хомінського, Луцький батальйон Волинської ОБрТрО нині успішно виконує бойові завдання на найгарячішій ділянці фронту на сході України.

«В умовах інтенсивних боїв потреба в автомобільній техніці, безпілотних літальних апаратах, тепловізорах, приладах нічного бачення, далекомірах зростає в рази – адже усе це перетворюється буквально на «розхідники». Водночас відомо, що перевиконання бюджету м. Луцьк за 2022 рік складає близько 750 млн грн. На нашу думку, суттєва частина цих коштів могла б бути спрямована на підтримку саме Волинської бригади тероборони. Адже в ній служить величезна кількість жителів Луцької громади. А військовослужбовці бригади від початку широкомасштабного вторгнення рф забезпечували і продовжують забезпечувати мирне та відносно спокійне життя волинян – зокрема, лучан. За умови консолідації та взаємопідтримки ми ще впевненіше битимемо ворога і наближатимемо Перемогу», – підсумовують у бригаді. 

Сергій ХомінськийСергій Хомінський
 

До слова, допомогти бригаді волинських тероборонівців можна, задонативши на розвідувально-ударні комплекси (РУКи*) зі 120-мм мінометами. Збирає гроші фонд «Повернись живим». Станом на вечір 14 березня для волинської тероборони зібрано 7,5 млн грн, а треба більше 10 мільйонів. Допомогти можна за посиланням: ГРОШІ ВОЛИНСЬКІЙ ТРО.

Нагадаємо, нещодавно у Ковельському районі на міні підірвався автомобіль з бійцями 100 окремої бригади ТрО. Двоє військових загинули, ще двоє отримали травми.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів