Поділитись:

Науковці створили перші у світі «синтетичні ембріони»

Неділя, 07 серпня 2022, 01:28

Вчені з Інституту Вайцмана в Ізраїлі першими у світі змогли створити «синтетичні ембріони».

При цьому дослідникам не знадобилися сперма, яйцеклітини та процес запліднення, повідомляє ZN, посилаючись на The Guardian.

Фахівці з'ясували, що стовбурові клітини мишей можуть самі збиратися до структур, схожих на ембріонів. При цьому, у них присутні кишечник, зачатки мозку і серце, що б'ється.

Створені вченими структури називаються «синтетичними ембріонами» через відсутність процесу запліднення при їхньому створенні. Вони допоможуть вченим краще зрозуміти, як формуються тканини та органи під час природного розвитку ембріонів.

Вчені також сподіваються, що їхня робота дозволить скоротити кількість експериментів на тваринах і, зрештою, прокладе шлях для створення нових джерел клітин та тканин для трансплантації людині. Наприклад, клітини шкіри хворого на лейкемію потенційно можуть бути перетворені на стовбурові клітини кісткового мозку для лікування його стану.

«Примітно, що ми показуємо, що ембріональні стовбурові клітини генерують цілі синтетичні ембріони, включаючи плаценту і жовтковий мішок, що оточують ембріон», – заявив провідний автор дослідження професор Джейкоб Ханна.

Минулого року ця ж команда вчених змогла створити штучну матку, всередині якої природні ембріони миші змогли рости протягом кількох днів. У новій роботі цей пристрій використовувався для вирощування стовбурових клітин протягом тижня, що становить близько половини терміну вагітності миші.

Деякі клітини були попередньо оброблені хімічними речовинами, які включали генетичні програми для розвитку в плаценту або жовтковий мішок, тоді як інші розвивалися без втручання до органів та інших тканин.

Більшість стовбурових клітин не змогли сформувати ембріони. Але 0,5% утворили невеликі кульки, з яких виросли окремі тканини та органи. Синтетичні ембріони на 95% повторювали природні з точки зору внутрішньої структури та генетичних профілів клітин. Вчені також вважають, що органи, що сформувалися, були функціональними.

Але Ханна підкреслив, що синтетичні ембріони не були «справжніми» і не мали потенціалу в майбутньому перетворитися на повноцінних тварин. Вчений заснував компанію під назвою Renewal Bio, метою якої є вирощування синтетичних ембріонів людини для отримання тканин та клітин для лікування захворювань.

Разом з тим, вчені, які не були задіяні у дослідженні, вважають, що вже зараз необхідно визначити рамки, в яких подібна діяльність регулюватиметься до того, як такі компанії будуть запущені.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів