Поділитись:

Новий курс долара: експерти розповіли, коли все подорожчає

Автор: Міла Роспопа |
Четвер, 21 липня 2022, 15:33

Національний банк України з 9:00 21 липня 2022 року підняв офіційний курс гривні до долара США на 25% – до 36,5686 грн за 1 долар США.

Це рішення зріло давно, і в Нацбанку пояснили, що такий крок дасть змогу «збільшити конкурентоспроможність українських виробників, зблизити курсові умови для різних груп бізнесу та населення та підтримати стійкість економіки в умовах війни».

Якщо на чорному ринку долар вже досить тривалий час коштував більше 36 гривень, то офіційний курс не змінювався з початку повномасштабного вторгнення, бо був зафіксований на рівні 29,25 грн за 1 дол США. Державний регулятор каже, це допомогло стабілізувати економіку, яку добряче розхитала війна. Однак, зараз курс не відповідає новим реаліям української та світової економіки. 

36,5 гривні за долар – це новий фіксований курс, і весь бізнес найближчими днями перелаштується на нього. Як це вплине на економіку країни, чи подорожчають товари, та що зміниться в житті звичайних українців – дізнавалися журналісти сайту новин Луцька та Волині «Конкурент»

 

ГРИВНЯ ОБВАЛИЛАСЯ В ОБМІННИКАХ

Середній курс гривні на чорному ринку 21 липня обвалився майже на гривню порівняно з ранком цього дня, пише Економічна правда

Котирування гривні проти долара на чорному ринку на 12:40 становлять 37,56 – 37,96 за долар, хоча ще о 10 ранку, напередодні оголошення Нацбанком підвищити офіційний курс гривні на 25%, він становив 36,73 – 37,06 за долар. Днем раніше долар на чорному ринку можна було продати за 36,55 грн, а купити – за 36,73 грн.

Банки переважно поки що не відреагували на рішення НБУ, про що свідчать дані готівкового курсу в касах.

Так, 21 липня середні курси валют в касах банків був такими:

  • Долар США – 36,4 - 37,15  грн (курс на 20 липня – 36,5 - 37,1  грн);
  • Євро – 36,8 - 37,7 грн (курс на 20 липня – 36,7 - 37,6  грн).

У розрізі банків, ПриватБанк пропонує курс долара на рівні 36,3-36,8 грн, Ощадбанк – 36,65-37,4 грн, Укрексімбанк – 36,8-37,7 грн, Райффайзен – 36,7-37,2 грн.

 

ЩО КАЖЕ БІЗНЕС

Зранку мережею активно розійшовся допис бізнесмена, власника мережі магазинів «Медтехніка» Олексія Давиденка про те, що українцям варто чимшвидше скуповувати імпортні товари з тривалим терміном зберігання, які вони і так планували купувати, адже у зв'язку з рішенням НБУ ціни на них незабаром зростуть пропорційно до росту офіційного курсу. 

«Зараз, коли в українського бізнесу майже відсутній запас міцності, реакція на дії НБУ буде миттєвою – всі імпортні товари в магазинах найближчими днями піднімуться в цінах на 25-30%. За ними піднімуться в вартості і товари українського виробництва, де присутня складова імпортної сировини та імпортних комплектуючих. Це тільки питання часу на переоцінку. А враховуючи, що більшість товарів загального користування та побутового кошика – імпортні, це буде досить відчутно по чеках в магазинах», – написав він.

Олексій ДавиденкоОлексій Давиденко
 

Олексій Давиденко, зокрема, пояснив, що за логікою імпортера, навіть завезені раніше товари слід зараз продати з урахуванням нового офіційного курсу, адже купувати нові доведеться саме за ним. Продавши товар сьогодні по курсу 29.5, завтра по курсу 36 просто не вистачить гривні, щоб купити цей імпортний товар знову.

Тож він радить прямо зараз купити необхідні імпортні побутову хімію, косметику, ліки, паливо і побутову техніку, адже вже за кілька днів ціна на це все буде значно вищою. 

ЩО КАЖУТЬ ЕКСПЕРТИ

Економічний експерт, фахівець відділу продажів компанії Dragon Capital Сергій Фурса пояснює, що така зміна офіційного курсу стимулюватиме інфляцію. Однак, особливо життя українців від цього не зміниться. 

«Особливо життя українців не зміниться, проте, цей крок дійсно стимулюватиме інфляційні процеси. Перш за все це стосується вартості пального, і багатьох інших імпортних товарів також. А через вартість пального – і українських. Можна очікувати, що ціни ростимуть пропорційно зростанню офіційного курсу. Тому якщо у вас були плани купувати імпортні товари – краще купити сьогодні, ніж через тиждень. Але якщо у вас таких планів не було, то навіщо?» – каже експерт. 

За його словами, українська економіка перелаштується на новий курс в найближчі тижні. Він висловлює сподівання, що найближчим часом підвищувати офіційний курс долара не доведеться. Проте, зазначає, що тиск на гривню і далі зберігатиметься через військові дії. 

Сергій ФурсаСергій Фурса
 

ЯКА СИТУАЦІЯ В ЛУЦЬКИХ ОБМІННИКАХ

Зранку після рішення НБУ до луцьких обмінників вибудувалися черги із охочих купити долар, поки курс не змінився. По обіді ситуація стабілізувалася, і черг більше не було. На скільки саме змінився курс протягом дня, працівники не повідомляють. Кажуть тільки, що змінився суттєво. Станом на 15:00 купити долар у Луцьку можна за 38,5 грн, а продати – за 37,5 грн. У деяких банках міста долар продають вже по 39 гривень. 

 

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів