Поділитись:

Стародавні майя використовували прах своїх правителів для гри в м’яч

П'ятниця, 12 серпня 2022, 03:22
Стародавні майя використовували прах своїх правителів для гри в м’яч

Археологи виявили прах у посудинах для виготовлення гумових м’ячів, що використовувалися в тлачтлі – улюбленій командній грі аборигенів Південної Америки.

Цього висновку дійшов Хуан Ядеун Ангуло, археолог із Мексиканського національного інституту антропології та історії. Він виявив 1300-річний склеп у Тоніні під пірамідою під назвою Храм Сонця. У склепі знаходилися останки близько 400 посудин, що містили органічні матеріали, у тому числі попіл, деревне вугілля та натуральний каучук. Вони застосовувалися для вулканізації гуми.

Про це повідомляє НВ.

На користь теорії говорить і розташування останків.

«Зважаючи на місце поховання, прах належить правителям майя», – вважає Ангуло.

Про це свідчить і різьблення на скульптурах на стародавньому майданчику для гри в м'яч. Вона зображувала правителя майя Вак Чан Каха. На думку археолога, саме його останки знаходяться в одній із посудин.

На сусідній ділянці дослідники виявили скульптури, що зображують людей усередині м'яча. Це також натякає, що людські останки використовувалися для гри в м'яч.

Теорія Ангуло викликала неоднозначну реакцію у вченому світі.

«Звичайно, цілком імовірно, що людські останки були включені в гумові м'ячі. Спектр застосування людських останків стародавніми мезоамериканцями був широким», – каже виданню Live Science Вільям Дункан, професор біологічної антропології в Державному університеті Східного Теннессі.

Інші фахівці скептично ставляться до припущення мексиканського археолога.

«Навіть якщо людські останки дійсно використовувалися для виготовлення гумових м'ячів, малоймовірно, що це були останки правителів», – вважає Джеймс Фітцсіммонс, професор антропології в коледжі Міддлбері у Вермонті.

Він додав, що імовірніший варіант застосування праху полонених.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів