Поділитись:

Співробітникам Єврокомісії наказали видалити TikTok

Субота, 25 лютого 2023, 02:11
Співробітникам Єврокомісії наказали видалити TikTok

Служба Європейської Комісії, що відповідає за питання кібербезпеки, попросила всіх співробітників ЄК видалити з пристроїв додаток TikTok, який належить пекінській компанії ByteDance. Відповідні листи співробітники вищого виконавчого органу влади Європейського Союзу отримали у четвер, 23 лютого.

Про це повідомляє Deutsche Welle.

IT-фахівці Єврокомісії просять до 15 березня прибрати програму як з робочих, так і особистих пристроїв, якщо їх використовують для входу до робочих додатків та сервісів. Ці заходи вони пояснюють недостатньою впевненістю у безпеці особистих даних працівників.

«З метою захисту даних Комісії та підвищення її кібербезпеки Рада корпоративного управління ЄК ухвалили рішення призупинити роботу програми TikTok на корпоративних пристроях та особистих пристроях, зареєстрованих у службах мобільних пристроїв Комісії», – зазначає видання EURACTIV.

Єврокомісар з питань внутрішнього ринку Тьєррі Бретон повідомив журналістам, що до цього обговорював проблеми конфіденційності з керівництвом компанії, яка володіє TikTok, проте не навів подробиць розмови.

«Ми надзвичайно активні... у бажанні переконатися, що ми захищаємо наших колег», – зазначив чиновник.

Після Єврокомісії використовувати TikTok на робочих телефонах заборонила і Рада Європи.

У компанії-власнику платформи зазначили, що розчаровані рішенням ЄК і вважають його «помилковим і заснованим на фундаментальних упередженнях».

Символічне рішення на тлі стурбованості щодо КНР

Провідний експерт DW у сфері цифрових технологій Янош Делкер зазначив, що у рішенні Єврокомісії важлива його «символічна цінність».

«Ми бачимо, як один із ключових європейських інститутів каже своїм співробітникам: ні, ми не вважаємо безпечним для вас зараз мати TikTok на телефоні», – прокоментував заборону експерт.

За словами Делкера, раніше в лютому представники TikTok повідомляли, що «коли йдеться про дані користувачів в ЄС, компанія дотримується всіх суворих правил захисту даних, що діють в Євросоюзі». Але рішення Комісії вказує на те, що офіційні особи не надто впевнені у чесності китайської компанії, зазначає експерт. При цьому він не знає, якими є відносини між китайськими розробниками та владою країни.

TikTok вже давно привертає увагу влади США

Число користувачів китайської соцмережі TikTok по всьому світу досягає одного мільярда людей, близько 100 мільйонів з них живуть у США. У 2020 році Дональд Трамп, який був на той момент президентом країни, ввів обмеження щодо компаній ByteDance і Tencent (власник китайського месенджера WeChat), які фактично унеможливили б роботу сервісів у країні.

У відповідь на це китайська компанія подала на владу США до суду і той став на бік розробників. Пізніше обмеження скасував Джо Байден, який змінив Трампа на посаді президента – замість заборони новий президент закликав уряд перевіряти, чи становлять додатки ризик для національної безпеки та американського народу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів