Поділитись:

Віддала серце, нирки й печінку: як одна жінка на Волині змогла врятувати чотири життя (відео)

Понеділок, 08 серпня 2022, 18:24
Віддала серце, нирки й печінку: як одна жінка на Волині змогла врятувати чотири життя (відео)

Печінка, серце й дві нирки від одного донора – ним стала 50-річна жінка, в якої констатували смерть головного мозку внаслідок аневризми аорти. Родичі дали згоду на трансплантацію, і до неї разом із командою волинських лікарів долучилися бригади з Київського інституту серця і Національного інституту імені Шалімова. А після самих операцій – відповідальний період реабілітації реципієнтів.

Про це йдеться у сюжеті телеканалу «Конкурент TV».

У 50-літньої жінки констатували крововилив у головному мозку, іншими словами – геморагічний інсульт. Вона покинула цей світ, але продовжила життя іншим. Родичі дозволили пересадити її органи. Донорку в операційну везли коридором пошани.  

Об’єдналися три команди трансплантологів з чотирьох українських лікарень. У бригади лікарів з Інституту імені Шалімова було лише 12 годин, щоби повернутися в Київ і пересадити печінку.

Серце, яке вилучили першим, а також обидві нирки пересадили на місці.  

«Незважаючи на всі ці складнощі й російську агресію, ми продовжуємо робити трансплантацію, оскільки вона потрібна цим людям, які цього дуже чекають… Зараз серце вже йде і, можна сказати, що основний етап завершений… Пару донор-реципієнт відбирає е-диск, тобто комп’ютер – єдиний реєстр, який є в МОЗ. За кількістю балів визначає, якому реципієнтові дістанеться те чи інше донорське серце», – зазначив трансплантолог, директор столичного Інституту серця Борис Тодуров.

Тим часом інша команда трансплантологів займалася пересадкою нирок.  Хірурги на чолі з Миколою Поляковим підготували до операцій реципієнтів. І за годину нирка вже працювала в першого реципієнта, ще за годину – в другого.

Пацієнт із пересадженим серцем добу пробув під наглядом у реанімації, а коли стан дозволив, чоловіка перевезли в Київ, де проходить реабілітацію. Там його чекали дружина й маленька дитина. Лікарі розповіли, що почувається добре.

Такі результати стимулюють розвиток трансплантології у Волинській обласній клінічній лікарні інтенсивніше, і лікарі обіцяють зробити все, щоби різновиди втручань були ширшими.

Деталі у відео:

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів