Поділитись:

Можна використовувати у космосі: вчені представили найміцніший метал

Субота, 17 грудня 2022, 02:15
Можна використовувати у космосі: вчені представили найміцніший метал

Команда дослідників з Національної лабораторії Лоуренса в Берклі та Національній лабораторії Ок-Ріджа винайшла сплав хрому, кобальту та нікелю з унікальними властивостями.

Про це пише НВ.

CrCoNi належить до класу так званих високоентропійних сплавів (ВЕС). Всі сплави, які використовуються сьогодні, містять велику частку одного елемента з додаванням меншої кількості додаткових елементів, а ВЕС виготовляються з рівних частин кожного елемента.

Новий метал має високу ударну в'язкість, тобто здатність поглинати механічну енергію в процесі деформації та руйнування під дією ударного навантаження.

«Ударна в'язкість цього матеріалу при температурах рідкого гелію (20 кельвінів, -424° за Фаренгейтом) досягає 500 мегапаскалів на квадратний метр. Для порівняння: ударна в'язкість кремнію дорівнює одиниці, алюмінієвого каркасу пасажирських літаків – близько 35, а найкращі сорти сталі мають показник 100. Отже, 500 – це приголомшлива цифра», – коментує свій винахід Роберт Рітчі, старший науковий співробітник відділу матеріалознавства Каліфорнійського університету у Берклі.

Можна використовувати у космосі: вчені представили найміцніший метал 

Крім відмінної міцності та ковкості, новий метал має дивовижну і рідкісну властивість ставати міцнішим при охолодженні. Завдяки цьому його можна використовувати для будівництва космічних апаратів.

Однак це станеться нескоро. За словами Рітчі, знадобиться багато років для того, щоб перевірити властивості металу на практиці. До того ж його вартість буде дуже високою, через що, очевидно, застосовувати диво-сплав будуть обмежено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів