Поділитись:

Вченим вдалося частково відновити органи свині через годину після її смерті

Неділя, 07 серпня 2022, 04:48
Вченим вдалося частково відновити органи свині через годину після її смерті

Вчені з Єльського університету в США змогли частково відновити життєздатність органів свині через годину після того, як тварина померла.

Як повідомляє ZN, посилаючись на ВВС, це є проривом, який надалі може збільшити кількість органів, доступних людям для трансплантації, та дасть лікарям більше часу на порятунок життів.

Дослідження вчених також змінюється уявлення про те, що відбувається між життям та смертю. Експерти зазначають, що відкриття є «дійсно видатним» та «неймовірно важливим».

Коли серце перестає битися, організму не вистачає кисню та інших поживних речовин, необхідних для виживання. Органи збільшуються у розмірах, кровоносні судини руйнуються, а клітини починають вмирати.

Вважалося, що ця загибель клітин відбувається раз і назавжди, але тепер ученим вдалося усунути деякі ушкодження в органах тварин, які були мертві протягом години.

«Ми можемо відновити деякі функції клітин у багатьох життєво важливих органах, які мали бути мертвими. Ці клітини функціонують через кілька годин після того, як не повинні», – сказав професор Ненад Сестан.

2019 року вченим вдалося провести щось подібне, але з мозком свині. Тепер технологію під назвою OrganEx адаптували для роботи з усім тілом.

Дослідники використовували синтетичну кров для перенесення кисню по тілу. Така кров не згортається, тому може переміщатися по кровоносних судинах свині, що руйнуються. Крім того, вчені ввели коктейль з 13 сполук для переривання хімічних процесів, які завершуються загибеллю клітин, а також пристрій для перекачування крові по всьому тілу, щоб імітувати серце, що б'ється.

В експериментах, результати яких були опубліковані в журналі Nature, було задіяно 100 свиней. Проведення таких дослідів було схвалено, виходячи з міркувань етики.

Дослідники занурили тварин у глибокий сон та зупинили їхні серця. Після того, як вони провели в такому стані більше години, їх підключили до системи OrganEx і шість годин давали коктейль, що відновлює. При цьому протягом усього експерименту тваринам продовжували давати анестезію.

Через шість годин вчені розкрили свиней і з'ясували, що такі органи, як серце, печінка та нирки, частково відновилися і змогли собі повернути деяку функціональність.

У серці відновилася електрична активність, серцевий м'яз міг скорочуватися, але органи не функціонували тому ж рівні, що за життя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
13 квітня 2024
04 квітня 2024
01 квітня 2024
08:30
27 березня 2024
16 березня 2024
15 березня 2024
13 березня 2024
12 березня 2024
15 лютого 2024
27 січня 2024
15:31