Поділитись:

Вченим вперше вдалося клонувати тварину з висушених клітин шкіри

П'ятниця, 15 липня 2022, 01:34
Вченим вперше вдалося клонувати тварину з висушених клітин шкіри

Вчені з японського Університету Яманаші змогли клонувати мишей з висушених та заморожених клітин шкіри їхніх хвостів.

Про це повідомляє Science Alert, пише ZN.

Зазначається, що клітини шкіри були висушені за допомогою процесу, який називається сублімаційним сушінням.

Він дозволяє, наприклад, висушити та зберігати ягоди або харчування для астронавтів. Водночас вважалося, що ліофілізація руйнує клітини. Тепер же вчені довели, що з них можна виростити повноцінні, життєздатні та фертильні клони. Це важливо, оскільки зберігання ембріонів у рідкому азоті є дуже дорогим процесом, а умови зберігання легко порушити у разі стихійного лиха.

Сублімаційне сушіння – це щадний, хоча і інтенсивний процес. Об'єкти заморожують у кілька етапів, поки температура не опуститься до -80 градусів Цельсія. А потім їх поміщають у вакуумну камеру під високим тиском.

Цей процес перетворює воду на лід, при цьому великі кристали льоду не пробивають стінки клітин, а тиск перетворює воду з твердого стану на газ, який потім висмоктується з продукту. Процедуру повторюють кілька разів, поки предмет стане легким і хрустким, але при цьому збереже більшу частину своєї структури.

В основному сублімаційне сушіння використовують у харчовій промисловості, що дозволяє зберігати поживні речовини та смак продуктів у первозданному вигляді. Крім того, процес застосовують у фармацевтиці, а іноді й у таксидермії.

Після того, як висушений продукт прибуває в місце призначення, його можна регідрувати, зберігши багато властивостей колишніми. Подібний процес успішно застосовується вже кілька десятиліть. Але провернути щось подібне до живих клітин дуже складно.

Поки що ця група дослідників проводила експерименти зі зберіганням ліофілізованої сперми в ящику столу (без контролю температури) більше року і на Міжнародній космічній станції понад п'ять років. В результаті вдалося отримати життєздатне потомство, але найкращий результат було отримано з підлітковими зразками.

Вчені відзначають, що сублімаційне сушіння може бути найкращим способом зберігання генетичних ресурсів протягом тривалого часу. Разом з тим, поки що єдиними клітинами, які дають потомство після проходження подібного процесу, є зрілі сперматозоїди.

При клонуванні ж дослідникам необхідна нерепродуктивна клітина (звана соматичною клітиною) з усієї ДНК тварини. Цей пакет ядер, наповнений ДНК, потім можна вставити в яйцеклітину і розпочати процес вирощування зародка.

У ході дослідження вчені використовували соматичні клітини, які були висушені та заморожені, а потім зберігалися при -30 градусах за Цельсієм. Клітини загинули, а ДНК була значною мірою пошкоджена, але команда змогла отримати залишкову генетичну інформацію і помістити її в нові клітини, які стали лініями клітин ембріонів.

Потім із клітинних ліній витягли ядерну інформацію і перенесли в новий ембріон, який і став зародком миші.

Зазначається, що це дуже тривалий та складний процес. Імовірність успіху на кожному з його етапів становить 0,2%. Тобто нижче, ніж у клонування овечки Доллі. Деякі миші також були неідентичними клонами, несучи генетичні аномалії через пошкодження ДНК.

Разом з тим, якщо метод вдасться удосконалити, згодом може успішно використовувати й інших областях.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів