Поділитись:

Війна і ринок нерухомості: чи реально купити/продати житло у Луцьку

Автор: Міла Роспопа |
Вівторок, 19 липня 2022, 13:12

Повномасштабна війна болюче вдарила по ринку нерухомості України. На кілька місяців з моменту російського вторгнення ринок завмер – не працювали реєстри, не будувалися будинки, не відбувалося жодних угод. 

Процес повернення до нормальної роботи був повільним. Із червня на сайтах оголошень знову з'явилися пропозиції продажу житла у Луцьку та на околицях. На перший погляд, ціни на житло зросли. Однак, все значно складніше, ніж здається, кажуть фахівці. 

Журналісти сайту новин Луцька та Волині «Конкурент» дізнавалися, як зараз працює ринок купівлі-продажу нерухомості у регіоні, та що змінилося тут із 24 лютого. 

 

РЕЄСТРИ ВІДНОВИЛИ РОБОТУ

У перші дні повномасштабного вторгнення всі процеси купівлі-продажу на ринку нерухомості раптово зупинилися. Людям було не до того. Люди не мали жодної певності щодо майбутнього. У таких умовах купувати або продавати житло ніхто не поспішав. Згодом і можливості такої не було. Після введення воєнного стану в Україні доступ до більшості державних реєстрів був суттєво обмежений. 

У травні влада почала послаблювати обмеження, і відкрила доступ до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та кадастрової карти, необхідних для здійснення операцій на ринку нерухомості. Але доступ відкрили не всім, пояснює рієлтор Волинського агентства нерухомості Валерій Мусійчук. Наприклад, доступ до Держгеокадастру отримали тільки нотаріуси з бездоганною репутацією. 

«Небезпека відкривати доступ до кадастру усім доволі велика. Уявіть собі: на якійсь окупованій території орк заходить в квартиру, знаходить документи, іде до нотаріуса і під дулом автомата змушує переписувати документи на себе чи будь-кого іншого. Бо ж нотаріус має права реєстратора і доступ з будь-якої точки України. Доводити право на власність такого майна українцям прийшлося б у суді. А в нас більшість людей навіть і не знали б того», – пояснює фахівець. 

Валерій МусійчукВалерій Мусійчук
 

Реєстри розблокували на більшості території України, де не відбувається активних бойових дій. 

ЖИТЛА ПРОДАЮТЬ БІЛЬШЕ, НІЖ ПОТРІБНО

Як тільки запрацювали реєстри – стали можливими операції купівлі-продажу нерухомості. Ринок ожив. На сайтах оголошень почали з'являтися десятки, сотні повідомлень з пропозицією. Пропозиція на 15-20% менша, ніж в аналогічний період минулого року, кажуть фахівці. Однак, попит знизився в рази. 

«Зараз квартир, будинків чи землі одночасно продається приблизно дві тисячі одиниць. Дефіциту нема, і той, хто хоче собі щось підібрати, обов'язково знайде варіант. А от з покупцем є наразі невелика проблема. Сьогодні купують супермотивовані – ті люди, в яких є невідкладні причини придбати житло. Всі решта придивляються і не спішать розлучатися зі своїми грішми», – каже фахівець компанії «Атланта нерухомість» Роман Вольчинський

Про прірву між пропозицією і попитом на житло говорить також фахівець із «Волинського агентства нерухомості» Валерій Мусійчук. 

«Багато пропозиції, а попиту нема взагалі. І це не тільки в нашому агентстві, ми постійно з колегами спілкуємося. Були угоди, які укладалися до війни. Вже ті угоди позавершувалися. А вже тоді, коли відновилися доступи до реєстрів, угод практично нема. Є кілька, на мою думку, причин цьому. Основна – продавці не готові скидувати ціну. Але реально, Харків, Київ, Одеса, Луцьк – якщо хочеш продати – слід робити дисконт 20-30% від довоєнної ціни. Тоді знайдеться покупець», – говорить він. 

Експерти кажуть, що попри очікуваний ажіотаж за рахунок великої кількості внутрішньо переміщених осіб, купують житло переважно місцеві. Переселенців в основному цікавить оренда. Це пов'язують із тим, що Волинь – прикордонна область, і повідомлення про можливий наступ з боку Білорусі з'являються доволі часто. 

«Моя суб'єктивна думка: є категорія тих, хто хотів би купити житло. Це люди, які виїхали з місць активних бойових дій. Їм нема, де жити, але хтось із них має гроші. Житло ці люди поки не купують, бо в нас задекларована програма відшкодування втраченого житла. За перший тиждень через «Дію» було подано 80 тисяч таких заявок. І люди думають, що зараз гроші у них є, але якщо їм ще повернуть 100-200 тисяч гривень, буде легше знайти кращий варіант житла», – припускає Валерій Мусійчук. 

Ще одна причина, через яку у Луцьку та на Волині не поспішають купувати житло – відсутність іпотеки. Раніше люди могли взяти частину коштів на придбання нерухомості від банків, а зараз банки не надають такої послуги. На цьому фоні зростає зацікавленість у розстрочках від забудовників. Так, будівельна компанія «Інвестор» відзначає, що попри нестабільну ситуацію в країні, багато покупців обирають саме цей спосіб оплати. 

 

ЩО ВІДБУВАЄТЬСЯ ІЗ ЦІНАМИ

Аналізуючи сайти з пропозиціями житла, можна помітити, що ціни значно зросли. Однак, ця картина оманлива, пояснюють рієлтори. За їх словами, власники нерухомості намагаються продати своє житло дорожче, зважаючи на ситуацію, що склалася, однак, реальних угод за такими цінами майже нема. 

Спершу тенденція до росту цін була, адже дорожчають будівельні матеріали, росте курс долара. На первинному ринку нерухомості ціни і справі очікувано ідуть угору, і квадратний метр в новобудовах з часом буде тільки дорожчим. Однак, на «вторинці» навпаки все має дешевшати, кажуть експерти. 

«Ринок нерухомості трошки не так працює. Всі кризи на ньому відбиваються падінням ціни. Навіть до 50%. Зараз ціна на нерухомість в Україні запросто може впасти на 30%. Бо коли ти не знаєш, чи завтра тобі прилетить, ти не купуватимеш квартиру. На сьогодні ринок фактично диктують покупці, а не продавці. Продавці можуть виставляти будь-які ціни. Це яскраво можна побачити на OLX. Але ось луцькі агентства нерухомості вже кілька місяців продають один об'єкт. Доволі ліквідний. І постійно знижують ціну. Вже ціна на 2,5 тисячі знижена, і черга не стоїть, ніхто не купує», – пояснює Валерій Мусійчук.

Його слова підтверджує і фахівець із нерухомості Роман Вольчинський. Каже, покупці зараз торгуються, і знижують ціну мінімум на 10-15%. 

Роман ВольчинськийРоман Вольчинський
 

ЩО ТАМ НОВОБУДОВИ

За словами рієлторів, усього кілька новобудов у Луцьку не продовжили будувати з початком повномасштабного вторгнення. Майже всі будівництва наразі тривають. Ба більше, за ці чотири місяці у місті почали кілька нових проектів практично з котлованів. 

Про дещо нижчий, але відносно стабільний попит на нерухомість говорить і забудовник «Казкова оселя». Менеджерка з продажів Валентина Шотік зазначає, що через воєнний стан покупців стало менше, але зацікавленість нерухомістю не знизилася. А ще покупці часто шукають житло з підвальними коморами і підземними паркінгами, які можна буде використовувати, як укриття.

Валентина ШотікВалентина Шотік
 

«У період воєнного стану звернення до відділу продажу суттєво не зменшились, але здебільшого мають зміст зацікавленості в об’єкті з перспективою купівлі у післявоєнний час. Також достатня кількість квартир перебуває на стадії бронювання. Переважно при формуванні договору клієнти просять максимальне розтермінування платежів з мінімальним першим внеском. Найчастіше, як і у довоєнний час, до нас звертаються молоді люди та сім’ї, які цінують комфорт і якість.

При тому, що ціна на квадратний метр зросла, люди готові купувати наші помешкання і сьогодні, бо знають рівень та якість будівництва ТзОВ «Казкова оселя». Клієнти готові вкладати в нерухомість у розрахунку на те, що після війни вона істотно зросте в ціні. Особливої переваги нині набуває наша пропозиція по підвальних коморах та по підземному паркінгу. Ці приміщення мешканці планують використовувати як укриття під час повітряних тривог.. Ми усі чекаємо миру. Все буде Україна!», – каже вона.

ЖК ЖК "Оселя Парк"
 

Будівельні роботи відновилися значно швидше, ніж запрацювали реєстри, адже забудовники вже мали зобов'язання перед покупцями. Так, будівельна компанія «Інвестор» повернулася до роботи ще у березні. 

«Це важливо, бо ринок прокидається. Люди бачать у собі сили, бачать перспективу і знайшли в собі віру, щоб продовжити будівництво, тому що бізнес великий і потребує багато капіталовкладень, і за нього зачеплені дуже багато інших супутніх сфер. Якби ми не продовжили будувати, наші постачальники залишалися б без замовлень. Було повністю перелаштовано ланцюжки постачання. Багато що до нас їхало з півдня, зі сходу України. І через подорожчання пального логістика стала геть іншою. Зросла вартість доставки. А деякі заводи, де ми купували будівельні матеріали, більше не існують», – розповідає керівниця відділу продажів та маркетингу Будівельної компанії «Інвестор» Ірина Новосад

Ірина НовосадІрина Новосад
 

Ірина каже, попит на житло був дещо нижчим у червні після повідомлень про імовірний наступ білорусів. Але загалом, продажі є і багато охочих звертається за житлом. 

Ціни за квадратний метр житла цього забудовника по угодах, які вже були укладені, не змінилися. А от для нових покупців все дорожчатиме. 

«Ціна змінилася. Ми її відкоригували відповідно до курсу долара. Це логічно. Для нових клієнтів вартість житла перерахована. Для діючих, які продовжують виплачувати розтермінування, ніяких перерахунків не робили. Наразі тримається та ціна, яка була у договорі. Люди готові платити за житло. Але не готові на 100% оплату. У нас зараз дуже багато пропозицій із вторинного ринку нерухомості. Це квартири, будинки. Але там відразу треба заплатити повністю, а багато кому це не виходить. А от розтермінування від забудовника із мінімальним першим внеском у 30-50% вони готові розглядати навіть у цих обставинах», – пояснює Ірина Новосад. 

Проект новобудови БК Проект новобудови БК "Інвестор"
 

ЯКИМ БУДЕ РИНОК НЕРУХОМОСТІ ДАЛІ

У нашій реальності важко робити якісь прогнози. А проте, українці навчилися жити, заробляти і планувати у нових суворих умовах. Фахівці з нерухомості не беруться стверджувати, що буде з купівлею і продажем житла надалі.

«Яким буде ринок до кінця року, важко передбачити. Це залежить і від того, скільки HIMARS у нас буде. Ми витіснимо орків, і почнеться відновлення. За гроші росії, за репарації. Коли сюди підуть гроші, буде багато інвестиційних проектів, і безліч людей повернеться з закордону до великих міст», – сподівається Валерій Мусійчук.

Його колега Роман Вольчинський додає, що як тільки бойові дії припиняться і ми переможемо, ціна на нерухомість обов'язково виросте. Зросте і попит, адже багато українців за цей час втратили свої доми. 

Єдине, у чому впевнені фахівці – це те, що коли Україна переможе, почнеться нова епоха по-справжньому великого будівництва. І те, що ми побудуємо, буде значно кращим, сучаснішим, якіснішим, аніж те, що ми втратили.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів