Поділитись:

Україна просить у США системи Centurion C-RAM – чи вистачить їх потужності для протидії безпілотникам?

П'ятниця, 11 листопада 2022, 05:45
Україна просить у США системи Centurion C-RAM – чи вистачить їх потужності для протидії безпілотникам?

Centurion C-RAM є вражаючим засобом протиповітряної оборони, який має лише один недолік.

Про це пише сайт новин Луцька та Волині «Конкурент» з посиланням на Technology.org.

Офіційні представники України звернулися до США з проханням надати додаткові системи протиповітряної оборони для допомоги в боротьбі безпілотниками, що використовуються російськими військами. Серед запитуваного – високомобільна система ППО C-RAM. Що це за система і чи буде її достатньо для протидії ворожим БПЛА?

Що таке Centurion C-RAM?

Це сучасна система ППО, яка спочатку проєктувалася як морська оборонна платформа, розроблена для протидії протикорабельним ракетам. Оригінальна назва цієї зброї – Phalanx CIWS - вперше надійшла на озброєння Збройних сил США у 1980 році.

Під час війни в Іраку армія США відчула зростаючу потребу в захисті від ракетних та мінометних обстрілів. У 2005 році Phalanx CIWS була швидко переобладнана у наземну версію, яка отримала власну назву – Centurion C-RAM.

Який військовий потенціал системи Centurion C-RAM?

Цей комплекс використовує ту ж саму 20-мм гармату M61A1 Gatling, яка здатна випускати зі свого шестиствольного кулемету 4500 одиниць 20-мм снарядів за хвилину – це дорівнює 75 кулям, що випускаються щосекунди.

Він також має власний радар та оптико-тепловий модуль для самостійного виявлення та супроводження цілі. Система управління вогнем розраховує оптимальний час для атаки, а вогонь може відкриватися як автоматично, так і вручну – натисканням на спусковий гачок.

Що є обмежуючим фактором для Centurion C-RAM?

Згідно з технічною специфікацією, єдиним слабким аспектом системи Centurion C-RAM дальність стрільби, яка становить 1,5 км (0,93 милі). Згідно з військовими розрахунками, ця система може ефективно захищати територію площею 1,3 км 2 (0,5 кв. миль), що не так вже й багато у порівнянні з іншими альтернативами.

Однак максимальна дальність стрільби C-RAM досягає 5,5 км (3,4 милі). В межах цієї дальності ефективність прицілювання C-RAM знижується.

Тож чи вистачить такої дальності стрільби для української армії? Відповідь – так. Такі мобільні наземні платформи можуть бути використані для захисту цивільних об'єктів, включаючи будівлі та мости, або навіть досить великих міських районів. Ця система ППО може ефективно боротися з невеликими безпілотниками і навіть ракетами. Дійсно великою перевагою є можливість швидкої передислокації C-RAM в інший район та її автоматизоване наведення на ціль.

Ще одним важливим аспектом є безпека C-RAM. На відміну від військово-морських версій, Centurion C-RAM використовує боєприпаси класу HEIT-SD (High-Explosive Incendive Tracer, Self-Destruction), які вибухають при попаданні в ціль, що підвищує ефективність зброї. Ці ж боєприпаси також вибухають при вигорянні трасуючих елементів, що зводить до мінімуму ризик супутньої шкоди від тих куль, які не влучили в ціль.

Орієнтовна вартість одного Centurion C-RAM становить 3,8 млн. доларів США.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Надрукувати
мітки:
коментарів